Column: Ik ben om: Kruijswijk wint de Tour en Van Vleuten verslaat Dygert Tour de France

Column: Ik ben om: Kruijswijk wint de Tour en Van Vleuten verslaat Dygert

Door Ward Hilhorst 16 juli 2020 | 15:00


Voor sommige renners zijn gesprekken met de media een verplicht nummertje. Anderen gebruiken het om tegenstanders onder druk te zetten. Maar twee Nederlandse toppers zeggen gewoon precies wat ze gaan doen.

Die twee zijn Annemiek van Vleuten en Steven Kruijswijk, zoals de titel al suggereert. Allebei denken ze goed na voordat ze hun doelen kiezen en werken ze vervolgens kneiterhard om die doelen ook waar te maken. Verrassend vaak klopt hun eindresultaat precies met wat ze vooraf voor ogen hadden.

Voor Van Vleuten is het 'simpel', ze wint toch

Van Vleuten kijkt altijd goed op de wieleragenda om haar wedstrijden uit te kiezen. De saaie koersen, waarin gesprint gaat worden, streept ze weg. De lastige wedstrijden omcirkelt ze. Per jaar pikt ze er een paar uit om echt in te pieken, en dat lukt dan. Door haar talent en arbeidsethos kan zij als geen ander zorgen dat ze die paar weken in het jaar gewoon veruit de beste is. Niemand kan haar dan wat maken.

Ook als iedereen weet dat zij de te kloppen vrouw is, kunnen de andere ploegen geen vuist tegen haar maken. Ze kan zo onnoemelijk hard rijden dat de rest van het peloton naar adem hapt als ze demarreert. Als ze hun ogen weer open kunnen doen, heeft ze twee minuten. Deze ongekende manier van pieken op het juiste moment, maken dat ik haar blind vertrouw als ze ergens naartoe zegt te werken. Als ik hoor dat ze haar tijdrit heeft getraind, weet ik het al: Chloé Dygert, hoe talentvol ook, kan beter met vakantie gaan tijdens het WK tijdrijden.

Kruijswijk wint nooit, maar kan nu gaan winnen

Bij Stevie Wonder is het misschien nog wel spectaculairder hoe exact hij kan voorspellen wat zijn mogelijkheden zijn. Toen hij in 2018 zei dat hij in de Tour de France bij de eerste vijf wilde rijden, lachten mensen hem uit. Hij ging solo op de Alpe d'Huez en wist uiteindelijk precies vijfde te worden. Een jaar later zei hij voor het podium te gaan. 'Onmogelijk!' zeiden sommigen. En voilà, hij snoerde iedereen de mond met een exacte derde plek.

Dit jaar zegt hij het iets voorzichtiger. 'Tom Dumoulin, Primoz Roglic en ik denken allemaal de Tour te kunnen winnen.' Maar wacht eens even, dat betekent dat Kruijswijk zelf dus denkt dat ene Steven Kruijswijk komende september in het geel staat! Ik vertrouw er op dat hij het óók deze keer flikt: hij weet precies wat hij kan. Egan Bernal en Chris Froome kunnen misschien maar beter op wat etappes gaan mikken. De eindzege is allang vergeven. (foto: Shootmetoo.nl/@remogino1)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Unpaved
15 Jul 2020 om 13:37

als je Cloe Dygert vorig jaar bij het WK hebt gezien, weet je dat zelfs Van Vleuten bij het tijdrijden geen kans meer maakt...jammer, maar het bergachtig WK parcours van de wegrit ligt haar natuurlijk wel. Dus wel regenboog prolongatie dit jaar...

Reageer


Meer nieuws