[Update] Coronaprotocol Tour verduidelijkt: meereizend lab en mondkapjes Tour de France

[Update] Coronaprotocol Tour verduidelijkt: meereizend lab en mondkapjes

Door Wilbert van der Velde 23 juli 2020 | 13:12


(14 juli 2020) In Europa gaat het aantal coronagevallen langzaam weer wat omhoog, maar The Tour must go on. Volgens L'Équipe hebben de ASO en het gezondsheidsministerie van Frankrijk twee plannen klaarliggen.

Plan A is er eentje met minimale regelgeving. Er zou dan nog altijd afstand tussen fans gevraagd worden en het mijden van het geven van handen en dergelijke. Plan B is veel heftiger. Daar komen een hoop extra regels en regulaties bij kijken, en dat plan wordt in de Dauphiné getest. Op die manier kunnen ze afgewisseld worden, afhankelijk van de actuele situatie.

De rechterhand van Christian Prudhomme, Pierre-Yves Thouault, vertelt aan de krant dat in de bergetappes waarschijnlijk limieten worden gesteld op het aantal fans dat welkom is. 'Als het nodig is, kunnen we de toegang totaal ontzeggen, daarvoor zal de politie waar nodig bijspringen.' Daarnaast zullen teams buiten de etappe om niet met elkaar mengen, door altijd een eigen verdieping in de hotels tot hun beschikking te hebben.

Update - 15 juli 2020 (09.21 uur): Coronaregels Tour de France langzaam bekend

In Het Nieuwsblad lezen we op woensdag wat de ASO precies van plan is tijdens de Tour de France. Zo zal er geen gebruik worden gemaakt van vliegtuigen, maar zal alles per bus moeten gebeuren, ook als er na een Pyreneeënrit 450 kilometer overbrugd moet worden. Voor de laatste etappe in Parijs reizen de ploegen per TGV vanuit La Planche des Belles Filles. Iedere ploeg krijgt zijn eigen wagon. 

Na de etappes mogen alleen verzorgers na de finishlijn staan. Fotografen, journalisten of andere mensen zullen worden geweerd. De fotografen die sporadisch worden toegelaten, worden op een aparte plek gezet. Ook het gebied rond de ploegbussen zal worden afgezet. Daar zal de gendarmerie voor en na etappes persoonlijk op toezien. Andere maatregelen die we lezen: de truien worden uitgereikt aan de renners door iemand uit de eigen ploeg, podiummissen zullen er niet zijn, iedere ploeg krijgt zijn eigen hotelverdieping, er komt een protocol om een maximaal aantal mensen langs het parcours te hebben en er mogen geen auto's op de bergen komen. De publiciteitskaravaan die op het peloton vooruit rijdt, zal flink kleiner zijn. 

Update II - 23 juli 2020 (13.10 uur): Coronaprotocol Tour verder verduidelijkt

De Tourorganisatie heeft nieuwe maatregelen bekendgemaakt voor het voorkomen van besmettingen met het coronavirus tijdens de wedstrijd. Het Nieuwsblad schrijft dat er tijdens de Tour gebruik zal worden gemaakt van een meereizend lab, dat uitsluitend voor de renners bedoeld is. Daarnaast zijn er ook urgentieverpleegsters aanwezig, die bij een spoedgeval meteen ingezet kunnen worden.

Verder moet iedereen met geaccrediteerde toegang tot het wielerevenement vijf dagen voor de start een test op het coronavirus ondergaan en moeten zij in het startdorp (Village Départ, red.) een mondmasker dragen. De verplichting van een mondkapje geldt ook wanneer er meerdere personen in een volgauto zitten.

Ook de toegang voor de media zal beperkt worden. Journalisten mogen namelijk niet langer bij de ploegbussen komen. Daarnaast mag elke journalist tijdens de interviews achteraf in de mixed-zone maximaal twee vragen stellen. De interviews vinden in gescheiden boxen plaats. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws