Blessure-overzicht etappe 1 | Poels breekt rib, schade Jumbo-Visma valt mee Tour de France

Blessure-overzicht etappe 1 | Poels breekt rib, schade Jumbo-Visma valt mee

Door Tom van der Salm 30 augustus 2020 | 09:52


De eerste rit van de Tour was er één met vele gezichten. Vele valpartijen vielen er te betreuren rond de spekgladde wegen in Nice, wat jammer genoeg ook voor de eerste uitvallers heeft gezorgd. In de Leiderstrui verzamelt de medische ongemakken.

Drama voor Lotto Soudal; twee uitvallers

Als eerste, de arme John Degenkolb. De Duitser van Lotto Soudal kwam hard ten val en reed geruime tijd ver achter het peloton. Hij kwam nog wel over de finishlijn in Nice, maar daar was het verdict hard: buiten tijd. Geen Degenkolb meer dus in de tweede etappe, een hard gelag voor Caleb Ewan en co. 

Lotto Soudal verliest ookt Philippe Gilbert. De winnaar van vier monumenten heeft de etappe uitgereden met een gebroken knieschijf (iets wat hij ook in 2018 al deed), zo bleek later. Gilbert zal morgen niet meer van start gaan. 'Ik herkende de pijn van 2018. Ik ben in mijn eentje gefinisht, zonder hulp. Ik kon geen kracht meer zetten op mijn pedalen', aldus de onfortuinlijke klassiekerspecialist.

Breuken Valls en De la Cruz

Ook Mikel Landa moet het vanaf rit twee met een meesterknecht minder stellen. Rafael Valls is niet ongeschonden uit de strijd gekomen en moet met een gebroken dijbeen de Tour verlaten. Ook de Spaanse klimmer kwam nog wel over de streep, maar werd direct daarna naar het ziekenhuis vervoerd. Naast het dijbeen van Valls was er nog een breuk te melden: UAE-Team Emirates meldt via Twitter dat haar klimmer David de la Cruz een breukje in zijn heiligbeen heeft opgelopen, maar morgen wel van start gaat.

Israel Start-Up Nation en NTT gehavend

Ook bij Israel Start-Up Nation waren er enkele renners geraakt. Nils Politt, André Greipel en Ben Hermans hebben alle drie foto's laten maken, maar er zijn geen breuken naar voren gekomen. De renners zullen naar alle waarschijnlijkheid morgen gewoon van start gaan, meldt de ploeg. Dit geldt ook voor Domenico Pozzovivo van NTT, de kleine Italiaan leek goed weg te komen met enkel wat hechtingen, maar liep uiteindelijk ook nog een breuk op in zijn elleboog. Een andere renner van de Zuid-Afrikaanse ploeg, Ryan Gibbons, houdt ook last over. De rappe man viel op zijn gebroken rib. 'Ik kan niks anders doen dan de pijn tolereren.' 

Sivakov blijft strijdbaar na meerdere valpartijen

De man die op tv het hardste geraakt leek van iedereen, Pavel Sivakov van INEOS Grenadiers, zal morgen gewoon weer op de fiets te vinden zijn. De Rus ging meermaals tegen de vlakte en reed lange tijd in zijn uppie op ruime afstand, waardoor het een onmogelijke missie leek. Uiteindelijk finishte op op dertien minuten. 'Ik ben twee keer hard gevallen. Mijn beide knieën en heupen zijn hard geraakt, maar ik ga door om voor het geel te strijden', verwijst hij naar de te verrichten diensten voor zijn kopman Egan Bernal. 

Groupama-FDJ kan door; Pinot met pijntjes

Een andere kopman die ten gronde ging was Thibaut Pinot, samen met enkele ploeggenoten. Het speerpunt van Groupama-FDJ heeft wat pijntjes aan zijn schouder en knie, maar heeft niets gebroken. Teammaten David Gaudu, William Bonnet en Rudy Molard kampen ook met lichte blessures.

Schade Jumbo-Visma lijkt mee te vallen

Bij Jumbo-Visma haalt men enigszins opgelucht adem. Frans Maassen stelt op de website van de ploeg dat de schade bij Wout van Aert, George Bennett en Amund Grøndahl Jansen ondanks valpartijen meevalt. Bennett hield aan zijn val 'oppervlakkige verwondingen over': 'Maar ik voel me vanochtend al een stuk beter dan de momenten dat ik op het asfalt klapte.' Van Jansen en Van Aert is niet exact bekend wat zij overgehouden hebben.

Poels met gebroken rib en longproblemen

Wout Poels kan niet terugkijken op een gelukkige eerste etappe. Hij liep bij de crash op drie kilometer van de finish een gebroken rib en longproblemen op, zo meldt hij op Instagram. Ondanks de kwetsuren kan hij zijn weg wel vervolgen.

(Foto: Shoot me too / Instagram: @remogino1)

Dit bericht wordt aangevuld...

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Gilberto
31 Aug 2020 om 23:33

Het peloton heeft meer dan een uur stapvoets gereden. Als je dan nog buiten tijd komt, schei eens uit hey

Mathje
29 Aug 2020 om 22:03

Belachelijk dat ze Degenkolb uit de tour halen. Ze hadden deze etappe moeten neutraliseren en iedereen dezelfde tijd geven . Het was voor iedereen levens gevaarlijk. En dan maar praten over veiligheid maar er niets aan doen. Schande

Reageer


Meer nieuws