Wisseldilemma: López wisselt bij verkenning, Roglic klimt op tijdritfiets Tour de France

Wisseldilemma: López wisselt bij verkenning, Roglic klimt op tijdritfiets

Door Ward Hilhorst 19 september 2020 | 11:59


Het is de grootste beslissing die de renners moeten maken voor de tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Wissel je wel of wissel je niet? Het scheelt stress als je niet wisselt, maar het klimt makkelijker als je het wel doet. Hoe denken de favorieten erover?

UAE: 'Wij kunnen in zeven seconden wisselen'

'Wij hebben besloten dat Tadej Pogacar gaat wisselen van fiets', zo vertelt Allan Peiper van UAE Team Emirates aan Sporza. Dat hadden ze al een tijd geleden besloten. 'We hebben het parcours meerdere keren gereden, simulaties en fietswissels gedaan, het materiaal bekeken. We zijn voorbereid qua materiaal en zullen een fietswissel doen.'

Daarnaast denken ze dat ze het tijdverlies klein kunnen houden door het slim te timen. 'Als je een wissel doet op het traagste punt, op het steilste stuk, is het verlies van momentum minimaal. Maar dan moet je hopen op een naadloze wissel om niet echt tijd te verliezen. Wij kunnen van fiets wisselen in 7 seconden. We gaan dat opnieuw proberen. Door de stress kan er natuurlijk iets bijkomen. Maar als we rustig blijven, moet het wel lukken.'

'Roglic gaat ook wisselen', López wisselt

Bronnen van La Flamme Rouge hebben bevestigd dat Pogacar niet de enige Sloveense klassementsrenner is die gaat wisselen van fiets. Zijn oudere landgenoot Primoz Roglic zou er het zelfde plan op nahouden. Miguel Ángel López, die vooral bezig zal zijn met het afhouden van Richie Porte, heeft tijdens de verkenning van de tijdrit in ieder geval gevestigd, heeft twitteraar Daniel Friebe gespot. Diezelfde Friebe zag Roglic bij hetzelfde punt overigens voorbij vliegen op zijn ligstuur. Die keuze lijkt dus nog niet helemaal gemaakt.

Dumoulin houdt het geheim: 'Concurrentie niet wijzer maken'

In het geval van Tom Dumoulin zullen we het pas weten zodra hij op het parcours is. Hij weet het zelf natuurlijk al wel. 'Maar ik ga het nog niet vertellen. Ik ga de concurrentie niet wijzer maken', vertelt hij aan de NOS. Hij ziet ook voor- en nadelen van beide opties. 'Als je niet wisselt, heb je ook geen stress. Anders zit ik al vijf kilometer lang in mijn hoofd te denken dat de wissel eraan komt. Maar aan de andere kant is een 'gewone' fiets wel een stuk lichter, hij klimt comfortabeler en je kunt makkelijker op de pedalen gaan staan.' (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws