Verloor Roglic eindzege Tour de France door tijdritpak en scheve helm? Tour de France

Verloor Roglic eindzege Tour de France door tijdritpak en scheve helm?

Door Jannick van der Hooft 20 september 2020 | 09:28


Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica aan de TU Eindhoven en KU Leuven, denkt dat Primoz Roglic door zijn tijdritpak en helm in de twintigste etappe van de Tour de France ruim een minuut trager reed dan hij zou kunnen. 'Ik denk dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is', vertelt hij bij Het Laatste Nieuws.

Roglic moest de tijdrit afleggen in een door de ASO verplicht gesteld tijdritpak van Le Coq Sportif in plaats van zijn speciaal ontwikkelde tenue voor deze discipline. 'Ik ken het tijdritpak van Le Coq Sportif niet, maar het verschil tussen het oude pak van AGU en het nieuwe dat wij hebben ontwikkeld, is meer dan dertig seconden. We kunnen gerust stellen dat Roglic met dat tijdritpak een halve minuut verliest.'

Hierbij dient gezegd te worden dat Roglic niet de enige renner was die een trui van de organisatie aan moest trekken. Tadej Pogacar, winnaar van de tijdrit, moest als leider in het jongerenklassement de witte trui van het Franse kledingmerk aan. Hij won uiteindelijk ruim de tijdrit en dat zag Blocken ook: 'Die jongen was wel fantastisch.' Het is dus maar de vraag of hierin een verklaring gevonden kan worden.

'Iedereen met half oog zag dat helm Roglic niet paste'

Daarnaast leken er problemen te zijn met de helm van Roglic, al wilde de Sloveen het verlies daar na afloop niet aan wijten. 'Die helm zat dramatisch', zegt Blocken. Iedereen met minstens een half oog zag dat dat niet paste. Dat ziet er niet fantastisch uit, moet ik zeggen. Die helm heeft Roglic vandaag ook meer dan dertig seconden gekost. Ik denk dat het laatste woord over die helm nog niet is gezegd.'

Mathieu Heijboer, performance coach bij Jumbo-Visma, laat een dag na de tijdrit weten dat er geen sprake was van een experiment met de helm. Op Twitter reageert hij dat het beschermmiddel uitvoerig getest is in de windtunnel en op het trainingskamp in Tignes. Daar zou de helm goed bevonden zijn. Wel laat hij de mogelijkheid open dat de helmpositie, wellicht door toedoen van de fietswissel, is verplaatst en het er daardoor minder goed uit zag.

(Foto: Sirotti)

Lees 4 Reacties

Tags:

Reacties

AndrewMacKenna
25 Sep 2020 om 15:26

De helm stond duidelijk van het begin al wankel op zijn hoofd en zal hierdoor toch een groot aandeel hebben in zijn verlies. Niet alleen aerodynamica speelt hier een rol, maar ook concentratieverlies en irritatie door de helm. Dit tast het zelfvertrouwen aan dat in de benen kruipt. Bij een tijdrit moet alles perfect zitten, puur voor de concentratie en focus te kunnen behouden. Bij mij overduidelijk waarom hij de tijdrit verloren heeft, al zal Jumbo dat wel blijven ontkennen.

Wout paraat
20 Sep 2020 om 14:00

Jammer dat het zo moest lopen voor de hardwerkende ploeg,Pogacar hoefde alleen maar het geel zwart te volgen,en dan in de tijdrit toe te slaan,want eerder dit jaar klopte hij zijn landgenoot ook op het Sloveens kampioenschap tijdrijden.komt daarbij ook nog de miserabele helm,en het uit de koers zetten van Marijn Zeeman,en misschien de terugslag van zijn valpartij net voor de Tour,maar niet getreurd, JumboVisma kan met opgeheven hoofd terug kijken naar een mooie tour,en de kers op de taart,die komt vast en zeker.

Aart Planck
20 Sep 2020 om 11:51

Het is zeker geen schande, want hij doet het niet expres. Maar ow, wat is dit klote. Er zal ook in zijn (en waarschijnlijk iedere oudere klassementsrenner) hoofd spelen dat dit wellicht de laatste kans was. Met Pogacar en Evenpoel valt er waarschijnlijk weinig meer te halen de komende jaren.

Bij een prestatie als die van Pogacar moet ik helaas toch aan https://www.nporadio1.nl/onderzoek/4254-dopingjagers-machteloos-tegen-nieuwe-epo denken.

Poelwinst
20 Sep 2020 om 11:35

De helm zat bergop treurig op zijn hoofd maar op het vlakke heeft hij met het vizier erop gereden dus er zal weinig tijd mee verloren zijn. Roglic is bezweken onder mentale druk en dat is geen schande want hij heeft wekenlang voor de Tour al zwaar onder druk gestaan om na een valpartij op tijd klaar te zijn voor de Tour.

Reageer


Meer nieuws