Felle kritiek op 'bijna arrogante' koerswijze Jumbo-Visma, Plugge pareert Tour de France

Felle kritiek op 'bijna arrogante' koerswijze Jumbo-Visma, Plugge pareert

Door Jannick van der Hooft 22 september 2020 | 07:30


Jumbo-Visma zag het harde werk van de ploeg in de Tour de France tenietgedaan worden door een verschroeiende tijdrit van Tadej Pogacar in de twintigste etappe. Na deze mokerslag voor de ploeg klinkt er kritiek vanuit verschillende hoeken. Onterecht, zo is het oordeel van ploegbaas Richard Plugge.

Eddy Merckx, veelvuldig winnaar van 's werelds grootste wielerwedstrijden, vertelt in L'Équipe dat Jumbo-Visma 'bovenal dom' heeft gereden de afgelopen drie weken. 'Ze stonden niets toe, maar vergaten iemand die op slechts vijftig seconden stond. Wat een fout!', zo klinkt zijn harde oordeel. De Belg zag de zege van Pogacar naar eigen zeggen van ver aankomen: 'Ze hadden hem veel eerder moeten zien te lossen, want het was duidelijk dat hij niet zou aanvallen. Het is een goede les voor het wielrennen.'

Patrick Lefevere, ploegbaas van Deceuninck-Quick-Step, was te gast bij het praatprogramma Vive le Vélo en oordeelde eveneens dat de gehanteerde tactiek van Jumbo-Visma niet de juiste was. 'Ik weet dat het achteraf is, maar ik had heel anders gereden', vertelt hij. 'Ze hadden met Dumoulin moeten spelen. Met Kuss. Misschien wel met Van Aert en een beetje bluffen. Op deze manier was het bijna arrogant, zoals ze reden.'

Ducrot: 'Reden rond alsof ze al gewonnen hadden'

Ook vanuit de analisten bij de NOS klinkt wat kritiek. 'Ze waren de afgelopen weken alleen maar bezig niet te verliezen', stelt Stef Clement vast. 'Ze hebben het nergens laten liggen. Nee, maar ze hebben het ook nergens gepakt.' Zijn collega Danny Nelissen deelt die mening: 'Dat deden Armstrong en Froome wel. Als zij ergens de kans zagen om aan te vallen, deden ze dat. Froome zelfs in een afdaling. Roglic had in de eerste week de tegenstanders moeten testen.'

Maarten Ducrot beaamt dat de koerswijze van Jumbo-Visma er indrukwekkend uit zag, maar stelt zich de vraag waar het nou eigenlijk allemaal toe geleid heeft. 'Ze hebben alleen de kracht van de eigen ploeg opgebruikt. Ze reden rond alsof ze al gewonnen hadden. Ik geef Lefevere gelijk: het had iets arrogants.' De commentator is van mening dat ze op die manier niet alleen het peloton hebben 'opgerookt', maar ook hun eigen kopman.

Plugge oneens met kritiek: 'Kansen deden zich niet voor'

Plugge, de baas bij Jumbo-Visma, is het niet eens met de kritiek op de tactiek van de ploeg. 'Op de momenten dat het ertoe deed, hebben we de goede dingen gedaan', vertelt hij bij In het Wiel van het AD. 'Dat blijkt ook wel, want we hadden bijna een minuut voorsprong na drie weken koersen. Het was ook niet dat ergens extra tijd hadden kunnen pakken: die kansen deden zich niet voor.'

Wel noemt Plugge het verlies van de gele trui 'een enorme dreun': 'Maar tegelijkertijd ben ik ook trots op hoe we als ploeg hebben gereden. We zullen hiermee moeten leven. Eerst gaan we diep balen, maar daarna moeten we de boel weer oppakken en opbouwen naar de volgende doelen.'

Zonneveld: 'Iedereen was het eens dat Roglic' uitgangspositie riant was'

Thijs Zonneveld, journalist van het AD, vindt dat de kritiek op Jumbo-Visma niet helemaal op zijn plaats is. 'Ja, het was niet slim dat Dumoulin zichzelf zo vroeg opofferde', laat hij via zijn Twitter-account weten. 'Achteraf gezien hadden ze vast hier of daar een paar seconden extra op Pogacar kunnen pakken, maar iedereen was het erover eens dat Roglic' uitgangspositie voor de tijdrit riant was. Je kunt niet én verrast zijn over de onwaarschijnlijke omwenteling, én roepen dat Jumbo-Visma het verprutst heeft in de weken voor de tijdrit. Het is óf het één, óf het ander.'

(Foto: Sirotti)

Lees 8 Reacties

Tags:

Reacties

Mano
23 Sep 2020 om 19:39

Niks geen tijdrit op de laatste dag. Volgens mij heb je de tour niet gezien met de tijdrit op de laatste dag tussen Lemond en Fignon.

jopie
22 Sep 2020 om 22:27

ik vind het ook zo goedkoop om achteraf te gaan zeggen dat jumbo visma dom of arrogant gekoerst heeft. Waarom riepen ze dat niet voor de tijdrit. Niemand had verwacht dat pogacar dit kon en dus was de uitgangspositie voor roglic goed; ze hadden met hun manier van koersen een goeie positie bereikt. Stel dat Roglic achter pogacar aangegaan was toen Pogacar die ene keer aanviel en dat daarna de een na de ander had aangevallen; dan hadden de critici gezegd dat hij niet zo snel in paniek moet raken en rustig zijn eigen tempo moet houden. Het is echt slap geklets van Merckx en wat andere mensen die het achteraf allemaal zo goed weten. Waarschijnlijk komt het voort uit chagrijn dat jumbo de tour zo domineerde; dat vonden zeker de Belgen niet leuk.

Pier78
22 Sep 2020 om 21:23

Een overwinning voor het wielrennen, de zege van Pogacar.
Want wat is het vervelend om naar koersen te kijken die vanachter het stuur van een ploegleidersauto geregisseerd worden, met hele draaiboeken en al.
De rijkste ploegen kopen de kopstukken op en wisten zo decennia lang te winnen, of het nu de trein US Postal, Sky of Ineos was.
Nu blijkt dat outsiders aan nog geen 40 km alleen rijden genoeg kunnen hebben om toch toe te slaan en de prefab stramienen zo te doorbreken.
Zet de oortjes op parcoursinfo vanuit de wedstrijdleiding, gooi de ploegentijdritten er helemaal uit in de grote rondes en maak de teams nog kleiner; de sterkste en slimste renners zullen dan nog vaker winnen, ongeacht hun stal.

Senor Big Mad
22 Sep 2020 om 09:22

Blijft lastig is een Franse traditie geworden, wellicht kun ze in Parijs een tweedaagse evenement maken met eerst een ronde voor de sprinters en de volgende dag een tijdrit voor het klassement van zo'n 30 a 35 km door Parijs. Dan heeft iedereen wat en blijft het spannend tot het einde!!

Henk.vanschie.13
21 Sep 2020 om 15:18

Het wordt tijd dat de laatste dag van de Tour veranderd, de feestjes doen ze maar erna, ieder moet nog op de laatste dag de kans krijgen het klassement te doen veranderen.

Poelwinst
21 Sep 2020 om 10:00

Zonder de blessures van Roglic in de laatste weken voor het begin van de Tour had hij gewoon gewonnen. Nu is hij in de periode voor de Tour teveel energie kwijtgeraakt om in de laatste dagen van de Tour nog top te zijn.

Wout paraat
20 Sep 2020 om 22:12

Het positieve is mijnheer Lefevre en Merckx,dat er 3 rit overwinningen waren en plek 2 op het podium,en daar zouden veel ploegen voor getekend hebben voor de start.

Wout paraat
20 Sep 2020 om 14:19

Eigenlijk zou een tijdrit op de laatste dag verreden moeten worden,want de optocht door Parijs heeft voor het klassement nooit een verandering met zich mee gebracht,maar wat als er een ploeg die traditie zou doorbreken?

Reageer


Meer nieuws