AD ziet Tour-wattages Roglic in: 'Waarden Pogacar heeft hij nog nooit gereden' Tour de France

AD ziet Tour-wattages Roglic in: 'Waarden Pogacar heeft hij nog nooit gereden'

Door Bram van der Ploeg 02 oktober 2020 | 11:00


Primoz Roglic leek onverslaanbaar in de Tour de France, totdat hij in de tijdrit naar La Planche des Belles Filles toch werd verslagen. Jumbo-Visma deelde de vermogensgegevens van de voor Primoz Roglic zo desastreus verlopen Tour en de tijdrit met het AD, dat op basis daarvan enkele conclusies trekt. 

Was Tadej Pogacar nou zo goed of Roglic zo zwak, zo vraagt journalist Thijs Zonneveld zich af. Uit de cijfers blijkt dat Roglic het in de tijdrit met een gemiddelde van 369 watt beter deed dan in de gewonnen tijdrit in de Vuelta a España van 2019. Maar toch was het niet genoeg om sneller te zijn dan Pogacar. Het moment dat Roglic dat beseft, komt op La Planche des Belles Filles. Roglic reed daar 6,05 watt per kilo gemiddeld, maar: 'gedurende twee minuten rijdt hij ‘slechts’ 334 watt. Het is het eerste en enige moment dat Roglic een teken van zwakte vertoont in de Tour.'

'Hij rijdt niet de tijdrit van zijn leven, maar het is ook zéker geen slechte tijdrit. De waarden die Roglic achteraf had moeten rijden om Pogacar van de Tourzege te houden, heeft hij nog nooit gereden', zo luidt de conclusie. Pogacar zou met een geschat wattage tussen de 6,1 en 6,5 watt per kilogram 'dé prestatie van de Tour en het decennium' hebben neergezet. Roglic deed slechts wat hij moest doen. 'Roglic rijdt de hele Tour op een stabiel, hoog niveau. Zijn vorm schommelt nauwelijks, zijn gewicht evenmin. Zijn conditie is vergelijkbaar met die bij de door hem gewonnen Vuelta van vorig jaar.' (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws