Like ons!
Aerts Belgisch kampioen na zinderend duel met Van Aert op spekglad parcours

Veldrijden

Aerts Belgisch kampioen na zinderend duel met Van Aert op spekglad parcours

Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) heeft het Belgisch Kampioenschap veldrijden op zijn naam geschreven. Op een modderig parcours vol schuine kanten was hij te sterk voor Wout van Aert. Waar die laatste even een onoverbrugbaar gat leek te hebben geslagen, kwam Aerts knap terug om zichzelf van de kampioenstrui te verzekeren.

Voorafgaand aan de start ging het over de omstandigheden. Op een parcours vol modder en schuine kanten zou Aerts weleens de sterkste kunnen zijn, hoewel Van Aert de grote favoriet bleef. Om drie uur stipt werd er gestart. In de eerste bocht waren het meteen de twee favorieten die naast elkaar op kop reden. Aerts bepaalde in de eerste paar bochten het tempo, voor Van Aert en Michael Vanthourenhout.

Na twee volle ronden hadden Van Aert en Aerts een gat op Vanthourenhout. In de derde ronde was het tijd voor de eerste aanval van Van Aert. Hij sloeg een gat, maar Aerts was nog niet verslagen, ze waren bovendien nog niet op de helft. De aanval duurde niet lang, Aerts keerde vrij snel terug. Het bleek niet de laatste aanval van Van Aert, diezelfde ronde volgden er meerdere prikjes aan het adres van Aerts. Einde ronde drie was het raak, Van Aert sloeg een gat van meer dan tien seconden. Even leek het gedaan voor Aerts.

Nadat het gat voor ruim een ronde op dertien seconden bleef hangen, gaf Aerts zich niet gewonnen. In ronde vier viel Van Aert kort tegen het hek aan, wat hem acht seconden kostte. Net voor het inrijden van de vijfde ronden kwamen ze vervolgens weer samen, waarna Aerts zelf een aanval probeerde. Het verschil bleef klein, de twee mannen ontliepen elkaar niet veel. De vijfde ronde bleek echter volledig voor Aerts, hij sloeg een schijnbaar onoverbrugbaar gat van zestien seconden.

Beiden wisselden in de voorlaatste ronde van fiets en het verschil groeide. Bij het ingaan van de laatste ronde was het verschil nog altijd zestien seconden. De vermoeidheid was af te lezen aan de rijstijlen van beide mannen. Ondertussen reed Vanthourenhout al op anderhalve minuut. Vanaf dat moment wist Van Aert niet meer in te lopen, hij verloor zelfs nog veertig extra seconden op Aerts (foto: Screenshot Sporza)

Uitslag Belgisch Kampioenschap 2019 mannen:

1. Toon Aerts 1:08:54
2. Wout van Aert + 0.57
3. Michael Vanthourenhout 
4. Eli Iserbyt +3.50
5. Thijs Aerts +4.07
6. Jens Adams +4:11
7. Gianni Vermeersch +4:32
8. Kevin Pauwels +4:38
9. Wietse Bosmans +5.00
10. Nicolas Cleppe +5.06

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven