Like ons!
Dinsdag Veldritdag | Van der Poel en Brand primus; zondag cross zonder beide

Veldrijden

Dinsdag Veldritdag | Van der Poel en Brand primus; zondag cross zonder beide

Een verrassing konden we het niet noemen, maar je moet het altijd maar weer waarmaken. Mathieu van der Poel reed afgelopen zondag relatief eenvoudig naar zijn vijfde nationale veldrittitel. Eerder op de dag reed Lucinda Brand op het mini-WK naar de nationale titel. In België was het bij de mannen spannender met Wout van Aert die het moest afleggen tegenover Toon Aerts. Zij mogen het zondag ook gaan uitmaken in de wereldbekercross van Pontchâteau. 

Van Aert vs Van der Poel

Dat er geen duel kwam tussen deze twee afgelopen zondag, was op voorhand al duidelijk. Toch kwam Van Aert wel in een tweestrijd terecht, die hij verloor. Toon Aerts was in een cross op een ouderwets vettig parcours de betere. Van Aert leek lange tijd naar de zege te rijden, maar overspeelde wellicht zijn hand. Hoe dan ook, Aerts kwam terug en liet niet veel later de wereldkampioen achter.

Over het NK kunnen we het kort houden. Van der Poel reed al snel weg en won solo, en dat is eigenlijk het hele verhaal. De strijd om plek twee was spannender. Van Kessel reed een deel van de cross op de tweede plek, maar viel, kreeg aansluiting van Lars van der Haar en verloor. De kleine Jack Russel uit Woudenberg was tweede en zijn teamgenoot derde.

Gisteren, maandag, werd er zowaar ook gecrosst. Naar goede traditie stond de veldrit van Otegem de dag na de nationale kampioenschappen op het programma. Er kwam een duel, in kleine vorm weliswaar. Van der Poel en Van Aert reden tot ongeveer halverwege de cross samen. Toen maakte de Belg een paar foutjes en was Van der Poel weg. Derde was kersvers Belgisch kampioen Toon Aerts.

Vrouwen

Ook de vrouwen reden hun nationale kampioenschappen. In Nederland leek het volgens sommigen wel het WK. Marianne Vos, Lucinda Brand, Denise Betsema, Annemarie Worst en Maud Kapteijns behoren tot de top van de crosswereld. Het was dan ook spannend in Huijbergen. Brand en Vos zouden uiteindelijk voor de titel gaan strijden en in het rechtstreekse gevecht was Brand de sterkere. Kaptheijns was 23 seconden na Brand de nummer drie. 

Bij de zuiderburen was het minder spannend. Sanne Cant is in eigen land al het hele jaar de bazin en nu ook. Loes Sels zat lange tijd nog in de buurt van Cant, maar de wereldkampioene pakte haar tiende titel op rij. Ook de vrouwen reden in Otegem, daar won Betsema.

In de media

Het lijkt er op dat de veldritscene al helemaal met het WK bezig is. Veel berichten die verschijnen, gaan erover of en hoe Van der Poel af te stoppen is. De Belgen hopen één blok te vormen, wat in de geschiedenis soms lukte, maar vaker niet. Ook commentator Michel Wuyts keek al vooruit en plaatste een kanttekening bij de Nederlandse overheersing in de persoon van Van der Poel. En dan was er ook nog Van Aert zelf, die het WK de 'zwaarste opgave in mijn crosscarrière' noemde.

Veel volgers kijken graag naar Van der Poel. Ook veldriticonen Roland Liboton en Roger De Vlaeminck kijken vol bewondering naar Van der Poel. De Vlaemicnk: 'Die gaat de eerste worden die wereldkampioen op de weg, het veld en in het mountainbiken wordt, let maar op.’ Liboton maakt het zelfs nog bonter: ‘Laat die jongen morgen biljarten en hij wordt ook kampioen.

Bij het vrouwenveldrijden werd er vooral over dat spannende NK gepraat. Vos noemde Brand 'de terechte winnares'. De kampioene zelf was blij en keek ook alweer vooruit. Zij gaat naar Spanje om de conditie te onderhouden richting het WK. In de Leiderstrui maakte alvast een analyse van haar voorlopige seizoen, aan de hand van haar Strava-files!

Programma komende week

Het programma voor deze week is kort: zondag cross. Niet in België, maar in het Franse Pontchâteau. Afwezigen zijn Van der Poel, Brand en Cant. Zij zijn op trainingsstage. Het klassement bij de mannen is nog zeer spannend. Aerts heeft 475 punten en Van Aert 468. Nummer drie is Van der Poel, maar die zal dus geen punten halen. 

Bij de vrouwen is het minder spannend. Vos stevent af op wereldbekerwinst met nu 414 punten, tweede is de afwezige Cant met 358 punten, derde Worst met 314 punten. Voor winst krijg je tachtig punten, de tweede krijgt zeventig, de derde 65. Na zondag is er nog een wereldbekercross en die is in Hoogerheide. De dames starten overigens om 13.30, de heren om 15.00.

Veldrijden op tv

Zondag de wereldbeker dus weer, dat betekent dat de NOS, Eurosport en Telenet de rechten hebben. De NOS zal in de zondagmiddaguitzending waarschijnlijk de vrouwencross uitzenden, terwijl Eurosport de mannencross op tv brengt. Allebei brengen ze in ieder geval streams voor beide wedstrijden. Voor de Belgen zijn Telenet Play Sports en Proximus de zenders zondag. (Foto: screenshot)

Altijd als eerste op de hoogte van het belangrijkste en leukste wielernieuws? Meld je aan en ontvang jouw wielernieuws via Whatsapp!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven