Like ons!
Van der Poel brengt eerbetoon aan 'grootste fan' en schenkt NK-bloemen voor op graf

Veldrijden

Van der Poel brengt eerbetoon aan 'grootste fan' en schenkt NK-bloemen voor op graf

Mathieu van der Poel, hij is een fenomeen in wording, als hij dat al niet is. Hij rijdt de stenen uit de straat en ploegt elk veld waar hij zijn krachten ontbolstert om. Maar ‘Matje’, voor zijn fans, kan niet alleen ontzettend hard fietsen. De jongste zoon van Adrie van der Poel heeft ook een gouden hart, zo bleek op het NK veldrijden.

Na zijn overwinning zondag in Huijbergen wordt hij voor de zoveelste keer in zijn carrière het podium opgeroepen. Na deze verplichting loopt Van der Poel niet meteen door naar achteren, waar de interviewers op hem wachten. Nee, eerst loopt hij naar zijn fans toe, aan de zijkant van het podium. Specifiek naar één oudere mevrouw. Hij omhelst haar, fluistert iets in haar oor en geeft haar de bos bloemen, waarvan hij er in zijn nog prille carrière al zoveel heeft gekregen. Ondanks dat het afgesproken was dat deze vrouw de bloemen zou krijgen, werd ze toch emotioneel.

Jaren- en jarenlang had haar man daar gestaan. Bij het podium, naast een zandbak, besmeurd onder de wegspattende modder, vlak bij de finish of net na een brug. Haar man was een groot wielerliefhebber en vooral fan van Van der Poel. Al vanaf de jeugd, toen Mathieu nog Mathieutje was, was hij Van der Poel gaan volgen en opzoeken bij de cross, zelden miste hij een veldrit. Zó graag had de man er bij geweest toen Van der Poel zijn vijfde nationale titel in de wacht sleepte. Tot de dood een maand geleden een einde maakte aan het achterna reizen van de renner die hem zo aan het hart lag.

Inmiddels had de man Van der Poel zo vaak gevolgd dat Mathieu hem na al die jaren kende. Toen hij hoorde dat deze 'superfan' overleden was, maakte hij een afspraak met de weduwe: ‘Als ik het NK win, geef ik de bloemen aan u.’ Zo geschiedde. Van der Poel maakte zijn belofte waar, uit respect voor het echtpaar, en schonk de bloemen aan de mevrouw. De bloemen liggen nu op het graf van de man, als laatste eerbetoon van Mathieu van der Poel aan zijn grootste fan. (Foto: Petra Huijsmans)

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )

1 reacties

  1. WielrenTheo

    WielrenTheo

    18 Jan 2019 om 09:06

    Deze sympathieke geste zal meneer Thijs Zonneveld wel niet vermelden in zijn column in het AD, want hij schrijft veelal alleen maar negatief over de Nederlandse wielersport.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven