Like ons!
Van der Poel magistraal naar zijn WK-titel; Van Aert klopt Aerts voor zilver

Veldrijden

Van der Poel magistraal naar zijn WK-titel; Van Aert klopt Aerts voor zilver

Mathieu van der Poel heeft zijn langverwachte tweede wereldtitel veldrijden in de wacht gesleept. Na een nerveuze en spannende openingsfase in Bogense knalde de Nederlander weg bij Wout van Aert, die de schuine kant vaak niet foutloos over kwam. Toon Aerts leek lang op zilver te zitten na een inhaalslag op Van Aert, maar na een val kreeg Van Aert zijn zilveren plak.

België wilde Van der Poel niet laten rijden, dus kwam de Nederlander in ronde één niet weg. Ondanks initiatief waren het vooral Van Aert en Aerts die op kop reden en een prima indruk maakten. Van der Poel kwam enkele malen zelfs in vierde positie, maar oogde rustig in de eerste rondes.

Een foutje van Aerts op de schuine kant was de aanleiding voor Van der Poel om meteen aan te trekken. De Nederlander pakte een gat van zo’n negen seconden, alvorens Van Aert uit zijn hok kwam. De titelverdediger liet Aerts achter, die moest bekomen van de beginfase. Ook Lars van der Haar zat er keurig bij.

Van der Poel rijdt voor het eerst weg

Van Aert kwam knap terug bij Van der Poel, maar die knalde over hem heen op de schuine wand. Van Aert stond onder druk, maakte een foutje op dat technische vlak en Van der Poel was weer gevlogen. Dit keer diepte hij de voorsprong uit per ronde, vooral omdat Van Aert iedere ronde op de schuine kant problemen kende.

In de strijd om plek drie vond Aerts zijn tweede adem, waardoor hij Van der Haar en Michael Vanthourenhout achter zich liet. Van der Poel knalde op kop door, wisselde zelfs naar een fiets met iets hardere banden en bleef uitlopen op Van Aert. Die liet hem steeds verder weglopen, met het slijm op zijn kin.

Van der Poel is weg, Van Aert zakt weg

Zes van de twaalf rondes was het spannend, daarna was het louter wachten of Van der Poel foutloos zou blijven. Hij reed uiterst vlakke rondes rond de 5:45 minuten en had bij het ingaan van ronde negen 26 seconden voorsprong. Van Aert hoorde ondertussen Aerts aankomen, die op negentien seconden kwam van zijn landgenoot.

Ook de vermoeidheid bij Van der Poel sloeg toe, een eerste foutje op de schuine wand was daar. Maar ook Van Aerts en Aerts zaten per ronde meer uitgemergeld op de fiets. Het gat groeide naar 29 seconden, waardoor het echt kijken werd naar de strijd om zilver. Aerts kwam tot op veertien seconden, met nog dik twee rondes voor de wielen.

Per ronde kwam Aerts dichterbij Van Aert, die alles probeerde om die zilveren plak veilig te stellen. In de op één na laatste ronde kwamen de twee bij elkaar, met Van der Poel al 35 seconden ervoor. Na wat aftasten en een hoog tempo van Van Aert was het Aerts die in de slotronde het beslissende gat sloeg. Van der Poel kon al vroeg juichen voor zijn wereldtitel, maar door een val ging Van Aert toch nog over Aerts heen voor zilver. (foto: screenshot Sporza)

Check hier de beelden van de wedstrijd.

Uitslag WK Veldrijden 2019 mannen:

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert +0.16
3. Toon Aerts +0.25
4. Michael Vanthourenhout +0.50
5. Laurens Sweeck +1.01
6. Lars van der Haar +1.10
7. Quinten Hermans +1.24
8. Marcel Meisen +1.29
9. Jens Adams +1.31
10. Gianni Vermeersch +1.33

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven