Like ons!
Dinsdag Veldritdag | Van der Poel sluit af met winst, records en stunts

Veldrijden

Dinsdag Veldritdag | Van der Poel sluit af met winst, records en stunts

Het veldritseizoen loopt langzaam maar zeker op zijn einde. Dat blijkt ook uit de deelnemerslijsten, want veel toppers ontbreken al bij mannen en vrouwen. Mathieu van der Poel reed dit weekend nog wel, maar in Middelkerke en Hulst was hij wel voor het laatst te zien.

Van der Poel vs …

Geen Wout van Aert meer dit seizoen en dus was het aan de andere mannen om een poging te doen om Van der Poel van de zege te houden. Er kwam een zeer onverwachte, maar ook heel dappere poging van de jonge Tom Pidcock. De Brit begon voortvarend en reed enige tijd aan kop van de wedstrijd in Hulst.

Van der Poel wist redelijk eenvoudig te volgen, maar de wereldkampioen bij de beloften reed zo hard dat de rest van het veld moest passen. Pidcock was de enige die overbleef in het wiel van Van der Poel en wist lang te volgen. Uiteindelijk reed Van der Poel richting de slotfase langzaam maar zeker weg bij Pidcock, die ook nog werd ingehaald door Lars van der Haar, maar die zeker meer dan trots mag zijn op zijn prestatie.

Vrouwen

Bij de vrouwen was er één Nederlandse heel dominant dit weekend. Denise Betsema won zowel de cross in Middelkerke als in Hulst en deed daarmee nog maar eens een schepje bovenop haar toch al zo succesvolle seizoen. In Middelkerke was ze vrij dominant en kon alleen Ceylin del Carmen Alvarado haar nog enigszins volgen. Sanne Cant werd vierde in de Superprestige-manche, maar verzekerde zich wel van de eindwinst in dat klassement.

De strijd om de zege in Hulst was een stuk spannender, want Annemarie Worst ging erg goed van start en had al snel een geruime voorsprong op een groot deel van de vrouwen. Worst stortte niet echt in, maar Betsema ging elk rondje gewoon iets harder dan de Europees kampioene. In de slotfase speelde de vermoeidheid Worst iets meer parten dan Betsema, die naar haar dertiende zege reed. Een eervolle vermelding is er voor de jonge Inge van der Heijden, die knap derde werd.

In de media

De cijferfetisjisten kwamen weer volop aan hun trekken, want Van der Poel reed maar weer eens een paar records. Ten eerste evenaarde hij Sven Nys in Middelkerke met het winnen van alle acht Superprestige-wedstrijden. ‘Dat doet nooit iemand mij meer na’, zei Nys na die prestatie in 2006-2007. Hij had toen echter even buiten Van der Poel gerekend.

In Hulst, in zijn laatste cross van het seizoen, evenaarde Van der Poel zijn eigen record van vorig jaar door in één seizoen 32 keer te winnen. En dat vierde hij uiteraard met een mooie stunt voor het eigen Nederlandse publiek, iets wat hij in Middelkerke ook al deed.

Programma veldrijden komende week

Mathieu én David van der Poel zijn er niet meer bij, maar deze week wordt er nog drie keer gecrost om het seizoen af te sluiten. Woensdag is het feest in Waregem, zaterdag is het in Leuven en het seizoen wordt definitief afgesloten in Oostmalle. Die cross betekent einde carrière voor Kevin Pauwels en Helen Wyman.

Die cross in Waregem is overigens niet zomaar een cross, want er gaat nog een heel spektakel aan vooraf. Nieuw is dat de crossers rond 18.00 uur gaan beginnen aan de cyclocross trial. Op een trialfiets moeten de veldrijders over een uitdagend parcours met onder meer balkjes, slaloms, muren, een stapel zandzakken, een evenwichtsbalk en een trap. De behendigheid wordt flink op de proef gesteld, want wie zijn voet aan de grond moet zetten krijgt strafpunten. Verder is er ook nog het hoogspringen op de fiets, met een record van 80 centimeter, waarna er om 20.00 uur gecrost wordt door de dames en om 20.30 uur door de heren.

De crossen in Leuven en Oostmalle zijn wel gewoon ‘normale’ crossen op de gebruikelijke tijden.

Veldrijden op tv

Het spektakel in Waregem is helaas nergens live op televisie te bekijken. De overige crossen natuurlijk wel. De veldrit in Leuven wordt uitgezonden door de VRT op één. Vanaf 13.45 is de zender erbij voor de vrouwencross, met de mannencross aansluitend. Op Ziggo Sport kunt u vanaf 14.55 uur kijken naar de mannencross. Livestreams voor Leuven zijn er via de website van Sporza en op de Ziggo Sport Totaal Go App.

De Sluitingsprijs in Oostmalle is te zien via Telenet Play Sports. De uitzending begint om 13.35 voor de vrouwencross, met wederom aansluitend de veldrit bij de mannen. Sporza zendt enkel een samenvatting uit. Ziggo Sport heeft de veldrit niet live op tv en ook niet op de stream. Wel is er een livestream bij Telenet. (Foto: Joren Ooms / In de Leiderstrui)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven