België staart naar succes Van der Poel en Alvarado; geen paniek bij bond Veldrijden

België staart naar succes Van der Poel en Alvarado; geen paniek bij bond

Door Jannick van der Hooft 04 februari 2020 | 08:54


Nederland beleefde ontegenzeggelijk een succesvoller WK veldrijden dan de Belgen, wat pijnlijk aan zal komen bij de zuiderburen. Bij Het Nieuwsblad ging men op zoek naar antwoorden waar dit verschil in prestatieniveau aan te wijten is.

Vanuit verschillende hoeken wordt er gewezen naar de verschillen in opleiding tussen de Nederlanders en Belgen, maar daar wil Jos Smets, directeur bij Belgian Cycling, niet in geloven: 'Die gewestelijke trainingspunten hebben we in Vlaanderen ook en die werpen hun vruchten af.' Ook ligt het er volgens hem zeker niet aan dat de teams slecht werk leveren. Hij wijst namelijk op het feit dat de Nederlandse wereldkampioenen, waaronder Mathieu van der Poel en Ceylin del Carmen Alvarado allemaal voor een Belgische ploeg rijden: 'Andere landen zijn ons daar zelfs dankbaar voor.'

'We staren ons blind op het Nederlandse veldrijden'

Volgens Smets moet de oorzaak daarom ergens anders gezocht worden: 'Er wordt te snel geïnvesteerd in campers en goed materiaal, zeker in de jongste categorieën.' Daarbij verliest men volgens hem oog voor de basisprincipes in het wielrennen, zoals goed eten en rusten: 'Als je die onder de knie hebt, denk dan aan de rest.' Toch denkt hij nog niet dat de situatie rampzalig is: 'We staren ons blind op Nederland, maar in vergelijking met de rest van de wereld blijven we op een gelijk niveau.' Het enige dat voor hem nu belangrijk is, is zorgen dat er meer vrouwen gaan koersen, zodat het algehele niveau hoger wordt. (Foto: ProShots)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws