Voorbeschouwing Colombia Oro y Paz | Verstoort good old Sevilla Colombiaanse fiesta? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Colombia Oro y Paz | Verstoort good old Sevilla Colombiaanse fiesta?

Door Victor-Jan Vanparijs 06 februari 2018 | 10:00


Goud en vrede: de nieuwe Colombiaanse koers draagt een boodschap uit van hoop. Met een mooi deelnemersveld neemt de nagelnieuwe rittenkoers alvast een vliegende start.

Na Australië, Argentinië en het Midden-Oosten kunnen de renners zich vanaf nu ook warmdraaien in Colombia. Voor de eerste editie tekenen behoorlijk wat gevestigde namen present. Zo staan de Colombiaanse parels Nairo Quintana, Rigoberto Urán en Fernando Gaviria aan de start. Hoewel het wielerseizoen nog in haar kinderschoenen staat, mogen we verwachten dat de Colombianen voor eigen volk willen schitteren. Ook Quintana's broer Dayer staat aan de start en ook Sergio Henao, Darwin Atapuma en Jarlinson Pantano willen knallen voor eigen publiek. 

Algemeen klassement

Kent u Oscar Sevilla nog? De Spanjaard met zijn jongensachtige gezicht won in 2001 de witte trui in de Tour de France. El Niño koerst inmiddels vooral in Zuid-Amerika en rijdt in Colombiaanse loondienst: het zou zomaar kunnen dat de inmiddels 41-jarige Sevilla de groten het nakijken geeft. Want hoe ver zijn Nairo Quintana, Darwin Atapuma en Jarlinson Pantano precies? En kan de jonge Egan Bernal al verrassen?

De grootste internationale naam aan de start is Julian Alaphilippe: de Fransman is gemaakt voor het geaccidenteerde parcours en wil altijd koersen. Een te duchten tegenstander voor de Colombiaanse armada. Vanuit het Colombiaanse kamp zijn de ogen natuurlijk gericht op Sergio Henao, die in zijn Colombiaanse kampioenstrui misschien wel vleugels zal krijgen. En Rigoberto Uran kondigde al aan een klassement te willen rijden.

Dagzeges

Voor de vlakke etappes is het vooral uitkijken naar Fernando Gaviria, Lucas Sebastian Haedo en Andrea Guardini. Voor Gaviria betekent het zijn terugkeer, nadat hij na een oppermachtige zege in de Vuelta a San Juan een dag later na een val moest opgeven. Zijn imposante sprint in de eerste rit geeft weinig reden tot optimisme voor de concurrentie. 

Parcours
De organisatie heeft de wedstrijd grofweg opgedeeld in twee delen. De eerste drie etappes zijn op maat van de sprinters, de laatste drie ritten zijn voer voor de klimmers.

6 februari: Palmira - Palmira (99.9km)
Een veredeld criterium. Negen plaatselijke ronden van 11,1 kilometer. Normaliter voer voor de snelle mannen, en een uitgelezen kans voor Gaviria om de allereerste leider in de nieuwe wedstrijd te worden. 

7 februari: Palmira-Palmira (183.4 km)
Wederom start en finish in Palmira. De laatste kilometers zijn licht stijgend.

8 februari: Palmira-Buga (163.2 km)
Het peloton zwaait Palmira uit en zet koers richting Buga. De laatste kans voor de sprinters om zich te laten gelden. 

9 februari: Buga-Alto Boquerón (149.5 km)
Een lange vlakke aanloop met een explosieve aankomst. Ideaal voor een puncheur als Alaphilippe om zijn gram te halen. 

10 februari: Pereira - Salento (163.7 km)
Na een eerste kennismaking met het gebergte tekent de vijfde etappe voor een hallucinante finish: in de laatste drie kilometer tikt het stijgingspercentage vaak de dubbele cijfers aan, met in de laatste hectometer een strook van maar liefst 34%.

11 februari: Armenia - Manizales (184.3 km)
Een erg lange en onregelmatige slotklim die de koers wellicht zal beslissen. Twintig kilometer met percentages tot 20%.

Tijden en tv

Vooralsnog zendt Eurosport geen beelden uit van de wedstrijd.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws