Voorbeschouwing etappe 3 Giro d'Italia | Waaiers in de woestijn of sprintend richting Sicilië? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 3 Giro d'Italia | Waaiers in de woestijn of sprintend richting Sicilië?

Door Marijn van den Berge 06 mei 2018 | 09:30


De eerste twee etappes zijn verreden, mét Nederlands succes en dus is het tijd om vooruit te blikken op de derde etappe. Dit is tevens de laatste rit op Israëlische bodem. Maandag wordt er op de rustdag verscheept naar Sicilië, waar de Giro haar weg zal vervolgen.

Historie
De Giro d’Italia heeft in Israël nog geen historie, dus kijken we naar de historie van derde etappes van de Giro. Opvallend is dat de derde etappe meestal in een massaspurt eindigde. Vorig jaar won Fernando Gaviria en in 2016 en 2014 was Marcel Kittel de snelste. Michael Matthews was de rapste in 2015 en Matthew Goss won in 2012. Overige winnaars van de afgelopen jaren zijn Luca Paolini (2013) en Angel Vicioso (2011)

Er hangt echter ook een zwarte sluier over de derde etappe van de Giro. Op 9 mei 2011 kwam Wouter Weylandt zwaar ten val in de afdaling van de Passo del Bocco. De val, met als gevolg een schedelbreuk, kostte hem het leven. Een jaar eerder won Weylandt op 10 mei nog de derde etappe in de Ronde van Italië, toen de finish in Middelburg lag. Na zijn dood werd besloten nummer 108 nooit meer uit te reiken.

Parcours
De etappe leidt van Beër Sheva naar Eilat. Een rit van 229 kilometer, dwars door de Negev woestijn. Een helemaal vlakke etappe is het niet, met een glooiend landschap gedurende de eerste 165 kilometer. Veel stelt het echter niet voor. De laatste kilometers naar de finish zijn zo goed als vlak, ideaal voor een sprint. In de woestijn is er echter wind en dus is er kans op waaiers. Tevens is er kans op een nieuwe roze trui-drager, want zowel onderweg als aan de meet zijn er bonificatieseconden te verdienen.

Favorieten
Elia Viviani is vanzelfsprekend de allergrootste favorieten als het op een sprint uitdraait. Wel kan hij tegenstand verwachten van Danny van Poppel, die een goede seizoenstart had. Ook Sam Bennett is ontzettend snel, wat tevens geldt voor Sacha Modolo. Dit duo lijkt op de pure sprint echter onder te doen voor Viviani en Van Poppel.

Kijkend naar de outsiders, zien we onder meer Jakub Mareczko, van de Willier Triestina-formatie. Italië heeft daarnaast ook Manuel Belletti, Niccolo Bonifazio en Andrea Guardini. Ook Francesco Gavazzi zou kunnen verrassen. België heeft echter ook wat in de melk te brokkelen met Jürgen Roelandts en Baptiste Planckaert. Wellicht kan Jean-Pierre Drucker het doen voor BMC of zet Clément Venturini Frankrijk op zijn kop.

TV
De derde etappe is vanaf 15.00 uur live te zien op Eurosport of de Eurosport Player. De finish wordt rond 17.00 uur verwacht.

(Foto: Quick-Step Floors / Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws