Like ons!
Voorbeschouwing etappe 13 Giro d'Italia | Massasprint in Noord-Italië haast onvermijdelijk

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 13 Giro d'Italia | Massasprint in Noord-Italië haast onvermijdelijk

Nadat de sprint donderdag grotendeels in de soep liep, maar er met Sam Bennett tóch een sprinter won, gaat het vrijdag dan toch echt wel gebeuren. Het moet nu echt gek lopen, wil er in de dertiende etappe van de Giro d’Italia geen massasprint komen, al zit er opnieuw een heuveltje in de finale.

Historie
De etappe gaat van start in Ferrara, een middeleeuws stadje in het noorden van Italië. De stad staat vooral bekend om haar voetbalclub Societa Polisportiva Ars et Labor, kortweg SPAL, die uitkomt in de Serie A. Wielerhistorie heeft de stad niet tot nauwelijks. Wel is het de geboorteplaats van Michele Ferrari, de arts die onder meer Lance Armstrong en Alexander VInokoerov van doping voorzag.

Parcours
De etappe van Ferrari naar Nervesa Della Battaglia is 180 kilometer lang. Tot aan kilometer 150 is de rit zo plat als een dubbeltje. Dan ligt er een klimmetje van tien kilometer, al is het niet constant klimmen. De eerste 3500 meter gaat het aan 2,7 procent omhoog, dan wordt er 4,5 kilometer afgedaald, waarna het nog zo’n drie kilometer aan 3,9 procent omhoog gaat. Geen al te spannend klimmetje dus, die de meeste renners wel kunnen verteren. Dan is er nog een paar kilometer af te dalen, waarna het vol gas naar de finish is. Normaal gesproken een sprint, maar deze Giro zit vol verrassingen.

Favorieten
We zoeken voor deze etappe alleen in het hokje met de sprinters om een lijstje met potentiële winnaars op te stellen. Natuurlijk zijn Elia Viviani en Sam Bennett de topfavorieten, ze boekten immers allebei al twee dagsuccessen. Danny van Poppel is de enige Nederlander die kans maakt in deze etappe. Kan hij na zijn tweede plaats op donderdag nu voor de zege zorgen? Sacha Modolo behoort ook tot het rijtje der favorieten, net als Niccolo Bonifazio, die deze Giro al twee keer derde en eenmaal vierde werd.

Dan zijn er nog genoeg andere renners, die we niet per definitie tot de favorieten scharen, maar die met de sprint van hun leven of bij onvoorziene omstandigheden best kunnen winnen. Zo’n man is bijvoorbeeld Jean-Pierre Drucker of Jurgen Roelandts van BMC, Francesco Gavazzi van Androni of Jens Debusschere van Lotto Fix ALL. Outsiders zijn Kristian Sbaragli, Baptiste Planckaert en Clement Venturini

TV
De dertiende etappe van de Giro begint om 13.00 uur en komt rond 17.12 aan in Nervesa Della Battaglia. Eurosport gaat om 13.15 uur live.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven