Voorbeschouwing NK tijdrijden: Wie slaat toe bij afwezigheid Dumoulin en Clement? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing NK tijdrijden: Wie slaat toe bij afwezigheid Dumoulin en Clement?

Door Marijn van den Berge 27 juni 2018 | 08:30


Iemand anders dan Tom Dumoulin zal het komende jaar de Nederlandse driekleur dragen in tijdritten. De Nederlands en wereldkampioen is op woensdag 27 juni niet van de partij op het NK tijdrijden in Bergen op Zoom. Wie gaat er wel zegevieren? In de Leiderstrui neemt met u de stand van zaken door.

Historie
Het nationale tijdritkampioenschap wordt sinds 1991 verreden, toen Bart Voskamp de eerste winnaar was. Servais Knaven, ploegleider bij Team Sky werd toen derde. De veelwinnaar van de nationale race tegen de klok is Stef Clement, die liefst vier keer de snelste was. Tom Dumoulin, Erik Dekker en Bart Voskamp wonnen driemaal.

Laatste winnaars
2017 Tom Dumoulin
2016 Tom Dumoulin
2015 Wilco Kelderman
2014 Tom Dumoulin
2013 Lieuwe Westra
2012 Lieuwe Westra
2011 Stef Clement
2010 Jos van Emden

Parcours
Het 52,3 kilometer lange parcours is uitgetekend door en rond de Brabantse stad Bergen op Zoom. De route is zo goed als vlak, met hier en daar een stukje vals plat, en is vooral veel recht toe, recht aan. Toch is het hier en daar ook link, want in het centrum in de richting van de Grote Markt, waar de finish is gelegd, zit nog een kilometer aan kasseitjes, wat het link kan maken. Deze strook zit er tweemaal in, want het grootste gedeelte van het ruim 25 kilometer lange parcours moet twee keer worden afgelegd.

Favorieten
Tom Dumoulin, zouden we hier als eerste hebben gezet, ware het niet dat hij niet mee doet. Ook de naam die we al eerder noemden als veelwinnaar is er niet bij: Stef Clement kampt met een vervelende rugblessure.

De nieuwe topfavoriet is dan Jos van Emden. De renner van LottoNL-Jumbo werd in 2010 al Nederlands kampioen op deze discipline en werd daarna in 2014, 2015 en 2016 respectievelijk derde, derde en tweede. Natuurlijk kennen we Van Emden ook van zijn zege in de Giro d’Italia van 2017, toen hij de tijdrit toen Dumoulin de eindzege pakte.

Met zijn tijdritcapaciteiten werd Wilco Kelderman al eens Nederlands kampioen, maar dankzij deze discipline wist hij al menig tijd te pakken in een algemeen klassement. Een paar extra hoogtemeters had in zijn voordeel geweest, maar ook op het vlakke kan hij het. Datzelfde geldt voor Dylan van Baarle, die ongenadig hard kan rijden.

Over hardrijders gesproken; Niki Terpstra behaalde al ereplaatsen in 2012 en 2013, maar heeft zijn ijzeren benen ook al getoond in zijn solozeges eerder dit jaar in onder meer de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Geef hem een meter en je ziet hem niet terug, natuurlijk ben je dan een kanshebber in de tijdrit.

Achter het viertal staan wat outsiders. Dion Beukeboom gaat in augustus een aanval doen op het werelduurrecord van Bradley Wiggins en kan dus gigantisch hard fietsen en veel pijn lijden in een benarde positie. Steven Lammertink, hij werd al Nederlands en Europees kampioen tijdrijden bij de beloften. Ook Peter Koning zou wellicht een goede uitslag kunnen rijden.

Tijden en tv
Om 14.00 uur gaat de eerste renner van start in het eerste blok en om 15.15 uur de eerste renner van het twee de blok. De laatste renner is naar verwachting rond 17.00 binnen. Het NK is niet live op televisie of internet te zien. In de Leiderstrui houdt u op de hoogte door middel van een liveblog. (Foto: Team Sunweb)

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws