Voorbeschouwing Arctic Race of Norway| Kan Van der Poel het boven poolcirkel? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Arctic Race of Norway| Kan Van der Poel het boven poolcirkel?

Door Jasper den Boon 16 augustus 2018 | 08:16


Koersen boven de Noordpoolcirkel, het gebeurt niet vaak. De Arctic Race of Norway is de enige wielerwedstrijd boven 66° noorderbreedte, en dus ook de noordelijkste koers ter wereld. De renners die donderdag 16 augustus tot zondag 19 augustus rijden zullen er echter niet enorm veel interesse voor hebben. Het is namelijk ook een serieuze wedstrijd die plaatsvindt.

Historie Arctic Race of Norway

De geschiedenis van de Arctic Race of Norway is een korte, want de wedstrijd werd in 2013 pas voor het eerst georganiseerd. Toch kent de meerdaagse wedstrijd al een gevarieerde erelijst: een Noor, een Nederlander, een Est, een Italiaan en een Belg wonnen achtereenvolgens het eindklassement. De huiskamervraag is dan natuurlijk welke renners er gewonnen hebben.

Nederland heeft dus één eindzege behaald in de Arctic Race of Norway: Steven Kruijswijk won in 2014, voor Alexander Kristoff. Een bijzondere uitslag, en dat zien we vaker in deze koers. De etappes zijn niet al te zwaar, waardoor goed klimmende sprinters vaak goed meekunnen, maar klassementsrenners wel kunnen proberen het verschil te maken. 

In de korte geschiedenis van de Arctic Race of Norway hebben de Nederlanders twee keer een rit gewonnen. Danny van Poppel won in 2016 de tweede etappe, terwijl Kenny van Hummel de allereerste etappe van de Noorse wedstrijd won. Hij klopte in de sprint land- en ploeggenoot Barry Markus.

Laatste winnaars Arctic Race of Norway

2017 Dylan Teuns
2016 Gianni Moscon
2015 Rein Taaramäe
2014 Steven Kruijswijk
2013 Thor Hushovd

Deelnemende ploegen Arctic Race of Norway

In deze 2.HC wedstrijd starten meerdere WorldTour-en procontinentale ploegen, maar geen Nederlandse ploegen. Vanuit de hoogste divisie reizen Astana Pro Team, Team Katusha-Alpecin, BMC Racing Team en Team Dimension Data naar Noorwegen. Daarnaast zijn er twaalf procontinentale en zes continentale ploegen. Tot die laatste categorie behoort ook het Belgische Corendon-Circus met Mathieu van der Poel.

Parcours Arctic Race of Norway

Etappe 1, 16 augustus: Vadsø – Kirkenes (184 km)
Alle sprinters opgelet! De eerste etappe, met als inzet de leiding in het klassement, is een gemakkelijke. Onderweg liggen vier korte hellingen, waarvan de laatste op twintig kilometer van de laatste finishpassage. De renners krijgen overigens kans om de finale goed in zich op te nemen, want met nog zeven kilometer te gaan wordt de finish al een keer gepasseerd. Nog wat geografische feitjes: Kirkenes ligt uiteraard in Noorwegen, maar wel ten oosten van Finland en op vijf kilometer van de Russische grens.

Etappe 2, 17 augustus: Tana- Kjøllefjord (195 km)
De tweede etappe is een rit met wat meer heuvels dan de eerste, maar vooral ook wat zwaardere hellingen. De laatste bergpunten vandaag liggen op 35 kilometer van de meet, hoewel de laatste tien kilometers ook niet vlak zijn. Verwacht vandaag, net als de rest van de ronde, veel plaatjes van plateaus, valleien en ander natuurschoon.

Etappe 3, 18 augustus: Honningsvåg- Hammerfest (194 km)
Vandaag drie officiële klimmetjes op het menu, maar daar blijft het niet bij. De finale gaat op en af middels een circuit rond Hammerfest, een stad die in de Tweede Wereldoorlog volledig is verwoest. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de kusten en bijbehorende fjorden die de renners passeren: eerst langs de Porsangen en daarna de Vargsund. 

Etappe 4, 19 augustus: Kvalsund- Alta   (145 km)
De slotrit, en tevens kortste rit betekent het einde van de VVV-plaatjes in het noorden van Noorwegen, maar belooft ook spektakel! In Alta wacht de coureurs een circuit met twee klimmetjes, waarvan één gecategoriseerd. Het laatste uur van de koers is dus nergens vlak, en is spek voor de bek van een aanvaller of puncher!

Favorieten Arctic Race of Norway

Voor de toppers is het normaal gesproken kijken naar de WorldTour-ploegen, maar nu ook naar een continentale ploeg: Corendon-Circus neemt Mathieu van der Poel mee als speerpunt. Het parcours lijkt op zijn maat gemaakt en als hij het EK goed verteerd heeft, is hij een grote kanshebber. Ook Dylan Teuns is namens BMC één van de topfavorieten.

De WorldTour-ploegen dan: Damiano Caruso start met rugnummer 1, maar het parcours is misschien iets te licht. In die ploeg zou het gevaar weleens van Alberto Bettiol kunnen komen. Astana neemt een brede selectie mee met Jakob FuglsangOmar FrailleTanel Kangert en Moreno Moser. Voor Katusha- Alpecin zouden Tiago Machado en onze landgenoot Maurits Lammertink hoge ogen kunnen gooien.

Bij de andere ploegen is het uitkijken naar Warren Barguil, Guillaume Martin en Jonathan Hivert. Deze Fransen zijn onvoorspelbaar, maar vlak ze niet uit. Bij Rally Cycling rijdt ook nog Robin Carpenter, die afgelopen zaterdag tweede werd in de Slag om Norg.

Tv en tijden

Eurosport zendt de Arctic Race of Norway live uit. Donderdag vanaf 17:00, vrijdag om 16:30, zaterdag om 17:00 en zondag weer op datzelfde tijdstip. De uitzendingen zijn na die van de BinckBank Tour en zijn te zien op Eurosport 1. (Foto: Jan Krijtenburg)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws