Voorbeschouwing Ronde van Valencia | Het eerste duel der giganten van 2019? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Valencia | Het eerste duel der giganten van 2019?

Door Jorn Schulting 06 februari 2019 | 08:00


De eerste maand van het nieuwe jaar is ons gepasseerd en een deel van het peloton is de extreme temperaturen in Australië inmiddels ontsnapt. Dit betekent dat giganten als Geraint Thomas, Alejandro Valverde en Adam Yates voor het eerst dit seizoen in Europa te bewonderen zullen zijn voor hun eerste test van 2019. Hier alvast een vooruitblik op de eerste serieuze Europese rittenkoers van het jaar: de Ronde van Valencia.

Historie Ronde van Valencia

Hoewel de koers officieel sinds 1923 bestaat, heeft hij door de jaren heen vele namen gekend. Zo droeg de koers in zijn beginjaren de naam Vuelta a Levante en behield deze tot en met 1977. Na naamswijzigingen kreeg de ronde respectievelijk de namen Vuelta a la Region de Valencia en Vuelta a las Tres Provincias alvorens hij in 1984 werd omgedoopt tot Vuelta a la Comunidad Valenciana, de naam die de organisatie tot op heden hanteert.

Mede door de grote financiële problemen kon de ronde tussen 2009 en 2015 niet worden verreden. Dit tot grote droefenis van de Spaanse wielerbroeders Angel en Rafaël Casero. Deze ex-profwielrenners, beiden afkomstig uit Valencia, poogden in 2016 een nieuwe profkoers in hun regio te organiseren. Hoewel zij oorspronkelijk een eendagskoers voor ogen hadden, lukte het hun de ronde in de min of meer oorspronkelijke staat terug op de kalender te brengen.

Voor de onderbreking wisten onder andere Eddy Merckx (1969), Bernard Hinault (1986), Steven Roche (1987) en de huidige wereldkampioen Alejandro Valverde (2004 en 2007) de ronde op hun palmares te zetten. De laatstgenoemde wist tevens de vorige editie te winnen en zal dit jaar terugkeren om zijn titel te verdedigen. Slechts twee Nederlanders wisten uiteindelijke het hoogste schavot in Valencia te betreden: Ton Cordes (1990) en Wout Poels (2016).

Laatste winnaars Ronde van Valencia

2018 Alejandro Valverde
2017 Nairo Quintana
2016 Wout Poels
2009-2015 niet verreden
2008 Rubén Plaza
2007 Alejandro Valverde
2006 Antonio Colom

Deelnemende ploegen Ronde van Valencia

Op de deelnemerslijst van de Ronde van Valencia staan twaalf ploegen uit de WorldTour ingeschreven, waaronder het Poolse CCC Team. Binnen deze ploeg zal Olympisch kampioen Greg Van Avermaet in Valencia zijn debuut gaan maken. Naast de bekende ploegen vinden we ook twee andere opvallende namen op de lijst. Zo zal Svein Tuft proberen de Amerikaanse en Canadese talenten van Rally UHC Cycling waar mogelijk te ondersteunen en roept het Baskische Team Euskadi de nodige nostalgie op met betrekking tot de voormalige Euskaltel-formatie van Iban Mayo, Igor Antón en Samuel Sanchez.

Parcours Ronde van Valencia

De Ronde van Valencia is vijf etappes lang en zal flink wat klimwerk bevatten. In plaats van de traditionele ploegentijdrit zal de rittenkoers dit jaar beginnen met een proloog. Naast een aantal lastige etappes zal de ronde na een zeer korte etappe eindigen in de straten van Valencia. Per dag kunnen de renners aan de meet tien, zes en vier bonificatieseconden voor het algemeen klassement scoren. Daarnaast kunnen ook bij eventuele tussensprints respectievelijk drie, twee en één seconden worden opgeraapt.

Etappe 1, 6 februari : Orihuela - Orihuela (10,2 km)

De Ronde van Valencia opent met een individuele tijdrit van 10,2 kilometer door de straten van het Spaanse Orihuela. Wellicht dat Niki Terpstra uit zijn slof kan schieten door al voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers een overwinning te boeken. Toch lijkt deze proloog op het eerste gezicht ietwat aan de lange kant. In dat geval lijkt dat goed nieuws voor Jumbo-Visma, dat met tijdritbom Tony Martin aan de start van deze ronde zal verschijnen. Zij kunnen daarbij uiteraard ook rekenen op de kwaliteiten van Jos van Emden. Of kunnen andere specialisten als Luis Leon Sanchez, Geraint Thomas en veteraan Svein Tuft roet in het eten gooien?

Etappe 2, 7 februari: Alicante – Alicante (166 km)

Deze etappe zal over een glooiend parcours starten en eindigen in Alicante. De renners komen onderweg verschillende hindernissen tegen waaronder de Puerto de Canalí (6,5 kilometer à 5,7%) en de Carrasqueta (7,8 kilometer à 3,4%). Ook zal er na 78,8 kilometer een tussensprint plaatsvinden waarbij de nodige bonificatieseconden kunnen worden gewonnen. De laatste 40 kilometers van de koers zullen grotendeels naar beneden lopen. Hierdoor lijkt een gunstig scenario voor ietwat veelzijdige sprinters als Matteo Trentin, Sonny Colbrelli en Edvald Boasson Hagen het meest voor de hand te liggen.

Etappe 3, 8 februari: Quart de Poblet – Chera (194,3 km)

Gedurende deze dag zullen de renners op een moeilijk parcours tweemaal de Via de Sot de Chera (4,1 kilometer à 5,8%) en de Salto de la Mora moeten bedwingen. Na een eerste passage over deze toppen rijden de renners voor de eerste maal over de meet in de finishplaats Chera rijden, om vervolgens de Alto de la Requena (5,8 kilometer à 5,8%) en de Mataparda (6 kilometer à 5,4%) over te gaan. Ook kunnen er na 85,1 kilometer door middel van een tussensprint bonificatieseconden worden gegrepen voor het algemeen klassement en de puntentrui. Na de tweede passage van de Sot de Chera en de Salto de la Mora wacht de renners een finish bergop in Chera. Zal wereldkampioen Alejandro Valverde zijn eerste overwinning van het jaar kunnen pakken?

Etappe 4, 9 februari: Villareal – Alcossebre (188 km)

De Koninginnenrit van de Ronde van Valencia begint dit jaar in Villareal en bevat maar liefst drie beklimmingen en de slotklim naar Alcalà Alcossebre. Allereerst dient het peloton over de Alto de Culla te gaan. Deze klim zal 11,3 kilometer duren met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8%. Voor aanvang van de slotklim komen de renners nog de Coll de la Bandereta (4,4 kilometer à 6,7%) en de La Serratella (10,7 kilometer à 3,9%) tegen. Ook zal er een tussensprint na 116 kilometer plaatsvinden waarbij er wederom bonificatieseconden te verdienen zijn. De laatste 3,4 kilometer van de etappe vormen gelijk ook de lastigste. Hierbij zullen de favorieten al vroeg op de afspraak moeten zijn aangezien de eerste helft van de beklimming maar liefst een gemiddeld stijgingspercentage van 14,7% kent. Is dit het moment waarop het eerste gevecht der giganten van het jaar zal plaatsenvinden? Wellicht dat Tourwinnaar Geraint Thomas, Adam Yates, Dan Martin, Rui Costa, Estaban Chaves en Dylan Teuns het Alejandro “El Imbatido” Valverde lastig kunnen gaan maken.

Etappe 5, 10 januari: Paterna – Valencia (88 km)

De laatste etappe van de Ronde van Valencia is met slechts 88 kilometer van zeer korte duur en lijkt bij voorbaat in een massasprint te gaan eindigen. Wellicht dat Dylan Groenewegen voor het eerst dit seizoen zijn handen de lucht in kan steken? Ook Alexander Kristoff, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin en Nacer Bouhanni zullen deze etappe in de winter al hebben aangekruist.

Favorieten dagzeges Ronde van Valencia

Gezien de diversiteit van de etappes in de Ronde van Valencia zullen verschillende namen kans maken op de dagprijzen. Mits er etappes in massasprints zullen eindigen kan het Nederlandse wielerpubliek uiteraard rekenen op sprintkanon Dylan Groenewegen. De Nederlander maakt voor het eerst dit jaar zijn opwachting in het peloton en moet zien af te rekenen met mannen als Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Magnus Cort, Giacomo Nizzolo, Edvald Boasson Hagen, Sonny Colbrelli en Nacer Bouhanni. Wat betreft de zwaardere etappes zal met name naar Geraint Thomas, Alejandro Valverde, Esteban Chaves, Adam Yates, Rui Costa, Dan Martin en Dylan Teuns moeten worden gekeken. Toch zal ook Jesús Herrada zich proberen in het geweld te mengen gezien zijn recente vorm die hij op Mallorca liet zien.

Favorieten eindzege Ronde van Valencia

Tot grote teleurstelling van de Nederlandse wielerfans, dient te worden gemeld dat Wout Poels niet om de prijzen mee zal doen in Valencia. Daar waar de Limburger in 2016 nog eindwinnaar van deze rittenkoers was, zal Team Sky zich nu richten op Tourwinnaar Geraint Thomas en David de la Cruz. Zij zullen daarbij de strijd aan moeten gaan met mannen als Luis Leon Sanchez (vorig jaar tweede), Adam Yates, Rui Costa, Esteban Chaves en de broers Gorka en Ion Izagirre. De echte topfavoriet voor de Ronde van Valencia lijkt daarentegen niemand minder dan wereldkampioen Alejandro Valverde te zijn. Niet alleen is het lastige parcours uitermate geschikt voor de Spaanse veelvraat, hij schreef de ronde drie keer eerder op zijn naam. Een vierde titel zou, ondanks zijn leeftijd, dan ook niemand verbazen.

De startlijst van de Ronde van Valencia is hier te vinden.

Tv en tijden Ronde van Valencia

Voor de wielerliefhebbers in Nederland zal de Ronde van Valencia via Eurosport te volgen zijn. Volgens het voorlopige schema zullen zij de koers dagelijks vanaf 14:00 uitzenden. Indien er wintersporten voorrang zullen krijgen betreffende de programmering zal de koers ook live via de Eurosport Player kunnen worden bekeken.  (Foto: screenshot Youtube)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws