Voorbeschouwing Ronde van Turkije | Het startschot van een bijzonder palmares? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Turkije | Het startschot van een bijzonder palmares?

Door Jorn Schulting 16 april 2019 | 08:01


De kasseien zijn inmiddels vaarwel gezegd en de renners bereiden zich via verschillende wegen voor op het vervolg van het wielerseizoen. Daar waar de een hoopt snel in vorm te raken voor de aankomende heuvelklassiekers, bereiden een aantal van hen zich via de kleinere wielerrondes voor op Giro. Eén van deze rondes is de “Presidential Cycling Tour of Turkey”, oftewel, de Ronde van Turkije. In de Leiderstrui blikt met u vooruit op deze meerdaagse wielerwedstrijd.

Historie Ronde van Turkije

In 1963 startte de wielerronde onde de naam “Marmara Tour”, verwijzend naar de Zee van Marmara. Ook anno 2019 doet de Ronde van Turkije grotendeels plaatsen aan rondom deze zee, waardoor de wielerronde zijn oorspronkelijke naam eer aandoet. Vanaf 1968 werd de ronde omgedoopt tot de “Presidential Cycling Tour of Turkey”, waarvan dit jaar de 55e editie zal plaatsvinden. In 2017 promoveerde de koers naar de World Tour van de UCI, een status die het tot de dag van vandaag heeft. Nederlandse prestaties in Turkije zijn schaars, al wist cultheld Kenny van Hummel in 2011 de slotetappe te winnen en herhaalde Theo Bos dit kunststukje een jaar later. Bos wist daarnaast ook de openingsetappe van de Ronde van Turkije in 2012 te winnen, maar maakte zich in de editie van 2009 een stuk minder populair bij het wielerpubliek door onder het oog van de camera klassementsleider Daryl Impey naar in beneden te trekken. Niet alleen had deze actie een massale valpartij en de opgave van Impey tot gevolg, ook kreeg hij de stempel “idioot” van niemand minder dan Lance Armstrong op zijn geweten. Een diskwalificatie van de voormalige kampioen op de baan bleef echter uit.

Laatste winnaars Ronde van Turkije

2018 Eduard Prades
2017 Diego Ulissi
2016 José Goncalves
2015 Kristijan Durasek
2014 Adam Yates
2013 Natnael Berhane
2012 Alexandr Dyachenko
2011 Aleksandr Jefimkin
2010 Giovanni Visconti
2009 Daryl Impey

Deelnemende ploegen Ronde van Turkije

Zes ploegen uit de WorldTour zullen aan de start in Istanbul verschijnen: Astana, BORA-Hansgrohe, Lotto-Soudal, Deceuninck-Quick-Step, Dimension Data en UAE Emirates. De rest van het peloton wordt gevuld met ploegen uit de lagere continentale divisies waaronder Caja Rural, Nippo-Vini Fantini en Sport Vlaanderen-Baloise. Ook zal Turkije een nationale selectie aan de koers laten deelnemen.

Parcours Ronde van Turkije

De Ronde van Turkije staat bekend om de relatief eenvoudige, brede wegen die door het peloton worden bereden en die het Europese en Aziatische continent met elkaar verbinden. Ondanks een enkele hindernis, bevat de ronde in de vijfde etappe een beklimming naar het skigebied van Kartepe die er met kop en schouders bovenuit steekt. Mogelijk dat dit het grote moment zal zijn waarop deze ronde zal worden beslist.

Etappe 1, 16 april: Istanbul - Tekirdag (165 km)

De Ronde van Turkije opent met een eenvoudige rit over 165 kilometer die het peloton van het grote Istanbul naar de kustplaats Tekirdag brengt. Onderweg komen de renners twee klimmetjes van de derde categorie tegen, waarvan de top van de laatste klim zich op zo’n 12,5 kilometer van de finish begeeft. Daarnaast wordt op respectievelijk 92 en 116 kilometer na de start gesprint voor de puntentrui. Al met al ligt een massaprint in deze openingsrit voor de hand, mits de ploegen van de sprinters de koers na de laatste (relatief eenvoudige) klim weet te controleren.

Etappe 2, 17 april: Tekirdag – Eceabat (180 km)

Het peloton zal de nacht doorbrengen aan de Zee van Marmara in Tekirdag. Lang zullen de renners echter niet van dit prachtige zee aanzicht kunnen genieten. Na een relatief rustige aanloop, met onderweg een tussensprint na 27,5 kilometer, komen de renners vanaf 65 kilometer na de start twee hindernissen tegen. Het eerste obstakel betreft een beklimming van 6 km á 4,1% gemiddeld, waarna de afdaling de renners zal leiden naar een tweede categorie klim van een vergelijkbare afstand, maar een iets steiler stijgingspercentage á 5,1% gemiddeld. Hierna zal het peloton bijna honderd kilometer zonder beklimmingen of andere hindernissen aantreffen om uiteindelijk bij de slotklim de prijzen te verdelen met een finish heuvelop (3 km á 3,6% gemiddeld).

Etappe 3, 18 april: Canakkale – Edremit (155 km)

Na een heuvelachtige opening zonder gecategoriseerde beklimmingen, bevinden de renners zich op 74 km na de start voor het eerst deze ronde op de top van een langere klim. Het gemiddelde stijgingspercentage (8 km á 2,4%) valt echter mee waardoor deze hindernis slechts tot de derde categorie behoort. Na de afdaling is het parcours zo plat als een pannenkoek en biedt het mogelijk perspectief voor de sprinters. Zullen zij zich op tijd in het peloton weten terug te knokken voor een massasprint in Edremit.

Etappe 4, 19 april: Balikesir – Bursa (185 km)

Vanaf de start gaan de renners gelijk omhoog voor de eerste kleine beklimming van de dag (0.6 kilometer á 3,8%). Na onderweg twee tussensprints aan te doen, lijkt het parcours zich vooral te richten op eventueel vuurwerk in de slotkilometers van de etappe. In de straten van Bursa zal om de ereplaatsen worden gestreden middels de beklimming van de laatste hindernis van de dag. Over een afstand van 2,7 kilometer ondervindt het peloton een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 4,25% voordat de finishstreep zal worden gepasseerd.

Etappe 5, 20 april: Bursa – Kartepe (170 km)

Na een korte beklimming op zo’n 14 kilometer na het startschot, bereidt het peloton zich voor op het absolute hoogtepunt van de Ronde van Turkije richting het skiresort van Kartepe. Deze beklimming van de buitencategorie zal zo’n 16,8 kilometer duren en bevat een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. Het is aannemelijk dat hier de beslissing van de ronde valt of staat, waardoor deze etappe in de agenda van de deelnemende klimmers gemarkeerd zal staan als zeer belangrijk.  

Etappe 6, 21 april: Sakarya – Istanbul (165 km)

In een relatief eenvoudige rit zullen de renners bij kunnen komen van de monsterklim van de dag ervoor. Op een enkele hindernis op 57 kilometer afstand van de start (derde categorieklim, 2,9 km á 4,8% gemiddeld) ligt een massasprint in de straten van Istanbul voor de hand, wat de cirkel van de Ronde van Turkije compleet maakt.

Favorieten dagzeges Ronde van Turkije

Zowel Sam Bennett als Mark Cavendish wisten maar liefst zeven etappes in totaal te winnen op Turkse bodem. Daar waar de overwinningen van de Ier nog vers in het geheugen staan, wacht Cavendish al sinds februari 2018 op zijn eerste zege. Kan de dertigvoudig (!) touretappewinnaar het tij hier dan eindelijk keren? Hij krijgt daarbij hulp van de Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons, die mogelijk ook voor eigen succes mag gaan. Toch lijkt het voor Team Dimension Data een loodzware opgave te gaan worden. Naast Bennett staat namelijk ook sprintbom Caleb Ewan aan de start en gooit Deceuninck-Quick-Step sprinttalenten Alvaro Hodeg en Fabio Jakobsen in de strijd. Kan de Nederlander in de voetsporen van Van Hummel en Bos treden door voor het eerst sinds 2012 voor een Nederlandse etappezege te gaan in Turkije? De ploeg heeft daarnaast ook Maximiliano Richeze en Michael Mørkøv achter de hand. Namens UAE-Team Emirates is het uitkijken naar Simone Consonni, en Nippo-Vini Fantini heeft voormalig Lotto-Jumbo sprinter Juan José Lobato in de gelederen. Ten slotte kan de Roemeen Eduard Michael Grosu namens het Franse Delko-Marseille Provence wellicht voor een verrassing zorgen.

Favorieten eindzege Ronde van Turkije

Zoals gezegd is de kans groot dat de Ronde van Turkije in de loodzware klim naar Kartepe pas definitief beslist gaat worden. Kan Remco Evenepoel zijn eerste kunststukje aan het grote publiek laten zien en deze wielerronde als het startschot van een mogelijk bijzonder palmares laten gelden? Hij zal daarbij onder andere af moeten rekenen met de Australische klimmer Ben O’Connor, die in grotere wielerrondes al liet zien met de besten mee omhoog te kunnen. Ook is het afwachten wat Felix Grossschartner namens BORA-hansgrohe in zijn mars heeft door als kopman aan de start te verschijnen. En wat kan de Eritreeër Merhawi Kudus? Ook hij heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring in zijn nog jonge wielercarrière opgedaan. Overige namen die mogelijk een rol van betekenis gaan spelen zijn Javier Moreno, Mauro Finetto en Rob Britton.

Tv en tijden Ronde van Turkije

Voor de wielerliefhebbers in Nederland zal de Ronde van Turkije live via het hoofdkanaal van Eurosport vanaf 12:00 uur te volgen zijn. Uiteraard zal de koers ook online via de Eurosport Player middels een livestream beschikbaar zijn. Hiervoor is echter wel een extra abonnement nodig. (Foto: Deceuninck-Quick-Step) 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws