Voorbeschouwing Amstel Gold Race | Wordt Van der Poel de opvolger van Dekker? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Amstel Gold Race | Wordt Van der Poel de opvolger van Dekker?

Door Jasper den Boon 21 april 2019 | 08:00


Na de indrukwekkende zege van Mathieu van der Poel in de Brabantse Pijl kijken we vooruit naar de Amstel Gold Race. Erik Dekker is de laatste Nederlander die won. De hamvraag is dan ook of de Drent opvolging krijgt in de grootste koers van Nederland. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie Amstel Gold Race

Amstel Gold was een biertje gebrouwen sinds 1956. Wegens gebrek aan vraag is Amstel in 2015 gestopt dit bier in Nederland te brouwen. De naam van de Gold Race is echter zo ingeburgerd, dat er nooit een andere naam is gekomen voor de grootste wielerwedstrijd die ons land rijk is. Sinds 1966 wordt de Amstel Gold Race door het Limburgse heuvelland gehouden.

De allereerste editie startte nog in Breda met 120 man. Dertig renners finishten en Jean Stablinski won. Ook toen al lag de Cauberg op de route. De bekendste wielerhelling van Nederland is het kloppende hart van de Gold Race. Vele malen is hier al de wedstrijd beslist. Denk aan de zeges van Philippe Gilbert, die ook wereldkampioen werd op ‘zijn’ berg.

Een van de bekendste momenten uit de geschiedenis van de wedstrijd is in 1985. Gerrie Knetemann had gewonnen na een solo. In 1983 was hij nog tegen een geparkeerde auto gereden. Open arm- en beenbreuken en spierletsel leken ervoor te zorgen dat de Nederlander misschien wel een punt moest zetten achter zijn carrière. De Kneet vocht zich terug en won dus in Meerssen. Zijn interview met Mart Smeets op het podium is de wielergeschiedenisboeken in gegaan.

Knetemann is uiteraard niet de enige Nederlander die de Amstel heeft gewonnen. In de 53 voorgaande edities won zeventeinmaal een Nederlander. Vijf edities staan op naam van recordhouder Jan Raas, waardoor de koers ook wel Amstel Gold Raas werd genoemd. Philippe Gilbert kan Raas overigens evenaren. De Belg heeft vier zeges tot nu toe en is met een nieuwe zege mede-recordhouder.

De laatste Nederlander die won is al even geleden. In 2001 won Erik Dekker. Ook voor de laatste landgenoten op het podium moeten we te lang terug. In 2009 werden Karsten Kroon en Robert Gesink respectievelijk tweede en derde. Het kan dus de tiende editie op rij worden zonder Nederlander op het podium.

Laatste winnaars Amstel Gold Race

2018 Michael Valgren
2017 Philippe Gilbert
2016 Enrico Gasparotto
2015 Michal Kwiatkowski
2014 Philippe Gilbert
2013 Roman Kreuziger
2012 Enrico Gasparotto
2011 Philippe Gilbert
2010 Philippe Gilbert
2009 Sergej Ivanov

Parcours Amstel Gold Race

Draaien en keren, 'koersen op een zakdoek'. Dat is de Amstel Gold Race. Het parcours is lastig te onthouden voor velen vanwege de vele lussen. Dan kom je weer van de ene kant, dan weer van de andere kant. Bocht hier, wegversmalling daar, hellinkje erbij. Het is qua plaatsing misschien wel de lastigste koers om te rijden. 

De wedstrijd begint naar goede traditie in Maastricht, niet op de Markt, maar op het Vrijthof. Vanuit de Limburgse hoofdstad gaan de renners even naar het noorden. Via de Slingerberg, de Adsteeg, de Lange Raarberg, de Bergseweg, de Sibbergrubbe en de Cauberg wordt de eerste keer de finish bereikt. Er wacht een lange lus door Zuid-Limburg. 

Achtereenvolgens de Geulhemmerberg, de Heiweg, de Kallenberg, de Wolfsberg, de Loorberg, de Schweibergerweg en de Camerig brengen de renners naar de beklimming van het Drielandenpunt. Een klein stukje door België maakt dat de coureurs via het Vijlenerbos naar de Eperheide gaan. Vervolgens gaan de renners over de Gulperberg, de Plettenberg, de Eyserweg, de Sint Remigiusstraat, de Vrakelberg, de Sibbergrubbe en de Cauberg weer naar de finish. Er zijn dan nog 85 kilometer te gaan.

Deze lus pakt de bekendste beklimmingen van Nederland mee, hoewel de eenvoudigere Geulhemmerberg en Bemelerberg eerst nog op het menu staan. De renners rijden naar Slenaken en vanaf daar gaat het weer omhoog. De Loorberg (54 km te gaan), de Gulperberg (44 km), de Kruisberg (39 km), de Eyserbosweg (37 km), de Fromberg (33 km), de Keutenberg (29 km) en de laatste beklimming van de Cauberg (18 km) zijn de weg naar de laatste ronde. Deze bestaat uit veel smalle wegen over de Geulhemmerberg (14 km) en de Bemelerberg (7 km). De Cauberg wordt sinds vorig jaar niet meer in de absolute finale beklommen. Via binnendoorweggetjes gaat het naar de finish in Berg en Terblijt.

Favorieten Amstel Gold Race

Check de deelnemerslijst hier!

Voor sommige renners van het Vlaamse voorjaar is dit het toetje, voor renners die zich op de Ardennen richten is dit het begin. Deze combinatie zorgt voor een prachtig deelnemersveld. Afgelopen week maakten Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe indruk in de Brabantse Pijl. Zij toppen dan ook de favorietenlijstjes. Maar wat te denken van Alejandro Valverde?

We zien ook de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Alberto Bettiol, weer in actie, net als Roubaix-winnaar Philippe Gilbert. Vanuit het Vlaamse voorjaar maken ook Jasper StuyvenWout van AertOliver Naesen, Matteo Trentin en Greg Van Avermaet de stap naar de Amstel.

Met Gilbert is al een oud-winnaar genoemd, maar er zijn er meer. Dimension Data heeft er maar liefst drie met Michael ValgrenEnrico Gasparotto en Roman Kreuziger. Ook Michal Kwiatkowski staat in dit rijtje. Hij heeft Limburger Wout Poels mee in de ploeg. Een ander sterk blok lijkt Astana te zijn. Alexey LutsenkoJakob Fuglsang en Gorka Izagirre maakten in onder meer het Baskenland een sterke indruk. Maximilian Schachmann was daar lange tijd leider en won drie ritten.

Lotto Soudal brengt Tim Wellens en good old Jelle Vanendert mee. Enrico Battaglin is tegenwoordig kopman bij Katusha-Alpecin. Michael Matthews en Soren Kragh Andersen verdedigen de kleuren van Sunweb. Naast Stuyven is ook Bauke Mollema present voor Trek-Segafredo. Team UAE heeft met Rui CostaTadej PogacarSergio Henao en Diego Ulissi ook meerdere ijzers in het vuur.

Zijn er nog meer kanshebbers? Jazeker. Kan Dylan Teuns een nieuwe stap zetten met een zege? Mocht er nog gesprint worden, is Sonny Colbrelli levensgevaarlijk en ook Matej Mohoric rijdt voor dezelfde ploeg. Ook Daryl Impey kan de heuvels goed aan en is rap. Kijken we ook nog naar Roompot-Charles. Lars Boom was ooit vijfde op het WK in deze omgeving en ook Pieter Weening kan iets moois laten zien.

Tv en tijden Amstel Gold Race

De start op het Vrijthof is om 10.35. Rond 17.15 zullen de renners voor de laatste keer de finish passeren. De NOS begint op NPO 1 om 13.20 met de dameswedstrijd en om 14.45 volgen de mannen. Datzelfde geldt voor Sporza op één, maar dan vanaf 13.35. Eurosport zendt alleen de herenwedstrijd uit en wel vanaf 15.15. In de Leiderstrui is er vanaf 9.00 uur met een liveblog. (Foto: screenshot)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws