Voorbeschouwing Waalse Pijl | Prooi Alaphilippe of "El Imbatido" voor zijn zesde? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Waalse Pijl | Prooi Alaphilippe of "El Imbatido" voor zijn zesde?

Door Jorn Schulting 24 april 2019 | 07:45


Traditioneel vindt de Waalse Pijl plaats op de woensdag tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Vorig jaar werd de hegemonie van Alejandro Valverde doorbroken. Wie wint dit jaar op de befaamde Muur van Huy? In de Leiderstrui blikt met u vooruit op deze heuvelklassieker.

Historie Waalse Pijl

Ter promotie van de Belgische sportkrant Les Sports werd “La Flèche Wallone” in 1936 voor het eerst georganiseerd. In de loop der jaren is het parcours van de koers flink omgegooid. Daar waar de wedstrijd eerst vanuit Tournai vertrok en finishte in Luik, veranderde de race meerdere malen van start- en finishplaats. Dit jaar leidt het parcours de renners over de wegen vanaf Ans, die uiteindelijk te zullen eindigen in Huy. Het absolute hoogtepunt van de 199.5 km lange wedstrijd is de enorm steile Muur van Huy, die traditioneel driemaal wordt beklommen. De hindernis bevat op meerdere stukken stijgingspercentages van boven de 15%, met een maximum van maar liefst 26%.

Wereldkampioen Alejandro Valverde is met vijf overwinningen recordhouder wat betreft het aantal zeges in de Waalse Pijl. Marcel Kint, Eddy Merckx, Moreno Argentin en Davide Rebellin wisten de koers drie keer winnend af te sluiten. Bijna de helft van alle overwinningen in deze klassieker ging naar een Belg, al doen de Italianen het ook bepaald niet slecht. Zij gingen er achttien keer met de eindoverwinning vandoor. De enige Nederlander die ooit winnend over de streep kwam was Joop Zoetemelk. Hij won de koers in 1976 voor Frans Verbeeck en Freddy Maertens. 

Laatste winnaars Waalse Pijl

2018 Julian Alaphillipe
2017 Alejandro Valverde
2016 Alejandro Valverde
2015 Alejandro Valverde
2014 Alejandro Valverde
2013 Daniel Moreno
2012 Joaquim Rodriguez
2011 Philippe Gilbert
2010 Cadel Evans
2009 Davide Rebellin

Parcours Waalse Pijl

Na het vertrek in Ans gaat het peloton via meerdere omwegen naar het circuit nabij Huy. Deze aanloop betreft onder andere de beklimmingen van de Côte de Tancrémont en de Côte des Forges. Na 119 kilometer bereiken de renners de 29 km lange omloop, die drie hindernissen bevat en drie keer zal moeten worden doorstaan. Zoals eerder vermeld is de Mur de Huy (1,3 km á 9,3%) de absolute blikvanger op de kaart van de Waalse Pijl. Niet alleen is deze beklimming de steilste, maar ook de laatste van de koers, waarbij er bovenop deze Muur wordt gefinisht. De andere beklimmingen binnen de lokale omlopen zijn de Côte d’Ereffe (2,1 kilometer à 5%) en de Côte de Cherave (1,3 kilometer à 8,1%).

Favorieten Waalse Pijl

Net als de wedstrijd zelf kan ook Valverde als monument worden beschouwd. Niet alleen won “El Imbatido” de koers al vijf keer, hij behoort op zijn 38e nog altijd tot de absolute topfavorieten voor deze klassieker. Hij dient daarbij wel af te rekenen met topfavoriet Julian Alaphilippe. De Fransman is de absolute koning van het huidige wielerseizoen en won vorig jaar voor het eerst in Huy. Deceuninck-Quick-Step heeft daarnaast Enric Mas in de gelederen, al liet hij, in tegenstelling tot ploeggenoot Philippe Gilbert, dit jaar nog niet veel zien. Gilbert is er overigens zelf niet bij dit jaar en richt zich op Luik-Bastenaken-Luik.

Wel kijken de Belgen uit naar Tim Wellens en Dylan Teuns. Of gaat de nog piepjonge Belg Bjorg Lambrecht verrassen? Ook is het uitkijken naar het uitermate succesvolle Astana, dat met Alexey Lutsenko, Gorka Izagirre en Jakob Fuglsang een ijzersterk team kan opstellen. Datzelfde kan gezegd worden van Mitchelton-Scott, dat naast de explosieve Adam Yates ook Michael Albasini en Daryl Impey laat starten. Andere ploegen met meerdere kopmannen die tot de favorieten behoren zijn EF-Education First (Michael Woods en Daniel Martinez), UAE- Team Emirates (Dan Martin en Rui Costa) en Team Sky, dat naast Michal Kwiatkowski wellicht ook Wout Poels uit kan spelen.

Een andere Nederlander die mogelijk een rol van betekenis kan gaan spelen is Bauke Mollema, al zal hij het normaal gesproken moeten afleggen tegen de renners met een meer explosieve “punch”. Datzelfde geldt overigens ook voor outsiders als Romain Bardet en Michael Valgren. Een renner die wel over een behoorlijk eindschot beschikt is Michael Matthews. De sprinter van Team Sunweb moet echter wel het geweld op de slotklim zien te overleven maar kan, indien er met een behoudend tempo wordt geklommen, een rol van betekenis spelen. Ten slotte is het afwachten of outsider Enrico Battaglin vriend en vijand kan verbazen door ook in het shirt van Katusha-Alpecin te laten zien wat hij vorig jaar in de Giro namens Lotto-Jumbo al deed: winnen. De Italiaan liet toen zien over een bijzonder strak eindschot te beschikken indien de koers eindigt met een steile aankomst.

TV en tijden Waalse Pijl

De koers is vanaf 14:30 live vanaf het hoofdkanaal van Eurosport te volgen, alsook via de Eurosport Player. Ook Sporza zendt vanaf deze starttijd de koers live uit op het Belgische Eén. Daarnaast is er via de website van NOS een gratis livestream beschikbaar gesteld, al moet deze wel binnen Nederland worden bekeken. (Foto: screenshot)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws