Voorbeschouwing Ronde van Romandië | Roglic en Kruijswijk tegen de rest Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Romandië | Roglic en Kruijswijk tegen de rest

Door Arnout Tamerus 30 april 2019 | 07:58


De Ronde van Romandië was vorig jaar een strijd tussen Primoz Roglic en Egan Bernal, met Richie Porte op het vinkentouw. De laatste twee doen dit jaar niet mee, dus wie gaan nu het vuur aan de schenen leggen van de Sloveen? Onder meer ploeggenoot Steven Kruijswijk staat te trappelen om een nieuwe waarschuwing te geven aan de concurrentie richting de Tour de France. In de Leiderstrui beschouwt voor:

Historie Ronde van Romandië

Sinds 1947 wordt in het Alpenlandschap van Franstalig Zwitserland gestreden om het klassement in een meerdaagse etappekoers. Op de erelijst prijken een aantal grote namen van weleer, zoals Ferdi Kubler, Hugo Koblet, Eddy Merckx, Joop Zoetemelk en Stephen Roche. Roche is met drie overwinningen de recordhouder. In meer recente jaren was de eindoverwinning een voorbode voor een Touroverwinning. Zo wonnen Cadel Evans, Bradley Wiggins en Chris Froome respectievelijk in 2011, 2012 en 2014 de Ronde van Romandië alvorens in juli in Parijs met het geel om de schouders te staan.

Naast Zoetemelk in 1974 waren er nog vier Nederlanders die de Ronde van Romandië wisten te winnen. De jonge Johan van der Velde volgde in 1978 Zoetemelk op en hij werd op zijn beurt afgelost door Gerard Veltscholten in 1988. De laatste Nederlandse winnaar is Thomas Dekker in 2007. Twaalf jaar geleden versloeg het toen nog 22-jarige talent onder andere tweevoudig Giro d’Italia winnaar Paolo Savoldelli.

Zoals gezegd lijkt de Ronde van Romandië een prima voorbereidingskoers op het grote ronde-werk. In recente jaren bood de Ronde van Romandië ook een plek voor ontbolsterend talent. Vorig jaar vestigde Primoz Roglic definitief zijn naam door na de Ronde van het Baskenland ook deze koers te winnen. Achter Roglic toonde Egan Bernal voor het eerst zijn uitzonderlijke ronde talent aan het grote publiek door als tweede te eindigen.  

Laatste winnaars Ronde van Romandië

2018 Primoz Roglic
2017 Richie Porte
2016 Nairo Quintana
2015 Ilnur Zakarin
2014 Chris Froome
2013 Chris Froome
2012 Bradley Wiggins
2011 Cadel Evans
2010 Simon Spilak
2009 Roman Kreuziger

Deelnemende ploegen Ronde van Romandië

Sinds 2005 behoorde de Ronde van Romandië tot de UCI ProTour om vanaf 2011 over te gaan tot de UCI World Tour. Hierdoor is de etappekoers in Franstalig Zwitserland verzekerd van de deelname van de achttien WorldTour-teams, aangevuld met twee wildcards. Een van de wildcards is dit jaar naar Swiss Cycling Team gegaan. Hiermee krijgt de ProContinentale formatie de kans om met een compleet Zwitsers team te wedijveren met ’s werelds beste renners. De andere wildcard was voor het Belgische Wanty – Gobert Cycling Team, met de Nederlander Marco Minnaard.

Parcours Ronde van Romandië

Proloog, dinsdag 30 april: Neuchatel – Neuchatel (3,87 km)
Een zeer korte en zeer snelle start van de Ronde van Romandië op dinsdag. In het centrum van Neuchatel is een parcours uitgestippeld zonder noemenswaardige hoogteverschillen. Dit moet kans bieden aan de proloog-specialisten en de explosieve tijdrijders. Vorig jaar wist Michael Matthews in de proloog in Fribroug zijn nare voorjaar met een schouderbreuk van zich af te schudden. Hij wist Tom Bohli, Primoz Roglic en Rohan Dennis precies één seconde van zich af te houden.

Etappe 1, woensdag 1 mei: Neuchatel – La Choux-de-Fonds (168,4 km)
Na de razendsnelle start in Neuchatel van gisteren, wordt het vandaag tijd om de klimmersbennen aan te spreken. In het parcours zitten maar liefst vijf klimmen van tweede categorie en de renners moeten een totaal van 2700 hoogtemeters overbruggen. De top van laatste klim ligt op 25 kilometer van de meet in La Choux-de-Fonds, maar de laatste kilometers zijn alles behalve vlak. Het lijkt dan ook een ideale dag voor de vluchters en om een eerste slag te slaan voor het klassement.

Etappe 2, donderdag 2 mei: Le Locle – Morges (174,4 km)
Dat het in Franstalig Zwitserland nergens vlak is, zullen de renners vandaag ondervinden. Een relatief makkelijke etappe voert de renners van le Locle, langs het Meer van Neuchatel, naar Morges. Halverwege de dag worden de renners de Col du Mollendruz van de tweede categorie opgestuurd. Dat is niet het enige obstakel, want met nog ruim 30 kilometer te gaan wordt de top van een klim van derde categorie geslecht. Met een aantal sprinters aan de start zou een sprint in de straten van Morges tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Etappe 3, vrijdag 3 mei: Romont-Romont (160 km)
Hoewel het een tijdrit doet vermoeden, krijgen de coureurs vandaag gewoon een rit in lijn voor de wielen. Alhoewel er slechts vier gecategoriseerde klimmen in het parcours zijn opgenomen, is het voor de renners heel de dag op en af. Praktisch vanuit de start moet gelijk de eerste klim van tweede categorie naar Sorens worden bedwongen.

Onderweg worden nog twee klimmen van derde categorie aangedaan, waarna de klim naar Villars-Bramard van tweede categorie het slotstuk vormt wat betreft de gecategoriseerde klimmen. Echter moeten er in de straten van Romont richting de finish ook nog een oplopende laatste kilometer worden geslecht. Daarmee lijkt het op het eerste oog een ideale dag voor de avonturiers, maar wie in de laatste kilometers niet goed zit, kan hier kostbare tijd verliezen met het oog op het klassement.

Etappe 4, zaterdag 4 mei: Lucens – Torgon (176 km)
De koninginnenrit van deze editie van de Ronde van Romandië. Maar liefst vijf cols staan er op het menu vandaag, waarvan drie van de eerste categorie. De laatste klim naar Torgon eindigt officieel op twee à drie kilometer van de meet, maar in de laatste kilometers zullen de renners nog eens 55 hoogtemeter moeten overwinnen. Het loopt dus gevoelig door omhoog.

Vorig jaar was de koninginnenrit een prooi voor Jakob Fuglsang. De Deen wist solo aan te komen met een marge van 48 seconden op de top van het klassement. Ook vandaag zal het klassement nog eens flink op geschud worden voor de beslissing de volgende dag.

Etappe 5, zondag 5 mei: Geneve-Geneve (16,85 km)
Na een slopende week moeten de klassementsrenners nog één keer vol aan de bak. Dit jaar staat namelijk de tweede tijdrit gepland op de laatste dag in Geneve. Het parcours is licht glooiend met het hoogtepunt halverwege de tijdrit. Van hieruit gaat het vier kilometer in dalende lijn en zijn de laatste vier kilometer vlak en zonder veel bochten. Het parcours lijkt zich, alhoewel vrij kort, uitstekend te lenen voor de specialisten. In deze afsluitende tijdrit kunnen kleine verschillen in het klassement nog tenietgedaan worden en daarmee wordt de Ronde van Romandië pas op laatste dag beslist.

Favorieten dagzeges Ronde van Romandië

Slechts één van de zes dagen leent zich mogelijk voor een massasprint. Toch zijn er een een paar snelle mannen naar Romandië gekomen om de puntjes op de i te zetten voor de Giro d'Italia of een ander groot doel. Elia Viviani is met acht etappeoverwinningen in een grote ronde een absolute topsprinter op de startlijst. Hij kan rekenen op een sterk team van Deceuninck-Quick-Step om zich heen en zal richting de Giro d'Italia nog wat zelfvertrouwen willen tanken.

De grootste concurrent voor de dertigjarige Italiaan lijkt Sam Bennet van BORA-Hansgrohe te zijn. In elke meerdaagse koers waar Bennet dit jaar start, pakt hij zijn etappes mee. Met zijn huidige vorm zou de Ier wat graag naar de Giro gaan om zijn totaal van drie etappeoverwinning uit te breiden, maar zijn ploeg kiest voor Pascal Ackermann. Sam Bennet zal door middel van goede prestaties zijn ploeg graag op andere gedachten willen brengen.

Overige snelle mannen, die ook nog eens over goede klimmersbenen beschikken, zijn Sonny Colbrelli, Simone Consonni, Giacomo Nizzolo en Jakub Mareczko. Geen groot veld van snelle mannen aan de start van de Ronde van Romandië, maar genoeg voor een eventueel mooi gevecht in de tweede etappe. 

Het parcours van de Ronde van Romandië lijkt meer geschikt voor aanvallers. Als het woord aanvallen wordt uitgesproken, dan is er een naam die altijd omhoog komt, die van Thomas de Gendt. De Belgische rasaanvaller van Lotto Soudal toonde zich dit jaar weer in de Ronde van Catalonië door een indrukwekkende vlucht af te ronden. Ongetwijfeld heeft hij voor de Ronde van Romandië ook zijn plannen. 

De Gendt kan rekenen op flink veld van gelijkgezinden. Zo staat Rui Costa aan de start. De oud wereldkampioen heeft de stap naar ronderenner nooit helemaal kunnen maken, maar heeft een patent op het afmaken na een zware, moeilijke etappe. Daarnaast zal de oude en geslepen Luis Leon Sanchez zijn indrukwekkende palmares ook willen uitbreiden met een mooie zege in Zwitserland. 

Verder staan avonturiers met een meer dan gemiddeld klimvermogen als Mathias Frank, Felix Grossschartner, Patrick Bevin en Michael Albasini aan de start. Zij mogen zich ook nog verheugen op de aanwezigheid van Giulio Ciccone. De pas 24-jarige Italiaan van Trek-Segafredo won in zijn jonge carrière al een etappe in de Giro dell'Appennino (2018) en de Giro d'Italia (2016) vanuit een aanval. 

De Ronde van Romandië wordt afgesloten met een tijdrit van een kleine 17 kilometer in Geneve. Naast de renners voor het klassement met een goede tijdrit, zoals Primoz Roglic en Geraint Thomas, is er één wel heel grote favoriet, namelijk Victor Campenaerts. De Belg van Lotto Soudal zette eerder deze maand het werelduurrecord op zijn naam. Campenaerts stond al bekend als begenadigd tijdrijder, maar maakte indruk met zijn record en schreef daarmee geschiedenis. 

Een mogelijk concurrent voor Campenaerts is viervoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. Der Panzerwagen kende een moeilijke periode bij Team Katusha-Alpecin, maar lijkt bij Team Jumbo-Visma steeds meer zijn draai weer te vinden. In een goede conditie zou de tijdrit in Geneve op het lijf van de Duitser geschreven moeten zijn. 

Voor de Nederlanders staat Dylan van Baarle namens Team Ineos aan de start. Naast Steven Kruijswijk zou hij voor een goede klassering kunnen gaan, al lijkt een absolute topklassering te hoog gegrepen. 

Als laatste zijn er nog twee thuisrijders die maar wat graag hun kunsten aan eigen volk willen tonen. Tom Bohli werd vorig jaar in de proloog van de Ronde van Romandië nog gedeeld tweede in onder meer dezelfde tijd als Roglic. Dit jaar is zijn vorm wat minder en daarom zullen de Zwitserse supporters vooral uitkijken naar Stefan Kung. De nog altijd pas 25-jarige renner van Groupama-FDJ liet zich dit voorjaar al zien in de klassiekers en bevestigt daarmee zijn talent waar al jaren naar wordt gekeken. 

Favorieten eindzege Ronde van Romandië

Primoz Roglic komt zijn eindzege van vorig jaar verdedigen. Daarmee geldt hij meteen als topfavoriet. De Sloveen heeft voor dit jaar de Giro d'Italia zijn hoofddoel gemaakt en zal daarom in een blakende conditie in Neuchatel aan de start verschijnen. De combinatie van veel klimmen en tijdritten sluiten perfect aan op de talenten van de Sloveen, dus wordt de grote vraag wie hem van de eindzege gaan afhouden.

Allereerst kunnen we in de eigen gelederen van Team Jumbo-Visma kijken, want ook Steven Kruijswijk staat aan de start. Hoewel de doelen van Kruijswijk met de Tour de France verder in het seizoen liggen, maakt hij dit jaar al indruk. Zo klom hij met de beste mee in de Ronde van Catalonië en worden zijn verrichtingen met bovengemiddelde interesse gevolg door de concurrentie na zijn prestaties in de Giro van 2016.

EF Education First brengt ook een tweetal aan de start die hoge ogen kunnen gooien. Het seizoen van Michael Woods liep tot Luik-Bastenaken-Luik nog niet zoals verwacht, maar de Canadees lijkt langzaam naar een goede vorm toe te groeien richting de Giro. Hij moet het niet hebben van zijn tijdrit en zal daarom met name in de koninginnenrit naar Torgon wat moeten ondernemen om Roglic en anderen op achterstand te krijgen. 

De andere troef van het team is Daniel Martinez. Slechts 23 jaar, maar al even bezig met de weg naar de top. Dit jaar werd hij plots tweede in de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland. Voor het echt grote werk lijkt hij nog wat te kort te komen, maar EF Education First heeft ons dit seizoen vaker verrast. 

Als er iemand is die Roglic kan verslaan dan is het Geraint Thomas wel. Voor het eerst met de nieuwe sponsornaam Ineos op de borst, zal de Welshman zijn status als Tourwinnaar willen bevestigen. Zonder Egan Bernal of Chris Froome aan de start betekent dit het absolute kopmanschap voor Thomas. Zijn hoofddoel voor dit jaar is wederom de Tour de France. Vorig jaar werd hij slechts 33e in de Ronde van Romandië als voorbereiding op de Tour. De grote vraag zal dus zijn hoe ver hij is in zijn voorbereiding op de Tour. 

Voor het klassement zijn is er nog een heel contingent aan renners met kansen. Team Katusha-Alpecin heeft met Ilnur Zakarin een oud winnaar in de gelederen. BORA-hansgrohe verbaasde vriend en vijand in de Ronde van het Baskenland, waar het tot de laatste etappe duurde voordat Emanuel Buchmann uit de leiderstrui werd gereden. Verder zal ook talent David Gaudu de startlijst tekenen. De renner steekt dit jaar zijn neus nadrukkelijk aan het venster en zal zijn weg naar de top willen vervolgen met een topklassering in de Ronde van Romandië. Louis Meintjes en Guillaume Martin complementeren de lijst met outsiders.

Voor de Belgen houdt Remco Evenepoel de eer hoog. Het megatalent van Deceuninck-Quick-Step wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de media en de fans. Na de Ronde van Turkije en de UEA Tour wordt dit alweer zijn derde etappekoers op WorldTour-niveau dit jaar. De grote vraag is hoe ver zijn ster in dit deelnemersveld al kan rijzen. 

TV en tijden Ronde van Romandië

De Ronde van Romandië wordt uitgezonden op Eurosport 1. Alle etappes zijn van 16.00 uur live te volgen met uitzondering van woensdag 1 mei en zondag 5 mei. Op 1 mei wordt er gekozen voor de live wielrennen van de GP Frankfurt. Na afloop van die uitzending is er om 17.00 uur tijd voor de Ronde van Romandië. Voor de slottijdrit van zondag is geen plek op de zender. Pas om 20.30 uur wordt een samenvatting uitgezonden op Eurosport 2 en om 23.00 uur op Eurosport 1. 
De slotetappe is wel te volgen via de Eurosport Player waar de uitzending om 13:45 uur begint. 

(Foto: Screenshot Team Jumbo-Visma)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws