Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik | Alaphilippe favoriet bij rentree Dumoulin Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik | Alaphilippe favoriet bij rentree Dumoulin

Door Jasper den Boon 28 april 2019 | 10:00


Het traditionele wielervoorjaar komt ten einde, maar eerst is het tijd voor Luik-Bastenaken-Luik. Het voorlaatste monument van het jaar heeft uiteraard veel toppers aan de start, die op een vernieuwd parcours hun kans gaan wagen. In de Leiderstrui beschouwt voor.

Historie Luik-Bastenaken-Luik

La Doyenne, de ouderdomsdeken, kent een rijke historie als oudste monument. We moeten terug naar 1892 voor de eerste editie voor amateurs. Toen reed men nog van Spa naar Bastenaken en terug. In 1894 startten ook professionals aan de wedstrijd, maar daarna werd er tot 1908 niet meer gereden. Ook in de twee wereldoorlogen waren er geen edities, desondanks zijn we alweer toe aan editie 105.

In al die jaren is er veel gebeurd en zijn er veel mooie namen op de erelijst gekomen. Een van de bijzonderste uitgaves van deze koers is misschien wel 2010. Weet u het nog? Aleksandr Vinokourov en Aleksandr Kolobnev reden samen naar de finish in Ans, totdat de Kazach wegreed. Volgens mailwisselingen tussen de twee zou er 150.000 naar de Rus zijn gegaan. Hoe het allemaal zit, blijkt misschien dit jaar, want de Luikse rechtbank heeft de zaak dit jaar op de agenda staan.

Voor de laatste Nederlandse zege hoeven we niet ver terug te gaan. Wout Poels klopte Michael Albasini, Rui Costa en Samuel Sanchez in een sprint na een enorm koude en sneeuwrijke dag. Andere landgenoten op de erelijst zijn Albertus Geldermans (1960), Steven Rooks (1983) en Adrie van der Poel (1988). De Belgen wonnen deze koers het vaaks, 59 keer. 

Om in de gaten te houden: Alejandro Valverde won de koers al vier keer. Dat is een keer minder dan recordhouder Eddy Merckx. De Spanjaard lijkt de vorm niet te hebben, maar is ongetwijfeld gebrand om de Belgische wielerlegende te evenaren.

Laatste winnaars Luik-Bastenaken-Luik

2018 Bob Jungels
2017 Alejandro Valverde
2016 Wout Poels
2015 Alejandro Valverde
2014 Simon Gerrans
2013 Daniel Martin
2012 Maksim Iglinski
2011 Philippe Gilbert
2010 Aleksandr Vinokourov
2009 Andy Schleck

Parcours Luik-Bastenaken-Luik

Van Luik naar Bastenaken en terug naar Luik. De naam zegt het eigenlijk al, maar er valt nog veel meer over te zeggen. Met de lange en snel opeenvolgende hellingen is dit een van de zwaarste eendagswedstrijden die er is. De finale is ook anders dan voorgaande jaren dus laten we snel een blik op het parcours werpen.

Vanuit Luik wordt de relatieve eenvoudige heenweg naar Bastenaken gedaan via de Cote de la Roche-en-Ardenne. Na 103 kilometer gaan de renners weer naar Luik voor de langere en veel zwaardere terugweg. De Cote de Saint-Roch gaat het spektakel nog niet brengen, maar zo'n dertig kilometer later gaat het spektakel beginnen.

Achtereenvolgens worden de Cote de Mont-Le-Soie (95 km te gaan), de Cote de Wanne (87 km), de Cote de Stockeu (80 km) en de Cote de la-Haute-Levee (75 km) beklommen. Die laatste drie zijn een gekend drieluik dat na de werkzaamheden in Stavelot weer in ere hersteld is. Even kunnen de renners op adem komen voordat de 'loper' Col du Rosier (62 km) wacht. Ook de Col du Maquisard (49 km) wordt dan nog beklommen, voordat de echte finale aanvangt.

De renners gaan richting Aywaille en meer specifiek Sougné-Remouchamps. Kenners weten wat er nu komt. De Cote de la Redoute (37 km) is het begin van de finale. Via de lastige Cote des Forges (25 km) gaat het richting de slotklim van Cote de la Roche-aux-Faucons (15 km). De Valkenrots kent een maximale stijging van vijftien procent en heeft ook nog een vervelend plateau in petto.

Voorheen gingen de renners naar de Cote de Saint-Nicolas om te finishen in Ans. Dit jaar is daar verandering in gekomen. Na het plateau wordt er afgedaald naar Luik om vlak te finishen. De streep is getrokken aan de Boulevard d'Avroy.

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik

Hoewel Bob Jungels ontbreekt, is de topfavoriet een renner van Deceuninck-Quick-Step. Julian Alaphilippe won de Waalse Pijl en maakte al indruk in de Amstel Gold Race. Ook Enric Mas en Philippe Gilbert rijden voor de Belgische ploeg en kunnen iets moois laten zien.

Het andere sterke blok is Astana. Jakob Fuglsang rijdt een sterk voorjaar en heeft met Alexey LutsenkoIon en Gorka Izagirre in zijn ploeg. BORA-hansgrohe heeft Maximilian SchachmannPatrick Konrad en Davide Formolo in de selectie.

Teamspel kan belangrijk worden, vandaar dat we naar blokken kijken. Zo is er ook UAE-Emirates met Tadej PogacarSergio HenaoDan Martin en Diego Ulissi. Ook Movistar komt op aardige oorlogsterkte naar Luik. Alejandro Valverde is nog altijd een naam om rekening mee te houden. Mikel Landa rijdt eveneens de klassieker.

Zo zijn er meer klassementsrenners. Romain Bardet en Adam Yates zijn mannen om rekening mee te houden in zo'n koers, net als Vincenzo NibaliGeraint ThomasIlnur Zakarin en Roman KreuzigerTom Dumoulin is na zijn hoogtestage ook present en heeft in zijn ploeg ook Michael Matthews, voor wie het nieuwe parcours een voordeel lijkt.

Dat laatste geldt ook voor Greg Van Avermaet, die in tegenstelling tot eerdere plannen start. Hij wilde toch rijden vanwege het nieuwe parcours. De Belgische kanshebbers zijn niet heel talrijk. Tim Wellens en Bjorg Lambrecht zijn er namens Lotto Soudal, terwijl ook Dylan Teuns in Luik zijn handtekening zal zetten. Laurens De Plus is de vooruitgeschoven pion van Jumbo-Visma.

Dan zijn er ook nog de explosievere renners. Simon Clarke was tweede in de Amstel Gold Race en Michael Woods is de nummer drie van het afgelopen WK. De Fransen Valentin Madouas en Rudy Molard van Groupama-FDJ hebben het misschien ook in zich naar een mooie ereplaats te rijden.

Uiteraard mag ook de Nederlandse oud-winnaar Wout Poels niet vergeten worden. Zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski lijkt echter de kopman te zijn. Michael Valgren en Enrico Gasparotto zijn net als de Pool onvoorspelbare factoren die zomaar een uitschieter kunnen hebben.

Tv en tijden Luik-Bastenaken-Luik

De renners kunnen niet echt uitslapen als ze enigszins op tijd aan het vertrek willen zijn. Om 10.25 uur rollen ze weg voor 256 kilometer. De finish is tussen 16.30 en 17.09 uur. Beelden zijn er vanaf 14.10 uur bij Sporza, NOS Sport en Eurosport. Naar goede gewoonte is In de Leiderstrui er de hele dag bij met een liveblog. (Foto: Deceuninck-Quick-Step / Getty Images)

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Gilberto
26 Apr 2019 om 17:30
Quote van Jasper den Boon
Wij ook! Wie is je favoriet?

Ik zou het Fuglsang gunnen. Daarnaast hoop ik op Nibali. Lambrecht en Wellens hopelijk in de finale. van Avermaet zou leuk zijn als outsider :) Jammer dat Mollema er niet is

Jasper den Boon
26 Apr 2019 om 16:38
Quote van Gilberto
Echt een enorm pak kanshebbers met dit parcours. Kheb er zin an!

Wij ook! Wie is je favoriet?

Gilberto
26 Apr 2019 om 16:30

Echt een enorm pak kanshebbers met dit parcours. Kheb er zin an!

Reageer


Meer nieuws