Voorbeschouwing etappe 1 Giro d'Italia | Roze op het spel in loodzware tijdrit Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 1 Giro d'Italia | Roze op het spel in loodzware tijdrit

Door Marijn van den Berge 11 mei 2019 | 08:22


Eindelijk! Na maanden van prachtige klassiekers en mooie koersen van een week is het op 11 mei tijd voor de eerste grote ronde van het jaar: de Giro d’Italia. Over 21 etappes is duidelijk wie de roze trui mee naar huis mag nemen, en de eerste etappe is daarin al meteen van belang. In de Leiderstrui blikt vooruit op etappe 1 van de Giro d’Italia.

Historie etappe 1 Giro d’Italia

De Grande Partenza is dit jaar in Bologna. Het is voor de tweede keer dat de Ronde van Italië begint in deze stad. In 1994 won Endrio Leoni de ochtendrit en Armand De Las Cuevas een korte tijdrit, zoals deze nu ook op het programma staat. De proloog of korte tijdrit wordt door de organisatoren van de Giro regelmatig gebruikt om de ronde te openen.

Sinds 2010 gebeurde dat vier keer. In 2010 was Bradley Wiggins over 8,4 kilometer de snelste in Amsterdam. In 2012 won Taylor Phinney over 8,7 kilometer in Herning en in 2016 was Tom Dumoulin in Apeldoorn de thuisheld met de snelste tijd na 9.800 meter. Ook vorig jaar in Jeruzalem mocht Dumoulin het roze op gaan halen, toen hij over 9,7 kilometer Rohan Dennis én Victor Campenaerts versloeg met twee seconden verschil.

Parcours etappe 1 Giro d’Italia

De eerste etappe van deze Giro d’Italia is een 8,2 kilometer lange tijdrit van Bologna naar San Luca. Een uitgelezen mogelijkheid voor de tijdrijders om toe te slaan, zou je denken. Deels zeker waar, maar de klimmers zijn hier zeker niet kansloos. De eerste 6.100 meter mag dan vlak zijn, de laatste 2.100 zijn een verschrikking voor de vlakkestratencoureurs. Er moet namelijk geklommen worden naar de pelgrimskerk van San Luca. De Colle della Guardia is zoals gezegd 2.1 kilometer lang en is pittig: 9.7 procent stijgingspercentage gemiddeld, maar kent halverwege ook stijgingspercentages tot 16 procent!

Favorieten etappe 1 Giro d’Italia

De tijdrit wordt een strijd tussen de specialisten en de mannen die goed een klim op kunnen. De echte lichtgewichten bergop lijken niet in het voordeel, maar pas op zaterdag weten we hoe hard de slotklim inderdaad in de benen slaat. 6,1 kilometer voor de klim is in principe niet lang om een mooie bonus op te bouwen, dus het kan echt alle kanten op.

We kijken dus naar klimmende tijdrijders. De namen van Tom Dumoulin (Team Sunweb) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) toppen dan ook alle lijstjes. Allebei zijn ze wereldtoppers bergop en in de tijdrit. Subtoppers in beide onderdelen zijn Ion Izagirre (Astana) en Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step). Allebei beschikken ze over goede vorm dus waarom zouden zij niet kunnen meedoen om de zege?

Van de klassementsmannen na Dumoulin en Roglic lijkt Simon Yates (Mitchelton-Scott) nog het dichtst in de buurt te komen. De Brit is flink verbeterd op de tijdritfiets en vliegt alle heuvels op. Als hij de schade in de beginfase kan beperken, dan kan hij verrassen. Datzelfde geldt voor de twee jonkies van Team INEOS. Na het wegvallen van Egan Bernal zijn Pavel Sivakov en Tao Geoghegan Hart de kopmannen en allebei kunnen ze goed tijdrijden en geweldig een berg op. Ook Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) kan op een goede dag met een tijdritfiets overweg, zeker bergop. 

Laten we ook de pure tijdrijders niet vergeten. Victor Campenaerts is na zijn werelduurrecord vast van plan om zijn status als hardrijder te bevestigen. De Belg van Lotto Soudal moet dan echter niet stilvallen op de steilste stroken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor hardrijders zoals Jos van Emden (Team Jumbo-Visma), Luke Durbridge (Mitchelton-Scott) en Tom Bohli (UAE Team Emirates). Laatstgenoemde toonde nog goede benen in de Ronde van Romandië.

Check de starttijden van de favorieten hier!

TV en tijden etappe 1 Giro d’Italia

De eerste renner gaat om 16.50 uur van start, de laatste is rond 20.00 uur binnen. De koers is exclusief te zien bij Eurosport, dat er vanaf 16.30 uur live bij is op Eurosport 1. In de Leiderstrui verzorgt elke etappe een liveblog en is er ongeveer een uur voor de start live bij. 

Poll

Wie wint de openingstijdrit van de Giro?


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws