Like ons!
Voorbeschouwing etappe 3 Giro d'Italia | Rappe mannen opnieuw aan het woord

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 3 Giro d'Italia | Rappe mannen opnieuw aan het woord

Na de relatief vlakke etappe van zondag volgt ook op de derde dag een lange, maar vlakke rit. Op maandag 13 mei gaat het in 219 kilometer van Vinci naar Orbatello. Kan Pascal Ackermann wederom Elia Viviani en Caleb Ewan het zwijgen opleggen of gaat het weer nog een rol spelen? In de Leiderstrui blikt alvast vooruit.

Historie etappe 3 Giro d’Italia

De startplaats Vinci heeft door toedoen van een enkel individu aan algemene historie geen gebrek. De reden dat de Giro dit jaar het kleine dorp Vinci aandoet is dat ene Leonardo uit Vinci in 2019 een half millennium geleden overleden is. Het heuveldorp heeft verder geen noemenswaardige wielergeschiedenis. Vanaf de geboorteplaats van de schilder, filosoof en uitvinder rijdt het peloton in zuidelijke richting naar Orbetello.

In 1998 was Orbetello al een keer vertrekplaats, dat was toen voor de vijfde etappe. De uiteindelijke winnaar was de Italiaanse veelwinnaar Mario Cipollini. Voor wat betreft Nederlands succes moet ook nog gerefereerd worden aan de derde etappe van de Ronde van Italië van 1999. Toen wist Jeroen Blijlevens in de straten van Messina alle sprinters voor te blijven.

Parcours etappe 3 Giro d’Italia

De eerste 200 kilometer van de derde etappe kunnen ook worden aangeduid als Italiaans vlak. Na 33 kilometers komt het peloton de Poggio all’ Aglione tegen. Ondanks de oplopende wegen heeft de organisatie de klim niet opgenomen als gecategoriseerde klim. De enige gecategoriseerde klim doemt op als de renners al 180 kilometer op de fiets zitten. 

De renners moeten dan de Poggio l'Apparita bedwingen. De klim is in de vierde categorie ondergebracht en lijkt daarmee geen onoverkomelijk obstakel te zijn voor de zwaardere mannen uit het peloton. Helemaal omdat de laatste 20 kilometer voldoen aan wat in Nederland plat wordt genoemd. Daarmee lijkt ook de derde etappe een prooi voor de snelle mannen te worden.

Het enige dat de plannen van sprinters in de war lijkt te kunnen gooien is het weer. De afgelopen dagen wordt het peloton al afwisselend geteisterd door slechte weersomstandigheden. Voor de derde etappe zijn de voorspellingen ook weer wisselvallig en wordt er zelfs gesproken over windkracht zes. De vraag is of deze uitkomen, maar als dat zo is, dan kan het figuurlijk een heet dagje worden.

Favorieten etappe 3 Giro d’Italia

Na de sprint van de tweede etappe lijkt het duidelijk tussen wie de sprints in deze Giro d'Italia gaan. Pascal Ackermann versloeg overtuigend Elia Viviani, Caleb Ewan en Fernando Gaviria. We mogen dan ook verwachten dat beiden maar wat graag revanche willen nemen. Ewan lijkt het voordeel te hebben van een goede trein van zijn ploeg Lotto Soudal, terwijl Gaviria nog opzoek lijkt naar zijn goede benen.

Achter de vier absolute toppers zit nog een heel contingent aan sprinters, die op een goede dag zomaar zouden kunnen verrassen. Arnaud Démare zag een renner van zijn ploeg in etappe 2 onderuit gaan en daarmee werd zijn sprint ontregeld. Wellicht kan hij nu beter worden afgezet en kan hij een stapje vooruit zetten in zijn klassering. Ook Davide Cimolai leek last te hebben van de val in de laatste rechte lijn en kon mogelijk nog verbeteren. Daarnaast is het CCC Team zonder echte kopman in de koers verschenen. Allicht hopen zij op een goede sprint van Jakub Mareczko.

Als de koers echter enigszins chaotisch verloopt kan een kopgroep eventueel profiteren. Dan kan bijvoorbeeld Thomas de Gendt een gooi gaan doen naar de overwinning. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met een aantal Italiaanse rittenkapers. Zo zouden Sacha Modolo en Matteo Moschetti waarschijnlijk graag een poging wagen.

TV en tijden etappe 3 Giro d’Italia

Om 12.15 uur worden de renners weggeschoten vanuit Vinci en zo’n vijf uur later is de winnaar bekend. Vanaf 11.15 uur is In de Leiderstrui er met een liveblog, op televisie kunt u om 13.00 uur afstemmen op Eurosport 1 of online via de Eurosport Player.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven