Voorbeschouwing etappe 4 Giro d'Italia | Onvoorspelbare finale in Frascati Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 4 Giro d'Italia | Onvoorspelbare finale in Frascati

Door Marijn van den Berge 14 mei 2019 | 12:01


Na twee betrekkelijk rustige dagen mogen de puncheurs de kuiten tijdens de vierde etappe echt gaan uittesten. Op dinsdag 14 mei gaat het van Orbatello zuidwaarts naar Frascati, waar het in de laatste kilometers lastig is. Een voorbeschouwing.

Historie etappe 4 Giro d’Italia

Het is al lang geleden dat Frascati de Giro op bezoek kreeg, want dat gaat terug tot 2007, toen Robert Förster de sprint van Thor Hushovd en Alessandro Petacchi won. Frascati diende in 1955 als toneel voor de Wereldkampioenschappen wielrennen. De Belg Stan Ockers ging er toentertijd met de winst vandoor.

De vierde etappe is vaker voer gebleken voor een heuvelrit. Vorig jaar nog, toen Tim Wellens zijn grote succes boekte in Caltagirone, of in 2016, toen Diego Ulissi solo naar de zege reed, met een handvol seconden achter zich Tom Dumoulin én Steven Kruijswijk. Die eerste pakte het roze en zou deze vier etappes behouden. In de Giro van 2011 werd de vierde etappe geneutraliseerd gereden. Een dag eerder maakte Wouter Weylandt een dodelijke val.

Parcours etappe 4 Giro d’Italia

Over 235 kilometer gaat het van Orbetello naar Frascati en makkelijk is het eigenlijk nooit. Het gaat constant op en af, niet ver van de Tyreense Zee aan de westkant van Italië. Al na iets meer dan dertig kilometer vallen er bergpunten te verdienen en ondanks dat dat de enige keer is tijdens de etappe, gaat het nog een keer of vier flink omhoog, voordat we überhaupt bij de finale aanbeland zijn.

In de laatste vijf kilometer zal het waarschijnlijk losgaan voor de overwinning. Eerst gaat het anderhalve kilometer bergafwaarts en vlakt het tot op twee kilometer van de streep wat af, maar gaat het nog steeds met een noodgang naar beneden. Dan botst het peloton op de eerste 500 meter van de heuvel naar de finish, die 7% gemiddeld omhoog gaat. Daarna vlakt het even af, maar in de laatste kilometer is het ook nog vies steil. Gemiddeld is de slotklim 4.4% in stijgingspercentage.

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia

Een opsomming maken van het halve peloton. Het zou hier prima kunnen. Te zwaar voor de meeste sprinters? Te makkelijk voor de echte klimmers? Blijft er misschien een kopgroep weg? Wie denkt absolute winstkansen te hebben? De laatste twee kilometer zijn lastig en lijken aardig op het lijf geschreven voor een man als Enrico Battaglin die vorig jaar ook een mooie zege binnenhaalde voor LottoNL-Jumbo op een enigszins vergelijkbare aankomst. De mannen van het klassement toonden zich toen ook. Onder meer Simon Yates en Domenico Pozzovivo reden naar een klassering in de top tien. Hetzelfde geldt voor Francesco Gavazzi die dan weer meer kan worden aangemerkt als prima klimmende sprinter.

Als we kijken naar de sprinters die goed omhoog gaan springen er op het eerste gezicht twee mannen uit. Caleb Ewan en Matteo Moschetti. Hun optreden op de Hatta Dam in de UAE Tour was indrukwekkend. Ewan won voor de Italiaanse neoprof. Primoz Roglic werd daar overigens derde. Ook Fernando Gaviria kan behoorlijk mee omhoog en zou mee kunnen spelen voor de ritzege, net als Pascal Ackermann. Ook mannen als Diego Ulissi, Gianluca Brambilla en Enrico Gasparotto zijn interessante kandidaat-winnaars.

Mannen die niks te verliezen hebben en op het lastige gedeelte van de klim al aan zouden kunnen gaan zijn te vinden in de categorie renners met Pello Bilbao, Tony Gallopin en de mannen van Team INEOS met onder meer Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart en Ivan Sosa. Maar met deze verraderlijke finale kan alles.

TV en tijden etappe 4 Giro d’Italia

Het peloton vertrek rond 11.30 vanuit Orbetello, terwijl ze rond 17.15 uur in Frascati worden verwacht. Vanaf 13.00 uur kunt u inschakelen op Eurosport 1 of iets eerder op de Eurosport Player voor het live kijken van de koers, maar u kunt natuurlijk ook gewoon vanaf 10.30 het liveblog van In de Leiderstrui volgen.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws