Voorbeschouwing etappe 5 Giro d'Italia | Viviani op revanche in nieuwe sprintkans Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 5 Giro d'Italia | Viviani op revanche in nieuwe sprintkans

Door Jasper den Boon 15 mei 2019 | 14:05


Waar de etappe van gisteren een aankomst heuvelop kende na een relatief vlakke aankomst, is het vandaag precies andersom. Nadat er in het begin wat heuvels worden bedwongen, is de rest van de etappe nagenoeg vlak. Daardoor is een sprint hoogstwaarschijnlijk dé manier om vandaag succes te behalen.

Historie etappe 5 Giro d’Italia

Het is al lang geleden dat Frascati de Giro op bezoek kreeg, want dat gaat terug tot 2007, toen Robert Forster de sprint van Thor Hushovd en Alessandro Petacchi won. De startplaats Frascati diende in 1955 als toneel voor de wereldkampioenschappen wielrennen. De Belg Stan Ockers ging er toentertijd met de winst vandoor. Één oud-profwielrenner leerde de wereld kennen vanuit Frascati: Adriano Angeloni werd daar in 1983 geboren, maar wist gedurende zijn profcarrière geen grote potten te breken.

De vijfde etappe van de Ronde van Italië is historisch gezien een lucratieve, vanuit Nederlands oogpunt. Driemaal won er een Nederlander: Jan Nolten in 1956, Gerben Karstens in 1973 en Pieter Weening in 2011. Die laatste wist in die etappe zelfs de roze trui te pakken. Die wist hij daarna vier dagen vast te houden.

Parcours Etappe 5 Giro d’Italia

De renners rijden vandaag van Frascati naar Terracina, voor de vierde keer een aankomstplaats in de Giro. Dit overbrugt een afstand van 140 kilometer, wat deze etappe de kortste van deze Giro maakt, tijdritten daargelaten.  

De dag begint zwaar, de renners krijgen twee fikse klimmen voor de wielen. In de tweede klim, naar Rocco di Papa, lopen de stijgingspercentages zelfs op tot 20%. Toch zal het hier vooral om bergpunten te doen zijn, want vanaf de top van die tweede klim is er nog 105 kilometer te rijden. De eerste vijftig hiervan vormen een relatieve rustperiode, tot op 56 kilometer van de streep begonnen wordt aan het derde en laatste klimmetje van de dag.

Deze laatste klim, die ons naar Sezze brengt, is niet steil, maar met zeven kilometer wel redelijk lang. Vooruitblikkend moet dat voor niemand in het peloton onoverbrugbaar zijn. Na deze klim hebben de sprintersploegen nog 47 kilometer om hun kopmannen in stelling te brengen.

Favorieten etappe 5 Giro d'Italia

Ondanks de klimmen in het begin van de rit, verwachten we sprinters vandaag. Pascal Ackermann en Fernando Gaviria grepen al naar de bloemen. Elia Viviani dacht even dat hij ook had gewonnen, net als iedereen, maar werd gedeklasseerd. De Italiaans kampioen zal vol revanchegevoelens zitten.

Andere sprinters voor de zege zijn Arnaud DemareCaleb Ewan en de sterke Matteo Moschetti. De Italianen hebben nog meer goede sprinters met Giacomo NizzoloDavide Cimolai en Sacha Modolo. Met de heuvels in het begin is er ook nog een kans voor vrijbuiters als Thomas De Gendt, Ruben Plaza, en Fausto Masnada en Mattia Cattaneo

TV en tijden etappe 5 Giro d'Italia

Een late start in de vijfde etappe van de Giro, want pas om 14.00 uur vertrekt het peloton. De aankomsttijd is wel naar gewenning, ongeveer rond 17.15 uur. Eurosport 1 zendt de etappe integraal uit, terwijl In de Leiderstrui er vanaf 13.00 bij is met een liveblog. Ook kunt u terecht op de Eurosport Player. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws