Like ons!
Voorbeschouwing etappe 6 Giro d'Italia | Klimmende aanvallers mogen aan de bak

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 6 Giro d'Italia | Klimmende aanvallers mogen aan de bak

De zesde etappe van de Giro d’Italia is met 238 kilometer de langste etappe van dit jaar tot nu toe. Makkelijk is het vandaag allerminst, in totaal moeten er zes heuvels worden bedwongen. Ondanks dat geen van deze beklimmingen echt steil is, zullen de sprinters hun borst flink nat moeten maken om te voorkomen dat er een heuvelspecialist of klimmer met de winst vandoor gaat.

Historie etappe 6 Giro d’Italia

Vandaag rijden we van Cassino naar San Giovanni Rotondo. De startplaats van vandaag was in 2014 nog de aankomstplaats van een etappe, toevalligerwijs ook de zesde van die Giro. Toen wist Michael Matthews te winnen, voor Tim Wellens, Cadel Evans en Matteo Rabottini. Vandaag ligt het parcours er ook goed bij voor renners van het type-Matthews, al staat hij zelf niet aan de start.

Al in 1957 wist er een Nederlander te winnen in de zesde etappe van de Giro. Het was toen Wout Wagtmans die er met de winst vandoor ging. Dat was voor hem de laatste etappezege die hij kon binnenhalen. In totaal was hij in zijn carrière goed voor zeven etappes in grote rondes, vier in de Tour de France en drie in de Giro.

Parcours etappe 6 Giro d’Italia

We beginnen vlak boven zeeniveau, en niet lang na de start kunnen we ons opmaken voor de eerste heuvel. Het blijft glooiend stijgen, totdat we na 90 kilometer aankomen op het hoogste punt van de etappe, op 786 meter boven zeeniveau. Na de afdaling is het gelijk tijd voor klim nummer vier van de dag. Toch is het daarna nog zodanig ver dat het verschil hier waarschijnlijk nog niet gemaakt gaat worden.

Dat is namelijk pas op iets meer dan dertig kilometer van de streep, nadat het eerst zestig kilometer vlak is. De voorlaatste klim, de Coppa Casarinelle is zestien kilometer lang, en hoewel hij met 4% niet steil is, kan de koers hier zodanig hard gemaakt worden dat de meeste sprinters overboord moeten. Met een klim van deze lengte en maximaal 9% stijgingspercentages, zal het voor veel renners te lastig zijn. Wel zal het afhankelijk zijn van het koersverloop wie er nog mee kan.

De top van deze klim is op 18 kilometer van de meet en is niet het laatste obstakel van de dag. Na een korte afdaling van 3 kilometer ligt er nog een kort klimmetje nabij San Marco in Lamis. Wie nog iets wil moet het hier proberen, want na dit heuveltje is het nagenoeg vlak richting de finish. De finish loopt wel vals plat omhoog.

Favorieten etappe 6 Giro d'Italia

We mogen deze rit toch wel bestempelen als verraderlijk. Zoals gezegd: als er een beetje gekoerst wordt kan er waarschijnlijk geen enkele sprinter mee omhoog, zeker niet omdat er daarvoor ook al genoeg hoogtemeters liggen. En komen de klassementsmannen al uit hun hok? We verwachten dat niet, zeker niet omdat het voor de rasklimmers niet lastig genoeg is om verschillen te maken.

We denken dan toch vooral aan een vlucht. Neem bijvoorbeeld een Thomas De Gendt, een Fausto Masnada of een Ruben Plaza, die mee kunnen in de vlucht van de dag om het bergop af te maken. Iemand als Jan Polanc, Gianluca Brambilla of Alexis Vuillermoz valt ook in die categorie.

Maar er is natuurlijk ook een grote kans dat het op de klim ontploft. Misschien kan één van de klimknechten van de afgestapte Tom Dumoulin een poging wagen. Wat te denken van een Sam Oomen of een Jan Bakelants? Bij INEOS hebben ze al helemaal geen echte kopman en dus zou Ivan Sosa iets kunnen proberen. Pavel Sivakov staat te goed in het klassement om te laten rijden en Tao Geoghegan Hart is wellicht nog iets te gebutst na zijn valpartijen.

Ook andere ploegen hebben wat klimmers in een redelijk vrije rol. Richard Carapaz toonde al aan goed te zijn en kan zijn tweede ritzege pakken, maar heeft de pech nog goed in het klassement te staan. In datzelfde schuitje zit ook Esteban Chaves, maar is zeker geen kopman bij Mitchelton-Scott en zal dus eerder de ruimte krijgen. Wellicht wil Jumbo-Visma van het roze af en dan zou Tony Gallopin ook nog wel eens vrijheid kunnen krijgen. Ion Izagirre is geen gevaar meer voor het klassement en zou dus wel een gat kunnen slaan bergop, net als Ben O’Connor en Domenico Pozzovivo.

Probleem voor de klimmers is wel dat het na de top nog een aantal kilometers is naar de streep. De winnaar zal dus goed moeten kunnen soleren óf een sprintje in huis hebben. Als we kijken naar klimmende sprinters, denken we aan een Enrico Battaglin of een Diego Ulissi.

TV en tijden etappe 6 Giro d'Italia

Rond 11.30 uur gaat deze etappe van start en zo rond 17.15 uur moet het peloton ongeveer weer binnen zijn. De koers is vanaf 13.00 uur live te zien op Eurosport 1 en vanaf 12.20 uur op de Eurosport Player. In de Leiderstrui is er vanaf 10.30 uur met een liveblog, die doorloopt tot na de finish.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven