Like ons!
Voorbeschouwing etappe 10 Giro d'Italia | Feest voor de echte sprinters

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 10 Giro d'Italia | Feest voor de echte sprinters

Na de tijdrit van eergisteren en de rustdag van maandag krijgen de klassementsmannen nog even wat meer rust. Tenminste, zo lijkt het. De op 21 mei te verrijden tiende etappe van de Giro d’Italia is er écht een voor de sprinters. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie etappe 10 Giro d’Italia

Aankomstplaats Modena is zeker geen onbekende van de Giro d’Italia, maar wel als aankomstplaats. De afgelopen jaren was Modena regelmatig de startplaats. De laatste keer was in 2016, toen Diego Ulissi de etappe won. Ook in 2014 en 2012 startte het peloton in Modena en toen wonnen respectievelijk Nacer Bouhanni en Mark Cavendish de te verrijden rit. Modena staat ook bekend als de geboorteplaats van Riccardo Ricco.

Massasprints hebben we de afgelopen jaren niet vaak gezien in de tiende etappe. Dat gebeurde in 2014 voor het laatst, in de al eerder genoemde rit die Nacer Bouhanni won; van Modena naar Salsomaggiore Terme. In andere jaren was het peloton vaak al bezig met het klassement in de bergen of kregen de punchers hun kans in de heuvels. In 2017 was de tiende rit echter een tijdrit van bijna 40 kilometer en die werd gewonnen door, jawel, Tom Dumoulin. Hij legde daar de basis voor zijn eindzege.

Parcours etappe 10 Giro d’Italia

De 145 kilometer tussen Ravenna en Modena zijn waarschijnlijk de meest vlakke kilometers van heel Italië. Waar er normaal in vlakke ritten flink wat hoogtemeters zitten, is dat in deze etappe verre van het geval. Het laagste punt ligt op 5 meter boven NAP en het hoogste punt op 30 meter, on-Italiaans vlak dus. Het enige wat opvalt is dat er in de voorlaatste kilometer nog 450 meter aan kasseitjes ligt. Maar het peloton is de laatste bocht dan al voorbij, want die ligt op 2200 meter van het einde.

Favorieten etappe 10 Giro d’Italia

Een rit die je zelden ziet in de Giro. Het zal de sprinters die slecht kunnen klimmen, voor zover die naar de Giro komen, met vreugde vervullen. Op papier lijken er drie grote favorieten te zijn voor deze etappe. Pascal Ackermann won natuurlijk al twee ritten en eindigde ook nog twee keer derde en een keer vierde. Hij zal zijn hattrick willen voltooien. Caleb Ewan maakte zijn kwartet aan topklasseringen compleet door de achtste etappe op zijn naam te schrijven. Plaats twee, drie en vier waren al eerder in de Giro zijn deel. Voorafgaand aan de Giro was Elia Viviani de man die door velen werd aangemerkt als de sprinter met de meeste kans om etappes te winnen. Vorig jaar was de Italiaan ijzersterk maar dit jaar komt het er nog niet helemaal uit. Twee keer werd hij tweede in een rit en die ene keer dat hij won werd hij teruggezet in de uitslag wegens onreglementair sprinten. 

Mannen die ook willen meestrijden voor de dagzege zijn te vinden in de categorie Arnaud Démare. De Fransman reed wat ereplaatsen bij elkaar maar een overwinning zat er nog niet in. Ook Manuel Beletti reed al drie keer in de top tien, net als Davide Cimolai. Een andere thuisrijder die genoemd moet worden is Matteo Moschetti. De neo-prof werd al een keer vierde en een keer vijfde en zal hopen op een paar treetjes hoger. En dan nog de man voor wie deze etappe lijkt te zijn gemaakt. Zo vlak en kort mogelijk. Jakub Mareczko zal zich in zijn handen hebben gewreven toen hij het parcours zag. Nog nooit reed hij een grote ronde uit, klimmen verteert hij slecht, dit lijkt de uitgelezen kans voor de Italiaan om zijn tweede plaatsen in ritten van de afgelopen twee jaren te verbeteren. Andere outsiders rijden bij Dimension Data: Giacomo Nizzolo en Ryan Gibbons.

TV en tijden Giro d’Italia

Kilometer 0 is om 13.55 uur en deze etappe is vanaf 13.40 uur te zien op Eurosport 1 en op de Eurosport Player. In de Leiderstrui is er rond 13.00 uur bij met een liveblog, die doorloopt tot na de finish, die gepland staat rond 17.15 uur. (Foto: Sirotti)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven