Voorbeschouwing Etappe 11 Giro d'Italia | Voorlopig laatste kans voor sprinters Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Etappe 11 Giro d'Italia | Voorlopig laatste kans voor sprinters

Door Arnout Tamerus 22 mei 2019 | 13:15


Na de vlakke rit van etappe 10 is het in de rit van 22 mei niet heel anders voor de renners. Echter is de afstand wel degelijk een verschil. Waar de renners naar Modena slechts 145 kilometer hoefden te overbruggen, liggen er vandaag 221 kilometers op de renners te wachten tussen Carpi en Novi Ligure. Het is voor de zesde keer deze Giro dat de renners de kaap van de 200 kilometer passeren. Hierna zullen nog drie keer volgen.

Historie etappe 11 Giro d’Italia

Hoewel het parcours van de etappe weinig verheffend is, kan dat niet gezegd worden van de historie van de elfde etappe. De etappe voert namelijk naar Novi Ligure, waar de bekendste oud inwoner Fausto Coppi is. Nog altijd staat Villa Coppi er als stille herinnering en is er het Museo dei Campionissimi.

In een recenter verleden deed de Giro in 2010 voor het laatst Novi Ligure aan. Toen werd er gestart vanuit Novara en in oostelijke richting koers gezet naar Novi Ligure. Het was de eerste rit in lijn in Italië van die Giro. De Giro was begonnen met een proloog in Amsterdam, gevolgd door twee etappes in Nederland. In Italië werd eerst nog een ploegentijdrit verreden alvorens de rit van Novara naar Novi Ligure op het program stond. Ondanks de andere aanrijd richting was ook deze rit vlak. De verwachting was dan ook een sprint, maar niets was minder waar. Jerome Pineau verraste samen met Julien Fouchard en Yukiya Arashiro het peloton. Tyler Farrar won op vier seconden de peloton sprint.

Parcours etappe 10 Giro d’Italia

Dit jaar komt het peloton uit de andere richting en starten ze in Capri. De route volgt de route van de rivier de Po in het noorden grotendeels door de regio Emilia-Romagna. Een lang gedeelte over de Po-vlakte dus, waar steden als Reggio Emilia, Parma en Piacenza worden aangedaan. De finish van de etappe is in een andere regio, namelijk die van Piëmonte, bekend van haar Barolo wijn.

Zoals de naam Po-vlakte al doet vermoeden is het profiel van de etappe vlak. Zo vlak als de tiende etappe kan bijna niet, maar om 221 zulke vlakke kilometers te vinden in Italië is serieus een uitdaging. Naar het einde toe worden er wel wat hoogtemeters overwonnen, maar een naam mag het niet hebben.
De organisatie lijkt zelfs al met een massasprint rekening gehouden te hebben. De laatste bocht van de etappe ligt op drie kilometer van de streep. Buiten een aantal rotondes zijn er dan geen noemenswaardige obstakels. De finishstraat is zelfs 2800 meter lang en zeven en half meter breed. Genoeg ruimte voor een keizerlijke sprint.

Favorieten etappe 11 Giro d’Italia

Net als gisteren zal het met 99% zekerheid een sprint worden. Voor Elia Viviani en Caleb Ewan de laatste deze Giro. Zij gaan na de elfde rit uit de ronde. De volgende sprintkans is namelijk pas de achttiende rit. Hun grootste concurrent is de man in de paarse trui, die na een val wel flink gehavend is: Pascal Ackermann. De vierde sprinter deze ronde is Arnaud Demare, die na de zege in de tiende etappe vol vertrouwen aan de start zal staan.

In de tweede lijn zijn er nog sprinters, met name van Italiaanse huize. Giacomo Nizzolo wil nog altijd dolgraag een rit winnen. Simone Consonni moet de uitgevallen Fernando Gaviria doen vergeten en ook Jakub MareczkoManuel Belletti en Davide Cimolai kunnen kort finishen. Vanuit niet-Italiaanse landen kijken we naar Ryan Gibbons en Juan Jose Lobato. Van onder meer Moschetti, Consonni en Ackermann moet nog maar blijken hoe zij de val van etappe tien hebben verteerd.

TV en tijden Giro d’Italia

Etappe 11 zal omstreeks 11.55 uur op gang worden geschoten. Natuurlijk is deze etappe te volgen via ons liveblog. Wij zullen rond 11.00 uur starten met de laatste updates. Eurosport start de live uitzending om 13.00 uur en u kunt natuurlijk ook via de Eurosport Player kijken. De finish van de etappe is voorzien rond de klok van 17.15 uur. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws