Like ons!
Voorbeschouwing Hammer Series Stavanger | Complex, maar spectaculair

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Hammer Series Stavanger | Complex, maar spectaculair

Tijd voor iets anders! Een klimkoers, een sprintwedstrijd en een race tegen de klok in één weekend? De Hammer Series hebben het allemaal. Het meerdaagse wielerevenement stelt de kracht van de ploeg boven het individu en zal in 2019 voor de derde keer plaatsvinden. Net als de voorgaande jaren bevindt de eerste halte zich dit jaar in het Noorse Stavanger en vinden de Hammer Series later dit jaar ook plaats in Limburg en Hong Kong. Bent u nieuw met dit concept, of weet u niet meer exact hoe het enigszins ingewikkelde puntensysteem van de Hammer Series werkt? Geen paniek! In de Leiderstrui blikt met u vooruit op deze koers en zal uitgebreid terugkomen op de werking van de puntentelling die het eindklassement van deze teamwedstrijd bepaalt.

Historie Hammer Series

De eerste Hammer Series vonden in 2017 plaats in Limburg, waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van een nieuw concept in de wielersport. De bedoeling van het concept is om de totale kracht van de wielerploeg boven het succes van de individuele renner te plaatsen. De spanning van de koers werd meteen duidelijk toen Team Sky, mede dankzij een ijzersterke Danny van Poppel, met slechts één seconde voorsprong op Team Sunweb de finishlijn wist te passeren.

Een nieuw, attractief evenement op de wielerkalender leek geboren. Hierop werd besloten de Hammer Series vaker in het jaar te laten plaatsvinden, om aan het einde van het jaar ook een eindklassement van alle wedstrijden te kunnen opstellen. Zo vonden vorig jaar de Hammer Series plaats in Stavanger, Limburg en Hong Kong, en zullen dezelfde steden ook dit jaar het decor vormen van dit meerdaagse wielerevenement.

Uitleg Hammer Series

Zoals gezegd, de Hammer Series is een meerdaagse wedstrijd waarbij niet de individuele renner centraal staat, maar de gehele wielerploeg. Ook spreekt de Hammer Series niet over etappes, maar over drie verschillende evenementen: de “Hammer Climb”, de “Hammer Sprint” en de “Hammer Chase”. De eerste en tweede wedstrijd betreft respectievelijk een klim- en een sprintkoers, waarbij er iedere ronde punten te verdienen zijn voor de eerste tien renners die de finishlijn weten te passeren. In sommige gevallen (zoals in de laatste ronde) tellen de punten dubbel. De punten die door de renners worden gepakt zullen vervolgens niet op naam van de individuele renners komen, maar gaan naar de ploeg.

Mits de renners die punten hebben gepakt de wedstrijd uitrijden, heeft iedere ploeg aan het einde van de wedstrijd een puntentotaal, waaruit de uitslag van het evenement wordt bepaald. Dit gebeurt apart voor de klim- en voor de sprintkoers. De punten van beide evenementen zullen dus niet bij elkaar worden opgeteld! Dit is belangrijk omdat de eindklasseringen van de ploegen per evenement bonusseconden opleveren voor het laatste evenement van het weekend: de “Hammer Chase”.

Deze achtervolgingswedstrijd betreft een soort ploegenachtervolging, waarbij de startvolgorde wordt bepaald door de eindklasseringen van de ploegen in de eerste twee evenementen van het weekend. De ploeg met de kortste optelsom van de eindklasseringen in beide evenementen gaat als eerste weg. Ter verduidelijking: Ploeg A wordt eerste in de klimkoers en negende in de sprintwedstrijd, terwijl Ploeg B vierde wordt in de klimkoers en ook vierde wordt in de sprintwedstrijd. Omdat Ploeg A een totaal van tien scoort, en Ploeg B een totaal van acht, zal Ploeg B voor Ploeg A mogen starten tijdens de “Hammer Chase”.

Zoals de Hammer Chase al doet vermoeden, wordt de ploeg met de beste optelsom van de eindklasseringen in de Hammer Climb en Hammer Sprint achtervolgd door de ploegen die, afhankelijk van het aantal bonusseconden dat zij hebben verdiend, een achterstand op de eerder gestarte ploegen dienen goed te maken. De ploeg die tijdens de Hammer Chase als eerste de finishlijn passeert, wint de Hammer Series.

Teams mogen zeven renners voor de Hammer Series selecteren, maar stellen er per evenement slechts vijf op. Het is dus mogelijk om per evenement met andere samenstellingen aan de start te verschijnen. Op de totstandkoming van het aantal seconden dat de ploegen uiteindelijk moeten goedmaken komen we later in deze voorbeschouwing terug.

Laatste winnaars Hammer Series Stavanger

2018 Mitchelton-Scott

Deelnemende ploegen Hammer Series Stavanger

Maar liefst twaalf WorldTour-ploegen zullen aan de start van de Hammer Series verschijnen: UAE-Team Emirates, Jumbo-Visma, Team INEOS, Team Dimension Data, EF Education First, BORA-hansgrohe, CCC Team, Deceuninck-Quick-Step, Lotto Soudal, Mitchelton-Scott, Team Sunweb en Trek-Segafredo. Deze ploegen zijn allemaal aangesloten bij statistiekenbureau Velon, de organisator van de Hammers Series.

Daarnaast zullen er een aantal ploegen uit de lagere divisies van het profpeloton aan de start verschijnen zoals het Spaanse Caja Rural, Israel Cycling Academy, het Franse Delko Marseille Provence en het Italiaanse Nippo-Vini Fantini. Daarnaast hoopt het Noorse Riwal Readynez Cycling Team voor eigen publiek te mogen schitteren.

Parcours Hammer Series Stavanger

Zoals gezegd bestaan de Hammer Series uit drie verschillende evenementen: de “Hammer Climb”, de “Hammer Sprint” en de “Hammer Chase”.

De Hammer Climb

Het parcours van de Hammer Climb bevindt zich in en rond het Noorse Stavanger. Hierbij zullen negen rondes over een glooiend parcours van 8,9 kilometer moeten worden afgelegd, waarbij de zogeheten “Muur van Grisabakken” dient te worden beklommen. Bovenop deze klim, met uitschietende stijgingspercentages tot 20 procent (!) ligt de finish, waarop iedere ronde punten te verdienen zijn voor de klassering van dit evenement. Voor de winnende ploeg zijn vijftien bonusseconden te verdienen voor de Hammer Chase, de nummer twee verdient twaalf bonusseconden en de nummer drie verdient er tien. Ook de ploegen die op de plaatsen vier tot en met tien eindigen, verdienen bonusseconden.

De Hammer Sprint

Ook het parcours van de Hammer Sprint doet het Noorse Stavanger aan. Ook nu dienen de renners negen rondes af te leggen. Echter is het parcours nu nagenoeg vlak en zijn de rondes met 9.3 kilometer iets langer. De finishpassage ligt meer in het centrum van de stad, waardoor de koers ook iets toegankelijker is voor het publiek. Wederom verdienen de ploegen, naar aanleiding van hun positie op de uitslag van dit evenement, bonussecondes voor de Hammer Chase. Hierbij wordt hetzelfde systeem gehanteerd als tijdens de Hammer Climb.

De Hammer Chase

Tijdens de Hammer Chase zullen drie rondes van 16.3 kilometer over een nagenoeg vlak parcours worden afgelegd. Wat betreft de achterstand van de ploegen wordt de volgende methode gehanteerd: De ploeg met de kortste optelsom van de vorige twee evenementen start als eerste en heeft een vaste voorsprong van dertig seconden op de nummer twee, plus het aantal bonusseconden dat, als gevolg van de eindklasseringen in de Hammer Climb en de Hammer Sprint zijn verdiend, minus het aantal bonusseconden dat de nummer twee heeft verdiend.

Dezelfde rekensom dient vervolgens te worden gehanteerd tussen de nummer twee en drie, zij het dat nu slechts 25 “vaste” seconden achterstand worden gehanteerd in plaats van dertig. Hoe lager de klassering, hoe minder dit aantal “vaste” seconden achterstand. Er mag in geen enkel geval “gestayerd” worden tijdens de koers. Dit betekent dat ploegen niet in elkaars wiel mogen rijden. Hier zal de jury dan ook expliciet op letten door middel van de inzet van arbiters die op motoren in de koers zullen plaatsnemen. De ploeg die als eerste over de streep rijdt, wint de Hammer Series in Stavanger.

Het is daarbij wel belangrijk om te vermelden dat er in twee groepen van acht teams wordt gestart. De ploegen die bij de eerste acht zijn geëindigd in het totaalklassement van de vorige twee evenementen starten in de tweede groep. Alleen zij maken kans op de eindoverwinning.

Favorieten Hammer Series Stavanger

Het is, gezien de diversiteit (en creativiteit!) aan onderdelen, zeer lastig om een goede voorspelling voor de Hammer Series te doen. Toch kunnen, gezien de opstellingen van de ploegen een aantal namen naar voren worden geschoven. Zo stuurt Jumbo-Visma de sprinters het veld in die de klus ook in de Tour de France zullen moeten klaren. Dylan Groenewegen, Mike Teunissen en thuisrijder Amund Grondahl Jansen verschijnen aan de start. Kunnen zij in de sprintkoers de nodige punten pakken?

Een andere ploeg met een geweldige sprinter aan de start is BORA-hansgrohe, waarbij er het nodige van Sam Bennett mag worden verwacht. Deceuninck-Quick-Step stelt voor de sprintkoers Alvaro Hodeg en Yves Lampaert op. De laatstgenoemde kan wellicht ook het zwaardere parcours van de Hammer Climb aan en vindt zich daarin gesteund door de man die de klus voor de Belgische formatie in de toekomst moet gaan klaren: Remco Evenepoel.

EF Education First staat met Moreno Hofland, Julius van den Berg en Sebastiaan Langeveld met maar liefst drie Nederlanders aan de start. Kan Hofland weer eens wat moois laten zien? Een erg sterke ploeg is Lotto Soudal. Zij lijken met Tim Wellens en Bjorg Lambrecht voornamelijk in te zetten op de Hammer Climb. Ook team INEOS heeft met Kristoffer Halvorsen en Ben Swift twee sterke mannen waarop gerekend mag worden.

Team Sunweb lijkt op alle fronten wel iets leuks in petto te hebben. Zij hebben sprinter Max Walscheid opgesteld, maar rekenen ook zeker op Soren Kragh Andersen en supertalent Marc Hirschi. Ten slotte zal het Noorse publiek vooral uitkijken naar UAE-Team Emirates. Zij sturen publiekslieveling en oud-Europees Kampioen Alexander Kristoff en jongeling Erik Bystrom naar het front. Van beide Noren mag dan ook het nodige worden verwacht.

TV en tijden Hammer Series Stavanger

Voor de wielerliefhebbers zal de Hammer Series live via de website van de Hammer Series te volgen zijn. De Hammer Climb wordt op 24 mei vanaf 19:00 uur live uitgezonden, de Hammer Sprint op 25 mei vanaf 16:15 uur en de Hammer Chase op 26 mei vanaf 15:50 uur. (foto: Hammer Series)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven