Like ons!
Voorbeschouwing etappe 12 Giro d'Italia | Eerste klimtest klassementsmannen

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 12 Giro d'Italia | Eerste klimtest klassementsmannen

Etappe 12. In het noordwestelijke deel van Italië trekt het peloton van Cueno naar Pinerolo. Een korte etappe, 158 kilometers moeten er slechts worden afgelegd. Met de Montoso ligt er een pittige klim te wachten op de renners met de top op twintig kilometer van de streep. De eerste echte test voor de klassementsmannen.

Historie etappe 12 Giro d'Italia

Het is niet de eerste keer dat de Giro finisht in Pinerolo. Het zal zelfs al de zevende keer worden dat de Giro finisht in de plaats die ook bekend staat als de plek waar de ‘Man in the Iron Mask’ werd vastgehouden. Vaak was Cuneo ook de startplaats, het enige verschil is dat de etappes toen zo’n honderd kilometer langer waren.

De laatste winnaar in Pinerolo is Matteo Trentin. De Italiaan van toen nog Etixx-Quick Step won het in een sprint van drie voor Moreno Moser en ploeggenoot Gianluca Brambilla. In 2009 ging de zege naar Danilo di Luca voor Franco Pellizotti. Beide mannen werden echter later uit de uitslag geschrapt waardoor Denis Menchov op papier de winnaar is geworden van de toen tiende etappe.

Ook de winnaar van twee jaar eerder, Alessandro Petacchi, werd geschrapt uit de boeken. Gabriele Balducci kan daardoor zeggen dat hij de winnaar is van een Girorit. De eerste drie ritten met aankomst in Pinerolo zijn al lang verleden tijd. Toch is het noemen van de uitslag van de zeventiende etappe in 1949 nog wel even het noemen waard. Fausto Coppi won, Gino Bartali werd tweede.

Parcours etappe 12 Giro d'Italia

Geen al te lange rit dus met op het eerste oog maar één uitschieter. De beklimming van de Montoso. Dat is geen kinderachtig bergje overigens. Met een lengte van bijna negen kilometer een een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5% kan er zeker een verschil worden gemaakt. Zeker omdat het grootste gedeelte van de klim meer dan 10% gemiddeld stijgt. De top ligt op 32 kilometer van de streep.

Op papier lijken de laatste twintig kilometer redelijk vlak maar er zit nog een lastig stukje in de laatste kilometers. Op twee en een halve kilometer van de meet moet er nog een goede vijfhonderd meter geklommen worden aan gemiddeld 13,2% met een uitschieter naar 20%. Na een snelle steile afdaling rijden de renners Pinerolo binnen. De laatste 1500 meter zijn vlak met een paar bochten. De laatste bocht ligt op 350 meter van de finish.

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia

Het is een linke etappe, waarin verschillende soorten renners hun slag kunnen slaan. De grote vraag is natuurlijk: gaan de klassementsmannen al hun slag slaan? Die kans is vanwege de verschillen zeker niet ondenkbaar, en dus zouden verschillende renners op achterstand een poging kunnen wagen. Daarbij denken we vooral aan Simon Yates en Miguel Angel Lopez, omdat het korte, steile klimmetje in de finale nog een kans is voor springveren om het te proberen. Maar als het bergop al ontploft, kunnen we andere klassementsmannen ook niet uitsluiten. Of misschien probeert Vincenzo Nibali het wel in de lastige, technische afdaling. Maar of het echt voor de etappezege is…

Die kans lijkt toch groter voor de vluchters die goed bergop kunnen en het liefst ook wat verder in het klassement staan. Jongens als Nans Peters, Fausto Masnada, Valentin Madouas en Andrey Amador zouden wel kans maken, maar zullen geen ruimte krijgen van UAE Emirates, dat de roze trui van Valerio Conti met man en macht verdedigt. We denken eerder aan mannen als Tony Gallopin, Alexis Vuillermoz of Ion Izagirre, die niet meteen een bedreiging vormen voor klassementsmannen én Conti.

Hugh Carthy zou het ook kunnen proberen, al is de vraag of hij door zijn concurrenten als volwaardig klassementsman wordt beschouwd. Ben O’Connor heeft veel tijd goed te maken, maar staat waarschijnlijk ook al iets te dicht. Dat geldt in ieder geval niet voor Ruben Plaza, die we al eerder in de ontsnapping zagen gaan. Wie we nog niet zagen ontsnappen, maar wel verwachten: Thomas De Gendt. Gaat hij eindelijk zijn slag slaan? Na een col kan hij er ook nog een fijne solo uitgooien, heeft hij bewezen. Giulio Ciccone wil zijn bergtrui verdedigen en zal zeker proberen mee te springen. En eenmaal op de top is het niet zo ver meer naar de streep.

Maar er zijn natuurlijk genoeg andere opties. We verwachten vooral renners van Sunweb en INEOS, die zonder kopman zitten. Dan denken we aan bijvoorbeeld Jan Bakelants, Sam Oomen of Louis Vervaeke en bij INEOS toch met name aan Ivan Sosa, aangezien Pavel Sivakov en Tao Geoghegan Hart wellicht toch als te gevaarlijk worden gezien. mogelijk stuurt Yates een mannetje mee, zoals bijvoorbeeld Lucas Hamilton of Mikel Nieve. Ze kunnen zelf winnen, maar ook als springplank dienen. Iemand die met de vlucht mee kan en nog een goede sprint in huis heeft, is Gianluca Brambilla.

TV en tijden etappe 12 Giro d'Italia

Om 13.15 worden de renners op gang geschoten. De finish verwacht de organisatie tussen 17.00 en 17.30 uur. Rond de klok van twaalven start het liveblog van In de Leiderstrui waardoor je gedurende de hele etappe op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Eurosport is erbij vanaf 13.15 uur op Eurosport 1 en de Eurosport Player.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven