Voorbeschouwing Ronde van Noorwegen | Wie houdt Boasson Hagen van zijn vierde? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Noorwegen | Wie houdt Boasson Hagen van zijn vierde?

Door Ward Hilhorst 28 mei 2019 | 10:29


Terwijl de grootste renners der aarde ofwel meerijden in de Giro d'Italia, ofwel in voorbereiding zijn op die andere reusachtige ronde, de Tour de France, wordt er in Noorwegen ook nog een, weliswaar kleinere, ronde verreden. Edvald Boasson Hagen is terug om te proberen voor de vierde keer te winnen, maar er zijn meer kapers op de kust.

Historie Ronde van Noorwegen

De historie van de Ronde van Noorwegen zoals we hem dit jaar gaan zien is vrij arm. Dit is namelijk de eerste keer dat de ronde een zesdaagse zal zijn. De ronde bestaat al sinds 2011 als vijfdaagse, maar nu, na de fusie met de Tour of Fjords, zijn er zes etappes nodig om de afstand te overbruggen.

In de jaren dat de Ronde van Noorwegen uit vijf etappes bestond is er één man die voornamelijk heeft gedomineerd. Boasson Hagen, ook dit jaar weer deelnemer, wist drie keer als eindwinnaar op het podium te komen. Ook in een paar andere edities eindigde hij zeer kort. De allereerste Ronde van Noorwegen kwam overigens op naam van een Nederlander. Wilco Kelderman, die nu herstellende is van zijn blessure, ging er toen met de winst vandoor. De laatste Nederlander was Pieter Weening in 2016.

Laatste winnaars Ronde van Noorwegen

2018 Eduard Prades
2017 Edvald Boasson Hagen
2016 Pieter Weening
2015 Jesper Hansen
2014 Maciej Paterski
2013 Edvald Boasson Hagen
2012 Edvald Boasson Hagen
2011 Wilco Kelderman

Deelnemende ploegen Ronde van Noorwegen

In deze editie staan er elf WorldTour-ploegen aan de start. Dit zijn UAE Team Emirates, Team Dimension Data, Team INEOS, Deceuninck-Quick-Step, EF Education First, Team Sunweb, Jumbo-Visma, Trek-Segafredo, Mitchelton-Scott, Lotto-Soudal en Astana. Het deelnemersveld wordt aangevuld door tien procontinentale en continentale ploegen, waaronder drie Noorse teams.

Parcours Ronde van Noorwegen

Zoals gezegd, bestaat het parcours van deze ronde uit zes etappes. Alle zes worden ze verreden in het zuiden van Noorwegen. In de eerste vier etappes zullen de sprintersploegen de dienst uit kunnen maken, ook al is het nooit alleen maar vlak. Desondanks liggen de te bedwingen heuvels in de eerste vier dagen dusdanig vroeg in het parcours dat het peloton daar niet van zal breken.

In de laatste twee etappes kan dat wel eens anders zijn. Deze beide dagen worden er bergen van de eerste categorie bedwongen. Ze eindigen niet bergop, maar deze klimmen zouden steil genoeg moeten zijn om er een verschil te maken. Vooral op de laatste dag zal dat het geval zijn. Deze etappe is 175 kilometer lang, en twaalf kilometer voor de streep ligt nog een flinke klim.

Favorieten Ronde van Noorwegen

Zoals gezegd zijn er in deze ronde veel mogelijkheden voor de sprinters. Het is dan ook geen verassing dat er een aantal (ex-)topsprinters aan de start staan. Alexander Kristoff heeft in Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen met een eerste en een derde plek eens te meer bewezen te kunnen sprinten na een zware koers. Mark Cavendish zal namens Dimension Data proberen iets van zijn oude glorie te hervinden.

Ook de al genoemde Edvald Boasson Hagen zal in de sprintetappes mee proberen te doen om de winst, als hij een vrije rol krijgt en niet wordt aangesteld om de sprint voor Cavendish aan te trekken. Jumbo-Visma stuurt Danny van Poppel, ook een jongen die een sprint in huis heeft na een zware koers.

Van deze sprinters kan eigenlijk alleen Boasson Hagen mee als het meer bergop gaat in de laatste etappes. Daar zullen ook andere jongens hun kansen willen beproeven. Voor Lotto-Soudal zal Bjorg Lambrecht zijn status na een sterk voorjaar nog wat extra glans willen geven, maar ook Tim Wellens kan het heuvelwerk goed aan. EF Education First heeft ook twee klassiekerspecialisten aan de start staan, met Sep Vanmarcke en Sebastian Langeveld.

Bij Deceuninck-Quick-Step kunnen Remco Evenepoel en eventueel Yves Lampaert wat uitrichten. Astana staat aan de start met Luis Leon Sanchez, altijd een gevaarlijke klant, maar vooral in de etappes die eindigen in een afdaling. Voor Team INEOS is Ian Stannard een kanshebber, als hij de klimmen heelhuids overkomt. De laatste acht namen zijn dan ook degenen die de vierde eindzege van Boasson Hagen in gevaar zouden kunnen brengen.

TV en tijden Ronde van Noorwegen

De meeste dagen zal er gereden worden tussen 14:00 en ongeveer 18:00. Een uitzondering is de laatste etappe, dan wordt al om 11:10 gestart en zullen de mannen rond 15:30 al binnen zijn. Doordat de Giro d'Italia op hetzelfde moment verreden wordt, zal Ziggo Sport deze koers uitzenden. (Foto: Dimension Data)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws