Like ons!
Voorbeschouwing etappe 15 Giro d'Italia | Een kleine Ronde van Lombardije

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 15 Giro d'Italia | Een kleine Ronde van Lombardije

Na twee zware bergritten staat er op zondag 26 mei een verraderlijke etappe op het programma in de Giro d’Italia. De vijftiende etappe van de Ronde van Italië kan werkelijk alle kanten op met een lastige finale in het verschiet. In de Leiderstrui blikt vooruit op de etappe die over het parcours van de Ronde van Lombardije loopt.

Historie etappe 15 Giro d’Italia

Startplaats Ivrea is geen onbekende van de Giro, want in 2013 wist Benat Intxausti hier nog knap een heuvelrit te winnen. En ook aankomstplaats Como weet hoe het is om de Giro te ontvangen. Al zes keer eerder was de stad aankomstplaats, al dateert de laatste keer uit 1987, toen Paolo Rosola won. In 1952 was het zelfs aankomstplaats van twee etappes, die werden gewonnen door respectievelijk Afredo Pasotti en Fausto Coppi. Bovendien is Como al enkele jaren de aankomstplaats van de Ronde van Lombardije.

Ook onderweg ligt veel historie. Zo moet het peloton over de Madonna del Ghisallo, vernoemd naar de beschermheilige van de wielrenners, en onderdeel van de Ronde van Lombardije, maar ook in vervlogen jaren meermaals opgenomen in de Giro d’Italia. Fietsen en andere museumstukken staan in het kapelletje bovenaan de berg. Ook de Colma di Sormano is geen vreemde van de Giro en de Civiglo behoort ook toe aan de Ronde van Lombardije.

Parcours etappe 15 Giro d’Italia

De etappe is met zijn 232 kilometer één van de langste etappes van de Giro en dat komt de moeilijkheidsgraad zeker ten goede. Zeker als het aankomt op de finale. Maar eerst start het peloton vanuit Ivrea richting Como. De eerste 150 kilometer zijn weinig uitdagend, want het is overal zo goed als vlak. Dan gaat het even naar beneden, wat het peloton nog meer op hol zal doen slaan in de sprint richting de eerste klim van de dag.

De Madonna del Ghisallo is een pittige tweetrapsraket richting de kapel. In totaal is hij 8.6 kilometer lang en het gemiddelde stijgingspercentage is 5.6%. Wie alleen op dat cijfer afgaat wordt echter compleet gefopt. In de eerste bijna vier kilometer van de klim is het gemiddeld namelijk 9.2%, met pieken tot veertien procent. Daarna is het een drietal kilometers vlak, waarna de laatste ruime kilometer met nog eens 9.6% aan hellingsgraad opnieuw pijn gaat doen.

Ghisallo

Dan is de beer los, want na een korte afdaling ligt daar meteen de Colma di Sormano, de langste klim van de dag met zijn 9600 meter. De moeilijkheidsgraad ligt wel iets lager, de klim is een echte loper, die gedurende de eerste vijf kilometer een hellingsgraad kent van 6 a 7 procent, dan een kilometer naar 8 procent gaat en daarna weer terugkeert naar de 6 a 7. Halverwege ligt een kleine piek van 12% en in de laatste 500 meter vlakt het af.

Sormano

Na de top is het even herpakken en op adem komen. Eerst volgt een afdaling van dertien kilometer en dan is het 15 kilometer vlak richting de slotklim: de Civiglio. Kort, maar daarom niet minder krachtig. 4200 meter lang gaat het aan gemiddeld 9.6%, en maximaal 14%, omhoog en is daarmee een reuzendoder. Een slechte dag en je staat geparkeerd, een goede dag en je kan je concurrenten een enorme klap toedienen. Als je je voorsprong tenminste houdt in de 9 kilometer lange afdaling naar de streep.

Favorieten etappe 15 Giro d’Italia

De rit naar Como vertoont dus veel gelijkenissen met de Ronde van Lombardije. Daarom kunnen we niet om Vincenzo Nibali als favoriet heen. De Italiaan laat al dagen een goede indruk achter en als nummer twee in de laatste editie en winnaar van de editie van 2017 van de Ronde van Lombardije dan mogen we wat van de Haai verwachten. In het geval dat Nibali plannen heeft, dan hoeven we Primoz Roglic ook niet uit te vlakken. De Sloveen heeft eerder bewezen een goede afdaling te kunnen rijden en is ook nog eens snel op de streep.

In het peloton zijn nog meer renners aanwezig die het in de recente historie van Il Lombardia goed hebben gepresteerd. Etappe 14 was het bij AG2R La Mondiale nog voor Tony Gallopin, maar deze etappe is een kolfje naar de hand van Alexis Vuillermoz. Ook Rafal Majka en Ion Izagirre hebben bewezen het parcours aan te kunnen.

De vraag is natuurlijk wel of de favorieten voor het klassement in de positie komen om voor de dagzege te strijden. Een ontsnapping behoort ook tot de mogelijkheden en buiten Vuillermoz en Izagirre, kunnen we daar natuurlijk Thomas De Gendt bij verwachten. Andere renners die in zulke etappes nadrukkelijk op zoek zijn naar een etappezege zijn onder andere: Fausto Masnada en Valentin Madouas

TV en tijden etappe 15 Giro d’Italia

Zo vlak voor de tweede rustdag is het nog een lang zit. De uitzending bij Eurosport begint om 13.15 uur en zal naar verwachting rond 17.15 eindigen met de finish van de etappe.

In de Leiderstrui is er natuurlijk ook weer voor de mensen die de etappe niet kunnen volgen. Onze liveblog zal om 10.30 uur openen om u op de hoogte te brengen van de meeste recente ontwikkelingen.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven