Voorbeschouwing etappe 20 Giro d'Italia | Loodzware climax klassementsstrijd Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 20 Giro d'Italia | Loodzware climax klassementsstrijd

Door Marijn van den Berge 01 juni 2019 | 07:53


De laatste bergetappe! De Giro d’Italia is bijna ten einde en de renners worden nog eenmaal op hun klimkwaliteiten getest in de rit naar Croce d'Aune-Monte Avena. De klassementsrenners krijgen richting dit skigebied de allerlaatste kans om tijd op de concurrentie te pakken voordat de Giro afgesloten wordt met een tijdrit. Dat belooft wederom spektakel.

Historie etappe 20 Giro d’Italia

Zowel de start- als finishplaats van de twintigste etappe zijn niet nieuw in de Giro d’Italia. Feltre was in het jaar 2000 het decor voor de aankomst van de twaalfde etappe. Het was de Italiaan Enrico Cassani die beslag wist te leggen op één van zijn mooiste overwinningen uit zijn carrière.

Voor een aankomst op Croce d’Aune moeten we een stuk verder terug in de geschiedenis. In 1964 finishte de Italiaanse grote ronde voor het laatst in dit skioord. Ook toen was het een Italiaan die de zege greep. Nu, 55 jaar na dato, is er de mogelijkheid om Franco Balmanion op te kunnen volgen.

De Giro deed deze klim echter nog wel één andere keer aan, maar toen was de eindstreep niet bovenop de col getrokken. In de editie van 2009 kwam Francesco Bellotti als eerste boven, maar ging de ritzege naar Danilo Di Luca. Die laatste werd achteraf echter weer uit de boeken geschrapt vanwege vermeend dopinggebruik.

Vorig jaar ging de laatste aankomst bergop naar de vluchters. Mikel Nieve reed soeverein naar de overwinning met meer dan twee minuten voorsprong op zijn voornaamste belager: Robert Gesink. Froome kwam die etappe niet meer in de problemen om zijn eindzege af te laten pakken door Tom Dumoulin.

Parcours etappe 20 Giro d’Italia

De Giro-organisatie wil eruit met een knal en dat belooft goed te gaan komen met deze loodzware rit van Feltre naar de top van de Monte Avena. 194 kilometer lang, dwars door de Alpen én de Dolomieten en met meer dan 5000 hoogtemeters. Vrijwel direct vanuit de start is het klimmen geblazen op de Cima Campo. Er is slechts 8.5 kilometer vlak om op te warmen. De Cima Campo is een lekkere binnenkomer, want deze is meteen 18.7 kilometer lang. Gelukkig voor de renners is het een redelijke loper en met zijn gemiddelde 5.9% stijgingspercentage niet al te lastig. De eerste 15 kilometer is 6% of meer, daarna vlakt het af.

Na een flinke afdaling staat de volgende klim al te wachten en dat is meteen de zwaarste van de dag. De voet ligt na 55 kilometer koers en de top na 78 kilometer. Alles ertussen wordt de Passo Manghen genoemd en deze is verschrikkelijk lastig. 18.9 kilometer lang en ontzettend grillig. De eerste twee kilometer van de reus zijn makkelijk, dan volgt twee kilometer aan ruim 9%, dan vlakt het weer af, is er tussen kilometer 8 en 10 weer een lastig stuk en dan gaat het weer drie kilometer lang naar 5.7%. De laatste loodjes wegen het zwaarst, want de laatste sectie is gemiddeld aan 10%, met een uitschieter naar 15.

Na de afdaling is het dan even rustig in de vallei, waarna de Passo Rolle volgt. Een eitje vergeleken met de vorige klim, maar dat deze in de benen zit, gaat zeker mee spelen. De Passo Rolle is met zijn 20.6 km wederom lang, maar aan gemiddeld 4.7% niet al te steil. Met name de middelste zeven kilometer is vals plat of zelfs vlak.

Wat volgt is een afdaling van maar liefst 39 kilometer, al is vooral de eerste 22 steil naar beneden. Eenmaal beneden volgt de ultieme finale met de beklimming van de Croce d’Aune en de Monte Avena. De Croce d’Aune is ruim 11 kilometer lang aan gemiddeld 5.5%, maar dat komt vooral door het middengedeelte. De laatste vier kilometer van deze klim zijn loodzwaar aan gemiddeld 8.3%, maar ook stukken van meer dan 10% en zelfs 16%.

Een korte afdaling brengt de renners aan de voet van de Monte Avena. Met zijn 6.9 kilometer de kortste klim, maar dat maakt het niet minder lastig. Het is constant pijn lijden met deze etappe in de benen en dan nog eens met stijgingspercentages van gemiddeld 7.3%, maar veel stukken die veel steiler zijn omhoog te rijden. Op weg naar etappewinst. Op weg naar de Giro-zege. Op weg naar een stunt van jewelste. Wie weet!

Favorieten etappe 20 Giro d’Italia

In de twintigste en voorlaatste etappe zullen de klimmers hun laatste kans ruiken. Het zal vanaf de start koers zijn, want er ligt meteen een flinke klim te wachten. Een matige klimmer zal de kopgroep dan ook niet bereiken, maar de kans is zeker aanwezig dat er weer een vluchtgroep wegblijft en voor de eindzege strijdt. Misschien kan Esteban Chaves wel een knappe tweede zege op rij boeken, maar binnen de ploeg van Simon Yates kan ook Mikel Nieve worden uitgespeeld.

Maar er zijn genoeg andere kandidaten voor een mooie etappezege. Wellicht kan Thomas De Gendt toch nog iets uit zijn hoed toveren. Hij is een vrijbuiter en dat geldt net zoveel voor Ruben Plaza als voor Sunweb-mannen Jan Bakelants, Jai Hindley en Chris Hamilton. Jan Polanc droeg al het roze en zou hier nog eens wat moois kunnen laten zien. Al staat hij nog vrij kort in het klassement. Dat geldt ook voor Ilnur Zakarin, die zeker wil proberen de top tien binnen te komen en al een mooie ritzege pakte.

Alexis Vuillermoz kent tot nu toe een teleurstellende Giro en zal er een gouden punt achter willen zetten. Die van Fausto Masnada is al geslaagd, maar hij zal zijn kunsten zeker nog eens willen vertonen, net als de onzichtbare Ivan Sosa, die veel moois beloofde, maar die belofte nog niet inlaste.

De klassementsmannen zullen ook hun mannetje proberen mee te sturen. En wie weet pakken ze een dusdanige voorsprong, dat ze tot de streep komen. Andrey Amador bijvoorbeeld, namens Movistar. Of Pello Bilbao en Ion Izagirre namens het sterke Astana. Giulio Ciccone hoeft zijn bergtrui niet meer te verdedigen, hij heeft hem al binnen, maar kan nog wel fungeren als springplank voor Bauke Mollema. En Antwan Tolhoek en Koen Bouwman toonden zich in de derde week al actief, maar nog zonder succes.

Maar de kans is even groot dat het al vroeg ontploft tussen de klassementsmannen en dat koplopers amper de tijd krijgen. Vincenzo Nibali mogen we sowieso verwachten, net als Primoz Roglic. Beiden zullen de aanval op Richard Carapaz vol moeten openen. Mikel Landa zal daarom in de verdediging moeten, maar krijgt wellicht een goedkeurend knikje van Carapaz als deze voelt dat het in de slotkilometers goed zit. Miguel Angel Lopez toonde zich al aanvallend actief en heeft goede benen. Simon Yates’ Giro is mislukt, maar als hij de benen vindt, kan hij zeker winnen. Bauke Mollema is niet direct een favoriet, maar wie weet…!

TV en tijden etappe 20 Giro d’Italia

De twintigste etappe van de Giro d’Italia 2019 start om 11.05 en finisht naar verwachting om 17.13. Een uur voorafgaand aan de etappe zal In de Leiderstrui aanwezig zijn met een liveblog. Vanaf 13:00 kunt u op Eurosport of de Eurosport Player inschakelen voor een voorbeschouwing op de koers en aansluitend de wedstrijd.

Lees 1 reacties

Tags:

Reacties

19.8
31 May 2019 om 21:26

Dat belooft wat morgen!
Ik ben bang dat Roglic morgen veel tijd gaat verliezen.
Dan maar hopen dat Mollema goede benen heeft en misschien de top drie kan binnendringen ; )

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws