Like ons!
Voorbeschouwing Baloise Belgium Tour | Kansen voor Jakobsen en Evenepoel

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Baloise Belgium Tour | Kansen voor Jakobsen en Evenepoel

Een wielerland in hart en nieren: zo kan België omschreven worden. Land van grootheden als Eddy Merckx en bij volgers van de koers voornamelijk bekend van de klassiekers. Het land kent echter ook een mooie ronde. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Baloise Belgium Tour.

Historie Baloise Belgium Tour

De geschiedenis van Ronde van België voert ver terug. Reeds in 1908 werd de eerste editie verreden. De Fransman met Argentijnse roots, Lucien Petit-Breton, mocht zich de winnaar van de eerste editie noemen. Na de eerste ronde in 1908 werd de meerdaagse etappekoers tot en met 1981, met uitzondering van de oorlogsjaren, onafgebroken verreden. Nadat de eerste twee uitgaven werden gewonnen door Fransen, in 1908 door Petit-Breton en in 1909 door Paul Duboc, duurde het tot 1963 voordat er weer een buitenlandse winnaar was. Deze eer was voor niemand minder dan Peter Post.

In 1982 werd de Ronde van België voor het eerst niet verreden. Reden hiervoor was de grotere aandacht voor eendaagse klassieker koersen in België ten opzichte van de meerdaagse koersen. In de jaren die volgden werd de koers af en aan georganiseerd, sinds 2002 is de wedstrijd weer vast terug op de Europese koerskalender.

De Ronde van België bestaat traditiegetrouw uit een aantal ritten in lijn met een tijdrit. Dat blijkt ook wel uit wie de recordhouders is: Tony Martin. Het Duitse tijdrit kanon won de rittenkoers driemaal, namelijk aansluitend in 2012, 2013 en 2014. Voor het laatste Nederlandse succes moeten we dertien jaar terug in de tijd. In 2006 was het Maarten Tjallingii die als laatste Nederlander met de eindoverwinning aan de haal ging.

Sinds 2012 wordt er ook een vrouwenkoers georganiseerd. Deze wordt in september verreden. Van de acht verreden edities werden er vijf overwinningen behaald door Nederlandse dames.

Laatste winnaars Baloise Belgium Tour

2018 Jens Keukeleire
2017 Jens Keukeleire
2016 Dries Devenyns
2015 Greg Van Avermaet
2014 Tony Martin
2013 Tony Martin
2012 Tony Martin
2011 Philippe Gilbert
2010 Stijn Devolder
2009 Lars Boom

Parcours Baloise Belgium Tour

Etappe 1, woensdag 12 juni: Sint-Niklaas - Knokke-Heist (184,3 kilometer)

Het startschot voor de Baloise Belgium Tour wordt in Sint-Niklaas gegeven. De renners zullen aldaar eerst een lokale ronde afleggen van 23 kilometer, voordat er koers gezet wordt richting het westen. Op het lokale parcours in Knokke-Heist is er met nog veertien en een half kilometer te gaan plaats voor de Gouden Kilometer. In drie sprints kunnen de renners hier drie bonificatieseconden per keer pakken. De laatste kilometer van de etappe is nog een verraderlijke. De laatste bocht ligt op een goede 200 meter van de finish. Het zal voor de renners dus een kwestie van goed positioneren zijn.

Etappe 2, donderdag 13 juni: Knokke-Heist - Zottegem (180,8 kilometer)

Mocht je heimwee hebben naar de Ronde van Vlaanderen, dan raden we je aan zeker deze etappe te volgen. De tweede etappe, die minder vlak is dan de eerste, start in Knokke-Heist en eindigt in Zottegem. Klassiekerrenners kennen delen van de laatste honderd kilometer ongetwijfeld goed. De renners doen in die laatste honderd kilometer onder andere de Muur van Geraardsbergen en de Berendries aan.

Etappe 3, vrijdag 14 juni: Grimbergen - Grimbergen (9,2 kilometer)

Ook dit jaar heeft Baloise Belgium Tour een tijdrit ingepland. Dit keer een vlakke tijdrit in en rond Grimbergen. In de slotkilometer liggen enkele flauwe bochten naar links en rechts.

Etappe 4, zaterdag 15 juni: Seraing - Seraing (151,1 kilometer)

Van Grimbergen verhuist de karavaan zich naar Seraing, waar in de Ardennen wordt gereden. In de vierde etappe komen de renners een aantal hellingen tegen die ook bekend zijn uit Luik-Bastenaken-Luik. De favorieten worden waarschijnlijk pas na 70 kilometer aan het werk gezet. Dan nadert de beklimming van La Redoute, daar kort op volgen de hellingen van Rue de Lince en Roche aux Faucons. Vervolgens wordt nog drie keer de Rue du Fort en nog een keer de Roche aux Faucons beklommen.

Etappe 5, zondag 16 juni: Tongeren - Beringen (158,4 kilometer)

Deze etappe is, na het spektakel van Seraing, een etappe met weinig moeilijkheden. Overwegend vlak en voer voor sprinters. De vijfde etappe gaat van het Waalse Tongeren naar het Belgisch-Limburgse Beringen en doet ook nog onder meer Genk aan. Na honderd kilometer passeren de renners de finish-lijn, waarna nog drie lokale rondes van twintig kilometer volgen.

Favorieten dagzeges Baloise Belgium Tour

In de eerste en laatste etappe van de Baloise Belgium Tour liggen er kansen voor de sprinters. Dit beloven mooie duels te gaan worden, want verschillende interessante namen zijn naar België afgereisd. Voor de Nederlanders is het vooral uitkijken naar Fabio Jakobsen. Hij liet zich in de Hammer Series al gelden en zal ook hier zijn goede vorm willen bewijzen.

Hij zal hierin concurrentie krijgen van twee renners die onlangs ook nog wisten te winnen. Bryan Coquard pakte een zege mee in de Boucles de la Mayenne en Christophe Laporte greep de bloemen in de Ronde van Luxemburg. Die laatste moest echter wel vroegtijdig opgeven vanwege ziekteverschijnselen, dus het is maar de vraag hoe fit hij aan de start staat.

Met Matteo Moschetti en Davide Cimolai doen er twee sprinters mee die zich in de Giro d’Italia ook telkens goed vooraan wisten te plaatsen. Andere rappe mannen die zich in de strijd kunnen gooien zijn Jasper Philipsen, Timothy Dupont, Nicolo Bonifazio, Adam Blythe en Lasse Norman Hansen.

Favorieten klassement Baloise Belgium Tour

De winnaar van de Baloise Belgium Tour zal gezien het parcours dienen te beschikken over een breed arsenaal aan kwaliteiten. Tim Wellens heeft bewezen te kunnen presteren in kassei- en klimklassiekers, wat hem op voorhand één van de favorieten maakt voor deze wedstrijd. Zijn grootste uitdager wordt misschien wel Remco Evenepoel. Het supertalent imponeerde in de Hammer Series en krijgt hier de ruimte om voor eigen kans te gaan.

De Belgen beschikken echter over meer kanshebbers op de eindzege. Pieter Serry zou kunnen profiteren van de blikken op zijn ploegmaat Evenepoel en Quinten Hermans heeft blijk getoond van bloedvorm. De veldrijder schreef pas nog de Flèche du Sud op zijn naam. In het verleden zagen we vaak dat de Belgium Tour gewonnen kon worden door een tijdrijder, dus ook Victor Campenaerts mag niet worden afgeschreven op dit parcours.

Er liggen bovendien nog een hoop kapers op de kust. In de Ronde van Luxemburg won Pieter Weening knap een etappe. Anthony Turgis toonde zich in diezelfde koers goed vooraan en start hier aan de zijde van Niki Terpstra. Mocht het niet vanuit die hoek komen, zouden de Denen Mads Pedersen en Alexander Kamp nog mee kunnen doen om de eindzege.

TV en tijden Baloise Belgium Tour

De VRT zendt de Baloise Belgium Tour live uit. Alle dagen (woensdag tot en met zondag) is de koers live te zijn op VRT één en de livestream van VRT. De tijden zijn nog onder voorbehoud, maar voorlopig gaan ze alle koersdagen 13.30 uur live. Sporza doet op Één dagelijks verslag vanaf 16.00 uur. (Foto: Sirotti)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven