Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van Zwitserland | Strijd Bernal en Thomas in generale?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Zwitserland | Strijd Bernal en Thomas in generale?

Wie goed wil zijn in de Tour de France kiest normaal gesproken uit twee koersen in juni. De één gaat naar de Dauphiné, de ander kiest liever voor de Ronde van Zwitserland. De negendaagse rittenkoers vormt voor veel renners de laatste test richting de Tour. In de Leiderstrui blikt vooruit:

Historie Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland is een vertrouwde naam op de wielerkalender. Dit jaar zijn we alweer toe aan editie 83. De wedstrijd, traditiegetrouw in de derde week van juni, behoort tot de WorldTour, waarmee het niet alleen qua plek op de kalender, maar ook qua status een belangrijk imago heeft opgebouwd. 

Zoals ieder jaar is er de grote strijd met de Dauphiné. Welke koers hengelt de beste deelnemerslijst binnen? Omdat de Dauphiné altijd een week eerder start en vaak al langs enkele plekken uit de naderende Tour de France komt, wint de Franse koers die strijd vaak met overmacht. De Ronde van Zwitserland kan echter ook vaak rekenen op mooie namen.

Als 'vierde grote ronde van het jaar' is dat niet zo gek. Wie naar de erelijst kijkt, ziet grote namen langskomen. Hennie Kuiper won in 1976 als enige Nederlander en Pasquale Fornara is met vier overwinningen in de jaren vijftig nog steeds recordhouder. Rui Costa is de man die dit jaar op gelijke hoogte kan komen. De Portugees van UAE Team Emirates won al drie keer in Zwitserland. 

Laatste winnaars Ronde van Zwitserland

2018 Richie Porte
2017 Simon Spilak
2016 Miguel Angel Lopez
2015 Simon Spilak
2014 Rui Costa
2013 Rui Costa
2012 Rui Costa
2011 Levi Leipheimer
2010 Fränk Schleck
2009 Fabian Cancellara

Deelnemende ploegen Ronde van Zwitserland

Als wedstrijd uit de WorldTour kan de ronde rekenen op alle achttien WorldTour-ploegen. Daarnaast zijn er drie wildcards uitgedeeld. Het Total Direct Energie van Pim Ligthart is present en daarnaast mogen ook Rally UHC en de nationale ploeg van Zwitserland zich laten zien.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Parcours Ronde van Zwitserland

Etappe 1, zaterdag 15 juni: Langnau im Emmental - Langnau im Emmental (9,3 kilometer)
De eerste etappe zal meteen zorgen voor verschillen in het klassement. Op een redelijk vlak parcours worden de renners geconfronteerd met een tijdrit van 9,3 kilometer. Het knusse Langnau im Emmental is start- en finishplaats van de race tegen de klok. Al is het peloton nog lang niet van deze Zwitserse plaats af.

Etappe 2, zondag 16 juni: Langnau im Emmental - Langnau im Emmental (159,6 kilometer)
Ook de tweede etappe gaat namelijk van Langnau im Emmental naar, jawel, Langnau im Emmental. Deze eerste rit in lijn gaat over 159,6 kilometer, maar is flink uitdagend. In totaal moeten er zes gecategoriseerde beklimmingen worden bedwongen, waarvan de top van de laatste op dik achttien kilometer van de meet ligt. De laatste klim gaat drie kilometer aan gemiddeld 9,3 procent. Aanvallers hebben dus alles kans om hun slag te slaan.

Etappe 3, maandag 17 juni: Flamatt - Murten (162,3 kilometer)
Met slecht twee klimmetjes van derde categorie is de organisatie in rit drie lief voor de renners. De sprinters zullen deze dag in principe hebben omcirkeld in hun agenda. Na een glooiende voorbereiding zijn de laatste dertig kilometer 'Zwitsers vlak'. De rappe mannen kunnen hier normaal gesproken de benen testen. 

Etappe 4, dinsdag 18 juni: Murten - Arlesheim (163,9 kilometer)
Wederom een etappe rond de 160 kilometer, maar dit keer weer iets uitdagender. Na 78 kilometer warmdraaien is de Passwang de eerste klim van de dag. Het gaat in de eerste dagen nog om beklimmingen van enkele kilometers, dus zullen we hier ander volk zien dan later op de grote cols. De top van de Eichenberg (5,1 km aan 4,8 procent) ligt op negentien kilometer van de meet. Daarna is het nog even vals plat doorfietsen en in dalende lijn naar de meet.

Etappe 5, woensdag 19 juni: Münchenstein - Einsiedeln (177,0 kilometer)
In de vijfde etappe gaan we de hele dag op en af, al beginnen de gecategoriseerde beklimmingen pas diep in de finale. De Sattei, een klim van dik dertien kilometer aan 3,6 procent gemiddeld, vormt het startschot van die finale. Een kort muurtje, de Einsiedeln ligt er meer voor de vorm net achter. Daarna is het op dik 900 meter hoogte een stuk redelijk vlak naar de finish. Wie hangt er nog aan voor een sprintje?

Etappe 6, donderdag 20 juni: Einsiedeln - Flumserberg (120,2 kilometer)
De eerste echte bergrit en meteen een korte en dus explosieve. 113 kilometer lang hebben eventuele aanvallers om een voorsprong te nemen over een glooiend parcours met slechts één klim van derde categorie erin. De Flumserberg vormt vervolgens het uitdagende toetje. De aankomst ligt bovenop de klim van 8,4 kilometer aan maar liefst 9,2 procent gemiddeld. De klassementsmannen moeten hier echt met de billen bloot.

Etappe 7, vrijdag 21 juni: Unterterzen - San Gottardo (216,6 kilometer)
Lang, vermoeiend en zwaar; dat zijn de drie woorden voor etappe zeven in de Ronde van Zwitserland. Na de Flumserberg een dag eerder, volgen de cols zich nu in rap tempo op. Na de beklimming van de Films (een loper van dik elf kilometer) volgt de lange klim van de Lukmanierpass. Deze klim is 16,7 kilometer op papier, maar loopt eigenlijk al dertig kilometer daarvoor constant een beetje op. Een lange afdaling brengt de renners in de vallei, alvorens de aankomst opnieuw bergop ligt. De San Gottardo liegt niet met twaalf kilometer aan 7,4 procent gemiddeld. 

Etappe 8, zaterdag 22 juni: Goms - Goms (19,2 kilometer)
Alle tijdverschillen uit de voorgaande dagen kunnen worden uitgebreid of worden gerepareerd in een tijdrit van 19,2 kilometer. Goms is start- en finishplaats en onderweg komen de renners niet één hobbeltje tegen. De echte specialisten kunnen hier dus uitdelen en bovendien meedoen om de dagzege.

Etappe 9, zondag 23 juni: Goms - Goms (144,4 kilometer)
Net als tijdens de eerste twee dagen heeft ook Goms de eer om twee dagen start- en finishplaats te zijn. De laatste etappe is geschikt om nog één keer goed oorlog te maken. Vanuit de start is het klimmen geblazen op de Furkapass (16,4 km aan 6,5 procent), daarna volgt de Sustenpass (17,7 km aan 7,6 procent) en we sluiten af met de lange beklimming van de Grimselpass. Deze klim is maar liefst 25,8 kilometer lang en gaat aan 5,9 procent gemiddeld. Na de afdaling is het kort in ligt dalende lijn naar de finish. 

Favorieten dagzeges Ronde van Zwitserland

Veel sprintkansen zijn er niet, maar rappe mannen zijn er wel. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) lijkt de te kloppen met in de echte massasprint, maar daarnaast zijn er veel sprinters die ook een heuvel kunnen overleven. Peter Sagan (BORA-hansgrohe), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Michael Matthews (Team Sunweb), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) en Danny van Poppel (Jumbo-Visma) zijn grote namen in het sprintveld. Thomas Boudat (Total Direct Energie) en Daniel McLay (EF Education) mogen zich ertussen gaan gooien.

Voor de heuveletappes staan er ongelofelijk veel mooie namen op papier. We pikken even enkele grote namen eruit, want er zijn er wel twintig of dertig die een etappe kunnen winnen. Astana is op papier sterk met Omar Fraile en Luis Leon Sanchez en Matej Mohoric (Bahrain-Merida) doet altijd mee in de aanval. Klassieke renners zijn er in de vorm van Sep Vanmarcke (EF Education), Michael Valgren (Dimension Data), Yves Lampaert (Deceuninck), Greg Van Avermaet (CCC), Tiesj Benoot (Lotto Soudal) en Sören Kragh Andersen (Team Sunweb) en ras-aanvallers zoals Lillian Calmejane (Total Direct Energie) en Patrick Bevin (CCC) zullen ook wat willen laten zien.

Voor de twee tijdritten reizen veel specialisten af naar Zwitserland. Rohan Dennis (Bahrain-Merida) is de wereldkampioen en daarmee meteen de topfavoriet. Hij zal ongetwijfeld concurrentie krijgen van sterke mannen als Stefan Küng (Groupama-FDJ), Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe), Tom Bohli (UAE Team Emirates) en misschien ook wel Geraint Thomas (Team INEOS) en de piepjonge Marc Hirschi (Team Sunweb).

Voor de bergritten kijken we ook naar ondergenoemde klassementsrenners.

Favorieten klassement Ronde van Zwitserland

We zoeken een renner die kan tijdrijden, of in die discipline in ieder geval niet te veel verliest. Daarnaast moet de eindwinnaar natuurlijk goed moeten klimmen. De topfavorieten lijken op papier dan ook bij Team INEOS te zitten. Naast Geraint Thomas stuurt de Britse formatie ook Egan Bernal als troef. In Zwitserland kunnen ze alvast onderling uitvechten wie kopman moet zijn in de Tour, nu Chris Froome niet meedoet. Zij krijgen in principe te maken met Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) en Wilco Kelderman (Team Sunweb). Zij kunnen allebei goed tijdrijden, al is de vraag hoe goed Kelderman is na lang blessureleed.

De echte klimmers met een wat mindere tijdrit zitten met Fabio Aru en Enric Mas bij UAE Team Emirates en Deceuninck-Quick-Step. Ook in het geval van Aru is het, net als bij Kelderman, de vraag hoe hij reageert op zijn eerste rittenkoers na een lange afwezigheid. In dat geval kunnen ook anderen uitpakken. Wat kunnen bijvoorbeeld Pierre Latour (AG2R), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Roman Kreuziger (Dimension Data), Marc Soler (Movistar) en Laurens De Plus (Jumbo-Visma)? Veel van hen krijgen nu de kans om voor eigen kans te gaan, in de Tour werken ze veelal voor een kopman. 

Voor de vorm en de historie noemen we hier ook nog Simon Spilak (Katusha) en Rui Costa, maar de vraag is of zij in steeds zwaarder wordende edities van de Ronde van Zwitserland nog kunnen winnen. Feit is wel dat ze met respectievelijk twee en drie eindzeges nooit mogen worden uitgesloten. 

TV en tijden Ronde van Zwitserland

In het weekend is het nog druk, maar midweeks zal de Ronde van Zwitserland live te zien zijn via Eurosport. De eerste etappe is alleen te zien via Eurosport 2 en de Eurosport Player, op zondag is Eurosport er vanaf 17.15 uur bij. De rest van de week is het eerste kanaal de zender om op af te stemmen, al verschillen de starttijden wel flink. (foto: Team INEOS)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven