Voorbeschouwing Ronde van Slovenië | Toptalent Pogacar mikt op nieuw succes Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Slovenië | Toptalent Pogacar mikt op nieuw succes

Door Jannick van der Hooft 19 juni 2019 | 13:08


Het Sloveense wielrennen stond de afgelopen tijd op zijn kop. Van twee Slovenen in de roze trui tot obscure dopingperikelen. Nu kan het land zich opmaken voor het volgende hoofdstuk in de wielergekte met de Ronde van Slovenië die op het programma staat. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie Ronde van Slovenië

Vanaf 1993 staat de Ronde van Slovenië steevast op het programma, met uitzondering van 1997. De ronde was in de beginjaren voornamelijk voer voor local heroes. Tot en met 2008 werd de koers maar liefst negenmaal gewonnen door een renner uit het thuisland, dat toen nog niet direct bekendstond als wielernatie.

Vanaf 2009 staan er flink wat grotere namen op de erelijst van de Sloveense wedstrijd. Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali en natuurlijk Primoz Roglic wisten allen deze rittenkoers op hun naam te schrijven. Vanaf de editie van dit jaar is de koers zelfs opgeklommen tot een HC-status. Vermoedelijk het gevolg van het feit dat steeds meer renners voor deze wedstrijd kiezen als voorbereiding op de Tour de France.

Laatste winnaars Ronde van Slovenië

2018 Primoz Roglic
2017 Rafal Majka
2016 Rein Taaramae
2015 Primoz Roglic
2014 Tiago Machado
2013 Radoslav Rogina
2012 Janez Brajkovic
2011 Diego Ulissi
2010 Vincenzo Nibali
2009 Jakob Fuglsang

Deelnemende ploegen Ronde van Slovenië

Vijf WorldTour-formaties kleuren het deelnemersveld van de Ronde van Slovenië. BORA-hansgrohe, Mitchelton-Scott, Bahrain Merida, UAE Team Emirates en Team Dimension Data vaardigen hier een team af. De startlijst wordt aangevuld met de nodige ProContinentale formaties: Androni Giacattoli – Sidermec, Bardiana-CSF, Delko Marseille Provence, Gazprom RusVelo, Team Novo Nordisk, Israel Cycling Academy, Nippo Vini Fantini Falzanè en Neri Sottoli–Selle Italia-KTM.

Verder is er ook nog een afvaardiging van de Sloveense nationale selectie aanwezig en wordt het veld gecompleteerd door de continentale ploegen Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Team Felbermayr – Simplon Wels, AC Sparta Praha en Meridiana Kamen Team.

Parcours Ronde van Slovenië

Etappe 1, woensdag 19 juni: Ljubljana – Rogaška Slatina (171 km)

De eerste etappe van de Ronde van Slovenië start in de hoofdstad van het land. Het parcours van deze rit kent in totaal twee gecategoriseerde klimmetjes van de vierde en derde categorie. Naar alle waarschijnlijkheid mogen de sprinters in de finishplaats uit gaan vechten wie de eerste leiderstrui aan mag trekken, aangezien de laatste beklimming op ruim vijftig kilometer van de streep ligt.

Etappe 2, donderdag 20 juni: Maribor – Celje (146,3 km)

Een verraderlijke rit op de tweede dag van de rittenkoers. In een lastige etappe rijdt het peloton naar de Svetina, een klim van de tweede categorie. Met de top van deze beklimming op 23 kilometer van de streep lijkt het uitgesloten dat de sprinters deze beproeving overleven. Na de top gaat het parcours eerst in dalende lijn, alvorens een vlakke finish aan te snijden. De klimmers met de betere sprintbenen zullen hier hoogstwaarschijnlijk aan bod komen.

Etappe 3, vrijdag 21 juni:  Zalec – Idrija (169,8 km)

De derde rit laat zien waarom de Ronde van Slovenië aan aangename opwarmer kan zijn voor de Tour de France. In de lastige rit staan er vier beklimmingen op het programma met de laatste drie in de laatste zestig kilometers van de wedstrijd. De renners die de ronde op hun naam willen schrijven, zullen hier goed bij de les moeten zijn, want na de laatste klim wordt er nog twintig kilometer bergaf gereden.

Etappe 4, zaterdag 22 juni: Nova Gorica – Ajdovšina (153,9 km)

De beslissing voor de eindzege in de Ronde van Slovenië valt vermoedelijk in de vierde rit. Op deze dag staat de enige beklimming van de eerste categorie op het menu. De Predmeja is negen kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. De renners hebben echter wederom geen finish bergop, waardoor ze de kans krijgen om de opgelopen schade te herstellen in de afdaling die volgt.

Etappe 5, zondag 22 juni:  Trebnje – Novo Mesto (167,5 km)

De laatste dag biedt opnieuw kansen voor de rappe mannen. Met slechts twee beklimmingen van de derde categorie voor de boeg moet het geen probleem zijn voor de meeste sprinters om deze slag te overleven. De laatste dertig kilometer van de dag zijn nagenoeg vlak, waardoor een massasprint de meest logische uitkomst zal zijn.

Favorieten dagzeges Ronde van Slovenië

Verschillende sprinters reizen af naar het Alpenland om hun kansen te wagen. Hiervan steekt één naam duidelijk boven de rest van de renners uit: de winnaar van de paarse trui afgelopen Giro d’Italia Pascal Ackermann. De renner van BORA-hansgrohe zal in de sprints concurrentie krijgen van onder meer Simone Consonni, Phil Bauhaus en Davide Cimolai.

Dimension Data staat met twee snelle mannen aan het vertrek, maar de vorm van Mark Cavendish en Giacomo Nizzolo is onbekend. Daarnaast kunnen we ook verwachten dat de Slovenen Luka Mezgec en Marko Kump zich gaan mengen in de debatten. Beide renners wisten in het verleden al te winnen in de ronde van hun thuisland.

Mocht het parcours ervoor zorgen dat de zware sprinters vroegtijdig afhaken, kan het interessant zijn om nog wat snelle pionnen aan te wijzen die een moeilijkere koers kunnen afmaken. Hierbij valt te denken aan Diego Ulissi, Jay McCarthy en Marco Canola.

Favorieten eindzege Ronde van Slovenië

Slovenië zal reikhalzend uitkijken naar wat hun nationale toptalent kan neerzetten tijdens deze rittenkoers: Tadej Pogacar is pas twintig jaar, maar door zijn prestaties eerder dit jaar nu al dé topfavoriet voor deze wedstrijd. In zijn zoektocht naar succes zal hij bijgestaan worden door ex-roze truidrager afgelopen Giro d’Italia Jan Polanc, die zelf ook nog een gooi kan doen naar de eindzege.

Ondanks dat het blok van UAE Team Emirates (met ook nog ex-winnaar Ulissi) het sterkste team lijkt, zullen ze er alles aan moeten doen om de concurrenten op afstand te houden. Mitchelton-Scott kan namelijk met de aanwezigheid van Lucas Hamilton en Esteban Chaves rekenen op twee begenadigde klimmers.

Ook ritwinnaar in de Giro Fausto Masnada is van de partij en zal de vrijheid van zijn ploeg krijgen om voor een klassement te gaan. Andere mogelijke kanshebbers op de eindwinst in Slovenië zijn Ben Hermans, Ruben Plaza, Alexandr Vlasov en ex-winnaar Radoslav Rogina.

TV en tijden Ronde van Slovenië

De Ronde van Slovenië zal dagelijks te volgen zijn op Eurosport, zowel op het hoofdkanaal als online. De eerste rit is de zender er live bij vanaf 14:30 en de andere dagen kan er al om 13:00 ingeschakeld worden om de koers te volgen. (Foto: screenshot)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws