Like ons!
Voorbeschouwing etappe 7 Tour de France | Groenewegen aast op revanche

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 7 Tour de France | Groenewegen aast op revanche

Rust in de tent na een klimetappe. Het is weer tijd voor de sprinters, als zij hun sprintbenen nog hebben na al die klimkilometers. Misschien maken ook de vluchters wel kans in de zevende etappe die voert van Belfort naar Chalon-sur-Saône en maar liefst 230 kilometer bedraagt.

Historie etappe 7 Tour de France

De etappe start in Belfort, een plaats bekend van de TGV. De hogesnelheidstreinen worden onder meer in het Franse stadje gemaakt. Onder meer Christophe Moreau woonde er van zijn veertiende tot zijn 29e. In 2001 won hij de proloog in de Tour en kreeg hij dus ook de gele trui omgehangen. In de Tour is Belfort een geliefde plaats. Vooral in het begin van de vorige eeuw werd er vaak gestart en gefinisht in de stad. 22 keer was Belfort het eindstation van een etappe.

Dit jaar zal het voor de 31e keer de startlocatie zijn van een etappe. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2012 toen de etappe naar Porrentruy voerde. Thibaut Pinot won, voor Cadel Evans en Tony Galoppin. In 1988 was er overigens Nederlands succes in een etappe die startte in Belfort. Jean-Paul van Poppel won de massasprint voor Guido Bontempi en Eddy Planckaert. In 1972 was een andere Nederlander de winnaar van een etappe die startte in Belfort. Rini Wagtmans kwam na een dikke 250 kilometer koers solo aan in Auxerre.

Dan de aankomstplaats. Chalon-sur-Saône is een minder beschreven blad in de Tour. Toch kwamen er in het verleden al wel vier Touretappes aan. In 1988 greep Van Poppel net naast zijn vierde etappezege, die hij overigens in Parijs alsnog zou pakken. Thierry Marie bleef het peloton twee seconden voor. Adrie van der Poel werd overigens vijfde in deze etappe.

Rik van Linden was in 1975 de snelste, Gerben Karstens was op plaats vier de beste Nederland. Jean Stablinski won in 1961 in Chalon-sur-Saône, ook toen eindigde er een Nederlander in de top tien. Antoon van der Steen werd zevende. In 1959 was de Brit Brian Robinson de eerste winnaar van een etappe met finish in Chalon-sur-Saône. Ook toen eindigde er een Nederlander bij de eerste tien. Piet Damen werd tiende in de twintigste etappe.

Parcours etappe 7 Tour de France

Een forse afstand, maar bijzonder weinig hindernissen op papier. Of de wind moet nog roet in het eten gooien voor de renners, anders lijkt een massasprint onvermijdelijk. Bijna de hele etappe wordt er in noordwestelijke richting gereden. In de eerste helft van de etappe liggen drie klimmetjes, twee van de vierde en één van de derde categorie. Echt bepalend voor de ritzege lijken deze beklimmingen niet te worden. De laatste top ligt immers op 110 kilometer van de finish. De tussensprint van de dag ligt op 34,5 kilometer van de streep en is interessant voor de mannen die strijden voor het groen. 

Na de ronding van de laatste klim is het parcours zo plat als een pannekoek. In Chalon-sur-Saône zal dus vermoedelijk worden gesprint. De laatste acht kilometers rijden de renners met een grote boog door Chalon-sur-Saône. In de laatste drie kilometer liggen de renners twee wegversmallingen, een haakse bocht en een bocht van bijna 180 graden te wachten. De laatste op ongeveer anderhalve kilometer van de finish. Dat is ook meteen de laatste hindernis in deze etappe want daarna is het 1500 meter knallen richting de meet.

Favorieten etappe 7 Tour de France

Denken we aan sprinten, denken we natuurlijk maar aan één man. Hij had zijn kansen, maar viel hard en mede door die valpartij en de gevolgen ervan wist hij nog niet te winnen. Maar Dylan Groenewegen zal zijn revanche willen en is in vorm gewoon de topfavoriet voor elke sprint. De concurrentie blijft echter hevig.

Elia Viviani won al een sprint en is dus prima in orde. Datzelfde geldt voor Peter Sagan. Zij zijn de belangrijkste belagers van Groenewegen. Daar scharen we ook Caleb Ewan bij, al heeft hij nog niet echt goede sprints gereden. Voornamelijk omdat hij zijn pure snelheid nog niet heeft kunnen etaleren. Maar als dat gebeurt, berg je dan maar.

Daarachter een vijvertje van sprinters die mee zouden kunnen sprinten voor de winst. Sonny Colbrelli is goed in orde en sprint al de hele Tour redelijk kort. Giacomo Nizzolo reed ook al wat ereplaatsen, al moet het ook niet te veel omhoog lopen. Gelukkig voor de Italiaan is dat in deze etappe zeker niet het geval in de finale. Matteo Trentin is juist gebaat bij hoogtemeters, maar doet ook in vlakke sprints prima mee.

Michael Matthews dan. Na de afgelopen sprints rekenen we hem niet meer tot de grootste favorieten. Hij lijkt het niet te hebben deze Ronde van Frankrijk, maar we kennen zijn talent en sluiten dus niks uit. Alexander Kristoff doet natuurlijk ook mee en ook Jasper Stuyven is goed bezig. Christophe Laporte zagen we nog niet, maar zal ook zijn duit in het zakje willen doen.

En wat als Groenewegen nog niet voldoende hersteld is, of een slechte dag heeft? Reken dan maar op Mike Teunissen.

TV en tijden etappe 7 Tour de France

Een vroege start voor de renners, die het startschot horen klinken om 11.20 uur. Tussen 16.50 uur en 17.20 uur wordt het peloton aan de finish verwacht. Een uur voordat de renners op gang worden geschoten zal het liveblog van In de Leiderstrui online gaan om je de hele dag op de hoogte te houden van de gebeurtenissen op en naast de weg. Beelden zijn te zien via de NOS, Sporza en Eurosport.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven