Voorbeschouwing etappe 8 Tour de France | Heuvelachtige dag voor aanvallers? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 8 Tour de France | Heuvelachtige dag voor aanvallers?

Door Aljan Wassens 13 juli 2019 | 11:23


Honderd renners kunnen winnen in Saint-Étienne, zo lijkt het in ieder geval op het eerste gezicht. Zeven klimmetjes in een etappe van 200 kilometer, waarvan vijf van de tweede categorie. Veel renners zullen zichzelf winstkansen toedichten. In de Leiderstrui beschouwt voor op etappe acht.

Historie etappe 8 Tour de France

Slechts één keer eerder startte er in de geschiedenis van de Tour de France een etappe in Mâcon. In 2012 voerde de rit vanaf Macon naar Bellegarde-sur-valserine. De rituitslag kende een prachtige top-drie met Thomas Voeckler als winnaar voor Michele Scarponi en Jens Voigt. De plaats Mâcon staat vooral bekend als de geboorteplaats van Antoine Griezmann, de Franse voetballer van Atletico Madrid, die wereldkampioen werd in Rusland in 2018. 

Saint-Étienne is voor de 24e keer aankomstplaats in de Tour de France. De laatste keer was in 2014 toen na een lastige finale er met een uitgedund peloton gesprint werd. Alexander Kristoff schreef de rit op zijn naam door Peter Sagan en Arnaud Démare achter zich te houden. Opmerkelijk is de tijdrit van 2005 te noemen, met start en finish in de hoofdstad van het departement Loire. Lance Armstrong won voor Jan Ullrich. Zij werden echter, net als nummer acht George Hincapie, uit de boeken geschrapt. De rest van de top tien staat voorlopig nog wel. Dat namen als Alexander Vinokoerov, Bobby Julich, Ivan Basso, Floyd Landis, Vladimir Karpets en Francisco Mancebo zes van de overige zeven namen uit de top tien waren, geeft te denken. 

Nederlands succes was er ook al eens in Saint-Étienne. In 1980 won Joop Zoetemelk een door Nederlanders gedomineerde tijdrit. Gerrie Knetemann werd tweede, Hennie Kuiper vierde, Bert Oosterbosch zesde en Jo Maas tiende. 

Parcours etappe 8 Tour de France

Zeven keer zijn er bergpunten te verdienen onderweg. Een overzichtje met de lengte van de klimmetjes, de steiltegraad en de afstand van de top tot de finish. 

- Col de la Croix Montmain (2e) 6,1km aan 7%, nog 149 km te gaan
- Col de la Croix de Thel (2e) 4,1 km aan 8,1%, nog 129 km te gaan
- Col de la Croix Paquet (2e) 2,1 km aan 9,7%, nog 115,5 km te gaan
- Côte d’Affoux (3e) 8,5 km aan 4,5%, nog 103 km te gaan
- Côte de la Croix de Part (2e) 4,9 km aan 7,9%, noh 67 km te gaan
- Côte d’Aveize (2e) 5,2 km aan 6,4%, nog 51,5 km te gaan
- Côte de la Jaillère (3e) 1,9 km aan 7,9%, nog 12,5 km te gaan

Het zal zelden echt vlak worden dus in de achtste etappe. Na 33 kilometer ligt de tussensprint met punten voor het klassement om de groene trui. Daarna is het op en af de hele dag door. Belangrijk om te noemen is de bonificatiesprint op de laatste klim, de Côte de la Jaillère. Acht, vijf en twee seconden liggen er klaar voor de eerste drie passanten. 

Ook de laatste vijf kilometer zijn niet vlak in deze etappe. Van kilometer vijf tot en met vier loopt het lichtjes naar beneden en vanaf kilometer drie tot en met kilometer twee loopt de weg weer omhoog aan ongeveer 5%. Richting de vod is het afdalen aan ongeveer hetzelfde percentage waarna de laatste kilometer zo goed als vlak is. Met zeven lastige bochten in de laatste drie kilometer wordt de moeilijkheidsgraad van de finale nog wat verhoogd.

Favorieten etappe 8 Tour de France

Een echte klassieker, maar zijn er echte klassiekers in de Tour de France? Veel knechten met klassieke benen rijden met een dubbele agenda. In dat opzicht kijken we eerst naar sprinters die dit misschien aan kunnen. Peter Sagan, Michael Matthews en Matteo Trentin moeten zeker in staat zijn om bij de voorste groep te blijven. In een eerdere sprint na een heuveletappe toonden ook Wout van Aert, Mike Teunissen en Edvald Boasson Hagen goede benen. Voor echte sprinters als Elia Viviani en Caleb Ewan lijkt dit te zwaar.

In dat opzicht kan Deceuninck-Quick-Step zijn klassieke mannen uitspelen. Julian Alaphilippe zal dolgraag het geel willen terugpakken van Giulio Ciccone. Maximilian Schachmann, Dylan Teuns, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Alexey Lutsenko en Lilian Calmejane zijn eenzelfde type als de Fransman en hebben dus een kans op een goede dag. 

Ook voor de echte klassieke mannen is dit een mooie kans. Nils Politt, Oliver Naesen, Matej Mohoric, Yves Lampaert, Michael Valgren, Niki Terpstra, Greg Van Avermaet; allemaal mannen die voor de Tour beloofden om in de aanval te gaan. Sommigen van hen deden dat al, anderen hielden hun kruid nog droog. 

TV en tijden etappe 8 Tour de France

Om 12.10 uur vertrekken de renners voor 200 kilometer koers. De vroegste finishtijd wordt geschat op 17.10 uur, het langzaamste schema heeft een finishtijd van 17.45 uur. Een uur voor de start begint In de Leiderstrui met een liveblog om je de hele dag op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de koers. Beelden zijn te zien via Sporza, NOS en Eurosport.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws