Like ons!
Voorbeschouwing etappe 11 Tour de France | Nieuwe kans voor Groenewegen

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 11 Tour de France | Nieuwe kans voor Groenewegen

Woensdag is het nog vlakker dan maandag en dat betekent dat dit met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een sprint wordt. Een ogenschijnlijk eenvoudige rit voor de klassementsrenners na de rustdag, maar de finale zal toch ook wel weer hectisch worden. In de Leiderstrui beschouwt voor!

Historie etappe 11 Tour de France

Albi is de startplaats van de elfde rit. Niet voor het eerst start hier een rit. Al negen keer eerder vond hier een start plaats in de Tour. De laatste keer was in 2007 en toen won Alexandre Vinokourov de tijdrit rond deze stad. Enkele dagen later bleek dat de Kazach dat niet zonder doping had gedaan en verdween hij na zijn tweede ritzege uit de Tour. Beide etappes zijn hem afgepakt. De nummer twee in de tijdrit toen was Cadel Evans, die nog gewoon in de uitslag staat. Overigens wist ook Eddy Merckx een tijdrit met start en finish in Albi te winnen.

Finishen doen de heren in Toulouse. Nog nooit wist een Nederlander hier te winnen, hoewel Jan Raas (1985) en Huub Zilverberg (1967) wel dichtbij kwamen met tweede plaatsen. In het huidige peloton rijdt één renner die al een Tourrit won in Toulouse: Mark Cavendish (2008). Uit dat peloton doen Sebastian Langeveld (21e in die etappe), Maxime Monfort (24e), Vincenzo Nibali (38e), Alejandro Valverde (59e), Roman Kreuziger (81e), Luis Leon Sanchez (82e), Niki Terpstra (143e) en Marcus Burghardt (149e) deze jaargang ook mee. 

Parcours etappe 11 Tour de France

Een afstand van 167 kilometer na de rustdag. Twee colletjes onderweg en een tussensprint zijn de enige ingrediënten op het eerste gezicht. De Cote de Tonnac van derde categorie doemt op na 32 kilometer en de Cote de Castelnau-de-Montmiral van vierde categorie is na 77 kilometer. De tussensprint is tien kilometer later.

Vervolgens gaat het via de D47 zuidwaarts en uiteindelijk nog een stuk naar het westen over de D826. De renners rijden op die manier Toulouse binnen waar de streep is getrokken. In de stad liggen nog wel wat bochten waar het link zou kunnen worden, maar al met al is het een overzichtelijke etappe. Ondanks het feit dat de laatste veertig kilometer glooiend zijn, kan er weinig een sprint in de weg staan.

Favorieten etappe 11 Tour de France

Om de winnaar te zoeken, moeten we kijken naar de sprinters. Elk ander scenario lijkt op voorhand uitgesloten. Dylan Groenewegen is dan natuurlijk 'onze man'. Hij lijkt na een stroef begin helemaal op dreef te zijn. Ook Elia Viviani pakte zijn ritzege al mee, net als Peter Sagan. De groenetruidrager heeft meestal echter een zwaarder parcours nodig.

Caleb Ewan zat al een paar keer dichtbij, maar wist nog niet te winnen. Wordt dit zijn dag? Het UAE-duo met Alexander Kristoff en lead-out Jasper Philipsen is ook niet kansloos. Sonny ColbrelliMatteo Trentin en Jasper Stuyven beschikken ook over snelle benen. Hoe goed Michael Matthews is, is lastig inschatten. Je weet echter nooit hoe een sprint loopt en dus noemen we de Australiër toch.

Tv en tijden etappe 11 Tour de France

Vanaf 13.45 zitten de renners op de fiets en rond 17.30 zit dit karwei erop. In de Leiderstrui is er vanaf begin tot eind bij met het bekende liveblog. Datzelfde geldt voor Eurosport. Sporza en de NOS zijn er vanaf 14.15. (Foto: Tour de France)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven