Like ons!
Voorbeschouwing etappe 13 Tour de France | Kan Van Aert opnieuw uitblinken?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 13 Tour de France | Kan Van Aert opnieuw uitblinken?

Het is, na Parijs, misschien wel de bekendste aankomstplek van een etappe in de Tour de France. Vaak ook gebruikt als plaats om een rustdag door te brengen. Ditmaal is Pau het decor van de individuele tijdrit van 27,2 kilometer die start en finisht in het Franse Pyreneeënstadje. Het parcours kan door liefhebber eerder op de dag al verkend worden omdat La Course ditmaal in Pau wordt gehouden en vijf keer over het parcours trekt.

Historie etappe 13 Tour de France

Als we alle winnaars ooit in Pau moeten opnoemen is de etappe al afgelopen voordat je klaar bent lezen. Nederlands succes was er meerdere keren in Pau. Zo won Leon van Bon in 1998 door onder meer Jens Voigt te kloppen in een sprint van vier. Ook Erik Breukink won ooit in Pau, hij kwam solo over de finish. De lijst met Nederlandse winnaar is overigens nog wat langer. Ook Gerrie Knetemann, Henk Lubberding, Theo Middelkamp en Adrie van der Poel wonnen een etappe met aankomst in Pau. Geen verkeerd rijtje namen. 

Pau was tevens de plaats waar in 2007 Michael Rasmussen door de Rabobank-ploeg uit de Tour werd gehaald. De afgelopen twee jaar werd er ook gefinisht in Pau. Arnaud Demare versloeg vorig jaar landgenoot Christophe Laporte in de sprint. Een jaar eerder bleef Marcel Kittel Dylan Groenewegen voor in de massasprint.

Parcours etappe 13 Tour de France

Vlak is het parcours van de tijdrit zeker niet. Het hele parcours is wat glooiend en na een goede vijftien kilometer ligt er een klimmetje van ongeveer een kilometer aan 8% gemiddeld. In de slotkilometer is het ook nog een keer goed aanzetten. Daar ligt nog een strook van 17%. Perfect om nog een keer vol gas te gaan of compleet stil te vallen. Ook liggen er in de laatste anderhalve kilometer nog vier scherpe bochten waardoor er telkens opnieuw tempo zal moeten worden gemaakt.

Onderweg zijn er drie meetpunten. Als de renners in de eerste 7,7 kilometer 130 meter hoogteverschil hebben overwonnen wordt de eerste meting gedaan. Na een afdaling en wederom een stukje klimmen ligt het volgende meetpunt op 15,5 kilometer. Ook na 21,9 kilometer wordt nog een keer de tussentijd gemeten. Vanaf dat punt is het nog 5,3 kilometer naar de finish in Pau.

'Het is een mooi parcours, maar niet voor iemand die houdt van ritme. Vooral in het begin is het technisch en veel op en af', vertelt Annemiek van Vleuten bij In het Wiel over het tijdritparcours. Van Vleuten zal hetzelfde parcours afleggen in La Course. 'De mannen die van te voren verkend hebben, gaan in het voordeel zijn. Het tweede gedeeltje is stampen.'

Favorieten etappe 13 Tour de France

Zonder Rohan Dennis is er een kanon minder, maar er staan nog steeds heel veel klasbakken tegen de klok aan de start. Als we de namen op een rijtje zetten, valt vooral op dat er veel favorieten uit twee ploegen komen: INEOS en Jumbo-Visma. INEOS heeft met Geraint Thomas, Egan Bernal, Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski en Dylan van Baarle uitstekende tijdrijders, die allemaal ook prima kunnen klimmen. Van Baarle heeft daar bovendien een flinke slag in geslagen.

Daar tegenover staat het Jumbo-Visma van Steven Kruijswijk, een goede tijdrijder en zeker als het wat omhoog gaat. Wout van Aert verkeert in de vorm van zijn leven en lijkt alles aan te kunnen. In de ploeg zit natuurlijk ook Tony Martin, al is het de vraag wat hij gaat doen op de stukken omhoog. En wat dachten we van de man in 'het echte geel'? Julian Alaphilippe kan ook tijdrijden, zeker in de heuvels.

De kans is zeer groot dat we de winnaar al hebben genoemd, maar ook uit andere ploegen is er genoeg concurrentie. Stefan Küng toonde eerder dit jaar al vorm. Nelson Oliveira heeft dit jaar al meerdere uitstekende tijdritten achter de rug en kan prima omhoog beuken. Alex Dowsett is altijd een gevaarlijke tijdrijder en Alberto Bettiol reed dit jaar al een paar sterke tijdritten. Yves Lampaert gaf aan geen ambities te hebben.

Bij Sunweb rijden ook wat kanshebbers voor de tijdritzege. U weet nog wel wie de afsluitende tijdrit van de Giro won. Chad Haga heeft zich daar al bewezen, ook in een grote ronde. Wilco Kelderman is ook een uitmuntend racer tegen de klok, al is de vraag hoe de benen zijn. Tenslotte maakt ook Sören Kragh Andersen een kans. Qua klassementsmannen zouden verder Thibaut Pinot en Emanuel Buchmann het goed moeten doen.

Check hier alle starttijden van Nederlanders, klassementsrenners en favorieten 

TV en tijden etappe 13 Tour de France

De eerste renner zal starten rond de klok van 14.00 uur. De start van de laatste renner staat ingepland op 17.19 uur. De finish van de laatste man wordt verwacht om 17.54 uur. In de Leiderstrui is er vanaf 13.00 uur met het liveblog. Eurosport, NOS en Sporza zenden de tijdrit integraal uit.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven