Voorbeschouwing etappe 15 Tour de France | Nieuwe kans klassementskleppers Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 15 Tour de France | Nieuwe kans klassementskleppers

Door Aljan Wassens 21 juli 2019 | 08:02


Een tijdrit, dan de Tourmalet en nu weer een belangrijke etappe voor de klassementsmannen. Drie klimmen van de eerste categorie en een van de tweede categorie. Aankomst bergop in Foix op de Prat d’Albis na 185 kilometer koers vanuit startpunt Limoux, wat een genot op de laatste dag voor de tweede rustdag.

Historie etappe 15 Tour de France

Het zal de derde keer zijn dat er een Touretappe start in Limoux. In 2012 leidde de etappe ook naar Foix. Toen was de aankomst echter niet bergop. Vanuit de vlucht was het Luis Leon Sanchez die de Rabobankploeg de zege schonk. Peter Sagan sprintte, hij was mee in vlucht in de bergetappe, naar de tweede plaats voor onder meer Philippe Gilbert. Ook Steven Kruijswijk was mee in de vlucht, hij werd tiende op bijna vijf minuten. Het geel van Bradley Wiggins kwam niet in gevaar. 

Een jaar eerder trok men vanuit Limoux naar Montpellier. Die etappe eindigde in een massasprint. Mark Cavendish won voor Tyler Farrar en Alessandro Petacchi. Finishen in Foix deed het peloton al wel eerder, maar nog nooit boven op de Prat d’Albis. In 2008 won bijvoorbeeld Kurt-Asle Arvesen een Tourrit door de sprint te winnen van een kopgroep met onder meer Koos Moerenhout. In 2017 won Warren Barguil in Foix. In een korte etappe, 101 kilometer slechts, klopte hij Nairo Quintana en Alberto Contador in de sprint. Mikel Landa volgde op twee seconden. Fabio Aru bleef in het geel.

Parcours etappe 15 Tour de France

De start van de etappe is ‘makkelijk’. Als je het vergelijkt met het tweede deel van de etappe zeker. Vanaf de start in Limoux loopt het de eerste kilometers enkel wat vals plat omhoog. Na een kilometer of twintig zullen de renners het al wat meer gaan voelen in de benen. De weg begint dan wat meer omhoog te lopen maar bergpunten zijn er nog niet te verdienen. Na 53,7 kilometer koers begint de eerste officiële klim. De Col de Montségur is een klim van de tweede categorie. 6,8 kilometer moet er geklommen worden aan gemiddeld 6%.

Uiteraard wordt er na de klim gedaald en daarna volgt er een relatief vlak stuk van ongeveer veertig kilometer. Na 93,5 kilometer koers kan er worden gesprint voor de punten voor de groene trui. Daarna kan iedereen zich gaan opmaken voor het gevreesde slotstuk van de etappe. Met nog 76 kilometer te gaan staat de tweede klim van de dag op het programma. De Port de Lers, een klim die al vijf keer eerder werd bedwongen tijdens de Tour, is het volgende obstakel. Met een lengte van 11,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7% zal het meteen aanpoten zijn.

Na het ronden van de top en een snelle afdaling wacht eigenlijk gelijk de volgende klim. De Mur de Péguere is net al de Port de Lers een klim van de eerste categorie. Met een lengte van 9,3 kilometer is hij iets minder lang maar gemiddeld stijgt hij met 7,9%. Vooral de laatste kilometers zijn ongelooflijk zwaar. In de laatste vier kilometer is het minimale stijgingspercentage 11% met uitschieters naar 16% en 18%. Op de top, die op achtendertig kilometer van de finish ligt, zijn er bovendien bonificatieseconden te verdienen. Acht voor de eerste passant, vijf voor de tweede en nog twee voor de derde renner die de top rondt. 

Dertien kilometer dalen brengt de renners in een dal waar er nog 12,5 kilometer in ligt dalende lijn moet worden afgelegd richting de voet van de slotklim. De Prat d’Albis is 11,8 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 6,9%. De eerste drie kilometers zijn er om er even in te komen. Kilometer vier en zes van de klim zijn een stuk lastiger met een stijgingspercentage van respectievelijk 10,5% en 11%. Daarna blijft het gemiddelde hangen rond de 6,5%. De slotkilometer wordt steeds makkelijker. De laatste meters, als er misschien nog gesprint moet worden voor de dagzege, zijn zelfs zo goed als vlak.

Favorieten etappe 15 Tour de France

Drie cols van eerste categorie dus zondag. Dat betekent dat we absoluut naar klimmers kijken voor de ritzege. Misschien zijn het klassementsrenners, maar vluchters zijn ook niet uitgesloten. We beginnen met Thibaut Pinot heeft deze Tour al getoond goed bergop te gaan, vooral natuurlijk op de Tourmalet.

Steven Kruijswijk staat er keurig voor in het klassement. De slotklim is niet al te steil, waarmee het hem wel moet liggen. En we gaan richting de derde week... Emanuel Buchmann staat ook goed in het klassement en heeft dit jaar bergop al flink indruk gemaakt. Egan Bernal was vierde op de Tourmalet, zijn ploegmaat Geraint Thomas had meer moeite. Hij aast op revanche.

De man in het geel, Julian Alaphilippe, hoort op de allerhoogste cols niet bij de favorieten, maar in deze vorm zou hij dit moeten kunnen. Enric Mas zit in dezelfde ploeg en samen zijn ze een interessant blok. Dat andere sterke blok leek Movistar met Nairo QuintanaMikel Landa en Alejandro Valverde. We weten inmiddels dat de Colombiaan niet sterk is. En wat kan Jakob Fuglsang na een vervelende Tourstart?

Vluchters dan. Gregor Mühlberger heeft laten zien flink een berg op te kunnen. In diezelfde etappe was Pello Bilbao ook mee. Mannen als Rui CostaSerge Pauwels en Jesus Herrada zijn altijd link in een ontsnapping. Dylan Teuns won al een rit en kan dat zomaar herhalen. Ilnur ZakarinVincenzo Nibali en Simon Yates moeten dan ook goed bekeken worden.

TV en tijden etappe 15 Tour de France

De etappe start om 12.10 uur en finisht tussen 17.07 en 17.44 uur. Tenminste, dat verwacht de organisatie. In de Leiderstrui heeft uiteraard vanaf een uur voor de start een liveblog. Eurosport zendt de rit van start tot finish uit. De NOS en Sporza zijn vanaf 14.10 live op NPO 1 en Één. (Foto: Tourorganisatie)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws