Voorbeschouwing etappe 20 Tour de France | Kruijswijk all-in in ultrakorte rit Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 20 Tour de France | Kruijswijk all-in in ultrakorte rit

Door Jasper den Boon 27 juli 2019 | 08:00


Zaterdag wordt alles beslist in de Tour. Na twee Alpen-dagen, en bovenal drie geweldige koersweken, moeten de klassementsrenners nog een keer alles geven. Alles, want de slotklim naar Val Thorens is een enorm zware beklimming. In de Leiderstrui vergroot de voorpret met de voorlaatste voorbeschouwing van deze Tour.

Historie etappe 20 Tour de France

Zo’n zware klim, die zal vast vol Tourhistorie zitten? Nou nee. Slechts eenmaal eerder finishte de Tour de France op deze col. Nelson Rodriquez won, terwijl Miguel Indurain met grote voorsprong zijn gele trui verdedigde. Het zal geen etappe zijn geweest die veel mensen is bijgebleven. Zou het daarom zijn dat de Tourorganisatie lange tijd niet is teruggekomen hier?

Albertville is bekender bij de sportliefhebbers. Uiteraard vooral van de Olympische Winterspelen van 1992, waar Bart Veldkamp naar goud reed op de tien kilometer. Wielerfans kunnen Albertville ook kennen. Het stadje was drie keer startplaats in de Tour, allemaal na 2012. Pierre Rolland, Romain Bardet en Geraint Thomas wonnen etappes die hier vertrokken.

In 1998 finishte er ook een rit in Albertville. Jan Ullrich en Marco Pantani waren weggereden en zetten de andere klassementsmannen ook flink wat tijd. De Italiaan vergrootte zijn voorsprong op nummer twee Bobby Julich in het klassement, terwijl de Duitser over Fernando Escartin heen wipte in de stand. Uiteindelijk werd Ullrich nog tweede die ronde.

Parcours etappe 20 Tour de France

Geen mooie bergetappe in de laatste echte Touretappe, maar een ultrakorte etappe met één klim door het noodweer in de Alpen. We vertrekken nog steeds vanuit Albertville, maar wel pas om 14.30 uur. Daarna gaan we via de N90 naar Moutiers, om via de D915 alleen de Val Thorens te beklimmen. Het betekent slecht nieuws voor Steven Kruijswijk, die vierde staat en in de slotrit een halve minuut moet goedmaken op Julian Alaphilippe. 

Het gemiddeld stijgingspercentage van de Val Thorens bedriegt: 5,5 procent is niet per se hoog. Echter: er zijn een paar stukjes afdaling in de klim. De steilste kilometer is kilometer vier: deze is elf procent. Na telkens zo’n vijf kilometers van zeven procent, zijn er korte stukjes vlak en afdaling. Je kan dus echt wat aan vooruitgeschoven mannen hebben.

De laatste acht kilometer zijn gemiddeld acht procent en hebben niet zo’n vlak stuk. Hier zal de strijd om het geel beslist worden. Na al die kilometers kan dit stuk wel eens net te veel zijn. Vergeet ook niet de finish-hoogte van 2365. Wie stijgt er nog in het klassement en wie valt er keihard naar beneden?

Favorieten etappe 20 Tour de France

Na de bizarre negentiende etappe zal de twintigste rit de climax brengen in het klassement. Met de lange slotklim gaan we ervan uit dat de klassementsrenners de etappe in hun greep zullen nemen. Wie kan Egan Bernal nog uit het geel rijden? Of gaat de Colombiaan zelf met ritwinst aan de haal? Zijn ploegmaat Geraint Thomas zal in principe moeten accepteren dat het niet voor hem is, of mag hij op de slotklim in een direct duel uitmaken wie er wint?

Daar achter zal een felle strijd losbarsten voor het podium. Julian Alaphilippe staat nu nog tweede, maar Steven Kruijswijk lijkt in staat om hem nog te passeren. Als de Nederlander beschikt over de benen die hij zegt te hebben, is ritwinst niet uitgesloten. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor Emanuel Buchmann, die tot dusverre overal ogenschijnlijk eenvoudig tussendoor fietste.

Movistar lijkt het podium niet meer te gaan halen, maar met Mikel Landa en Nairo Quintana hebben ze wel twee renners die de Tour met een ritwinst kunnen afsluiten. En dan zijn er nog de kandidaten uit de top-10 die all-in kunnen gaan, op zoek naar een hogere rangschikking en/of ritwinst. Rigoberto Uran, Warren Barguil en Richie Porte oogden in de negentiende rit alvast goed. 

TV en tijden etappe 20 Tour de France

De etappe start dus om 14.30 uur en finisht in principe rond 17.00 uur. Uiteraard kunt u de rit via In de Leiderstrui volgen. Ons liveblog start een uur voor de start. De NOS, Sporza en Eurosport zenden van start tot finish uit.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws