Voorbeschouwing Clasica San Sebastian | Kunnen Alaphilippe en Mollema weer? Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Clasica San Sebastian | Kunnen Alaphilippe en Mollema weer?

Door Marijn van den Berge 03 augustus 2019 | 08:07


Wie bang is voor het zwarte gat na de Tour de France hoeft niet lang te treuren. In de maand richting de Vuelta wordt volop op het allerhoogste niveau gekoerst en traditioneel is de Clasica San Sebastian een mooie krachtmeting tussen de frisse mannen richting het najaar en de in bloedvorm verkerende Tourhelden. In de Leiderstrui blikt vooruit op deze klassieker.

Historie Clasica San Sebastian

Donostia-Donostia Klasikoa, zoals de Basken zeggen, bestaat al sinds 1981 en kent een palmares met zeer grote namen. De eerste twee edities werden gewonnen door Marino Lejarreta, die met drie overwinningen recordhouder is, maar ook legendes als Miguel Indurain, Lance Armstrong en Laurent Jalabert zegevierden in de Clasica. Denk verder aan namen als Davide Rebellin en Paolo Bettini, maar recenter ook Alejandro Valverde, Adam Yates en Philippe Gilbert.

Opvallend is dat er ook relatief veel Nederlanders wisten te winnen. Achter de Spanjaarden, de Italianen en de Fransen deed Nederland het het beste met vier zeges. Adrie van der Poel was in 1985 de allereerste, niet veel later opgevolgd door Gert-Jan Theunisse in 1988. Het was lang wachten tot Erik Dekker het deed in 2000 en nóg langer wachten op Bauke Mollema in 2016. Regerend winnaar is één van de grote mannen uit de Tour de France: Julian Alaphilippe.

Laatste winnaars Clasica San Sebastian

2018 Julian Alaphilippe
2017 Michal Kwiatkowski
2016 Bauke Mollema
2015 Adam Yates
2014 Alejandro Valverde
2013 Tony Gallopin
2012 Luis Leon Sanchez
2011 Philippe Gilbert
2010 Luis Leon Sanchez
2009 Roman Kreuziger

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Parcours Clasica San Sebastian

Je zal de Tour maar in de benen hebben en dan dit parcours over moeten. Of je zal maar een gebrek aan koersritme hebben en dit parcours over moeten. We wensen de renners veel sterke met 227,3 kilometer, waar het geen centimeter vlak is. Officieel liggen er zeven heuvels of bergen, maar eigenlijk is het van start tot finish constant op en af, draaien en keren. Deze wedstrijd wordt zelden per ongeluk gewonnen.

De eerste vijftig kilometer van de koers is het nog rustig. Wel gaat het al omhoog hier en daar en wordt ook de eerste officiële heuvel gerond. De Meaga is echter maar 3.7 kilometer lang met een schamel stijgingspercentage van 3.4 procent. We zouden het bijna een vals platje noemen. Op kilometer 50 gaat het parcours wel voor het eerst serieus omhoog. Daar ligt namelijk de Iturburu. Een lange klim van 7.2 kilometer, maar nog niet al te steil met zijn 4.9 procent stijgingspercentage.

Die steilte is wel te vinden op de Alkiza, die na de afdaling van de Iturburu direct volgt. Onderaan is het al bijna 11 procent, gemiddeld is het net boven de 6 procent. Dat komt vooral door de korte afdaling middenin de 4.4 kilometer lange klim. Op de top zijn we 80 kilometer onderweg en dan is het weer even vijftig kilometer rustig, met vanzelfsprekend wel de nodige hoogtemeters.

Na 130 kilometer koers zijn de renners net bezig aan de Jaizkibe met zijn 7.6 kilometer. Lastig, want hij is ontzettend grillig. Het gemiddelde zegt 5.8 procent, de werkelijkheid zegt vaak meer dan 7 procent, met een uitschieter naar 12. Richting het einde vlakt de klim meer af. Na de afdaling en een korte periode in de vallei moet de Erlaitz worden beklommen. Hier zal serieus worden afgezien op de langste klim van de dag met zijn 9.2 kilometer. Het gemiddelde van 5.2 procent liegt opnieuw, want regelmatig komt het boven de 10 en 11 procent uit. Richting het einde vlakt hij af.

Op de top van de Erlaitz is er nog zo’n 67 kilometer te koersen. Dat begint met een lastige afdaling, daarna 15 kilometer redelijk vlak, met een sprint en een eerste passage van de finishlijn. Daarna wordt er koers gezet naar de Mendizorrotz. En het zou Clasica San Sebastian niet zijn als het stijgingspercentage opnieuw vertekende. 5.2 procent over 7.2 kilometer, maar hoe hoger hoe gekker. In de laatste honderden meters gaat het ruim boven de 11 procent, op andere delen van de klim gaat het boven de 7%. Het vlakke middenstuk drukt het stijgingspercentage flink.

Sinds 2015 is de Murgil-Tontorra de scherprechter van de Clasica San Sebastian. Een kort, maar knettersteil ding. Hij is slechts 1800 meter lang, maar gemiddeld wel 11.5 procent. De eerste 800 meter is nog het ‘makkelijkst’ met zijn 9.7 procent gemiddeld, daarna is het een garantie op brekende kuiten en geparkeerde renners met stijgingspercentages tot wel 18.2 procent. De laatste 800 meter is gemiddeld 13.6 procent. Op de top is het nog 7.3 kilometer dalen naar de vlakke finishstraat in San Sebastian.

Favorieten Clasica San Sebastian

In deze tijd van het jaar is het altijd maar afwachten wie er goed zijn of bij wie de scherpe kantjes er wel af zijn. In ieder geval zijn er qua kanshebbers twee machtsblokken: Deceuninck-Quick-Step komt met Julian Alaphilippe, maar wat heeft de Tour met hem gedaan? Daarnaast heeft het ook kanshebbers in toptalent Remco Evenepoel en de goede Enric Mas. Daar tegenover staat Astana met veel toppers: Omar Fraile en Pello Bilbao. En misschien kunnen we ook Gorka Izagirre nog wel opschrijven.

Maar er rijdt natuurlijk nog genoeg tegenstand rond en dan denken we in eerste instantie aan Bauke Mollema. Hij is niet alleen de laatste Nederlandse winnaar, hij reed ook nog eens altijd in de top 10. In 2008 reed hij de koers niet uit, maar in de jaren erna was Mollema altijd bij de beste tien. Vorig jaar tweede, het jaar ervoor derde, in 2016 eerst en in 2014 ook nog eens tweede. Ook Tony Gallopin overlegt zo’n soort palmares. Hij won bij zijn debuut in 2013 en reed sindsdien naar een vijfde, tweede en tweede plaats, tot hij vorig jaar moest opgeven.

Er staan nog wat oud-winnaars aan de start, waaronder Alejandro Valverde en Adam Yates, die ook zijn broer Simon Yates meeneemt. Zowel Valverde als Adam Yates kenden geen geweldige Tour en vinden in Spanje misschien revanche. Dat willen misschien ook Mikel Landa en Egan Bernal, die in de editie van vorig jaar zwaar ten val kwamen en maanden uit de roulatie waren. Ook Greg Van Avermaet zal zich willen bewijzen na een tegenvallende Tour.

Iemand die wel een goede Tour reed is toptalent David Gaudu. De Fransman reed de koers vorig jaar niet uit, maar kent een stormachtige ontwikkeling. Hij zal het opnemen tegen bovenstaande renners en wat teams met koppeltjes. BORA komt met Patrick Konrad en Gregor Mühlberger, EF Education First met Hugh Carthy en Michael Woods, Lotto Soudal met Tim Wellens en Tiesj Benoot, Jumbo-Visma met George Bennett en Laurens De Plus en UAE Emirates met Daniel Martin en Tadej Pogacar.

TV en tijden Clasica San Sebastian

Een lange koers en dus een vroege start. Al om 11.50 uur worden de renners uitgezwaaid en om 17.30 zijn ze ongeveer binnen. In de Leiderstrui is er vanaf 10.50 uur met een liveblog, de televisiestations pikken later in. Sporza begint om 15.30 uur, Eurosport is er vanaf 16.00 uur bij. De NOS heeft geen uitzendrechten. Zowel Sporza als Eurosport heeft vanaf de televisietijden een livestream paraat.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws