Like ons!
Voorbeschouwing Prudential RideLondon | Sprintersbal in historische omgeving

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Prudential RideLondon | Sprintersbal in historische omgeving

Zondag 4 augustus is de Prudential RideLondon-Surrey Classic toe aan haar zevende editie. In de schaduw van Clasica San Sebastian een dag eerder en de Ronde van Polen als voorbereiding op de Vuelta kan de Prudential RideLondon toch rekenen op een sterk deelnemersveld. In de Leiderstrui beschouwt met u voor.

Historie Prudential RideLondon-Surrey Classic

Na het succes van de Olympische Spelen in Londen van 2012 op en rond Box Hill wilde de burgemeester van Londen het momentum gebruiken om een fietsevent te creëren en Londenaren te enthousiasmeren om te gaan fietsen. Zodoende kwam er een heus wielerweekend voort uit de Olympische Spelen.

Niet alleen de mannen ‘Classic’ wordt verreden, maar sinds 2016 ook een ‘Classique’, een World Womens Tourwedstrijd. Deze wedstrijd over 69 kilometer door Sint James Park in hartje Londen is tweemaal gewonnen door de Nederlandse Kirsten Wild.  Daarnaast kunnen recreanten en serieuze amateurs hun hart ophalen met ritten en wedstrijden voor ieder niveau. 

De mannenversie van de klassieker wordt dus sinds 2013 verreden. De wedstrijd kreeg de WorldTour-status in 2016 en heeft deze nog steeds. De eerste winnaar in 2013 was Arnaud Démare, terwijl Pascal Ackermann zijn status van topsprinter in wording in 2018 bevestigde. Hij versloeg onder andere Elia Viviani en Giacomo Nizzolo.

Laatste winnaars Prudential RideLondon-Surrey Classic

2018 Pascal Ackermann
2017 Alexander Kristoff
2016 Tom Boonen
2015 Jean-Pierre Drucker
2014 Adam Blythe
2013 Arnaud Démare

Deelnemende ploegen Prudential RideLondon-Surrey Classic

Sinds 2016 heeft de koers dus de status van WorldTour-wedstrijd. Dat zorgt ervoor dat de meeste topteams aan de start staan. De meeste, want Movistar staat niet op de startlijst. De overige WorldTour-teams zullen allen een afvaardiging naar Londen sturen. Zij zullen worden geflankeerd door een viertal ploegen met een wildcard: Delko Marseille Provence, Great Britain Cycling Team ,Israel Cycling Academy en Total Direct Energie.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Parcours Prudential RideLondon-Surrey Classic

De route kent slechts 169 kilometer en brengt de renners van Londen naar Londen. De start is ten zuidwesten van het drukke centrum in Bushly Park, nabij de Diani Fountain. Van daaruit trekken de renners richting het zuiden voor een lus met daarin de eerste beklimming van de dag. Newlands Corner moet na 33 kilometer al worden bedwongen. De klim is 1400 meter lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9 procent. 

Nadat de renners Newlands Corner hebben overwonnen, zetten zij koers naar Box Hill. Op en rond Box Hill wordt het bekende rondje van de Olympische Spelen van 2012 afgelegd. De renners zullen in totaal vijf keer over Box Hill moeten. In alle gevallen is de klim 3200 meter lang, maar de eerste keer is het gemiddelde stijgingspercentage 4,2 procent en de andere vier keer is deze 4 procent. Dit komt doordat de renners bij de eerste beklimming vanuit het zuiden naderen en de overige vier keer vanuit het noorden.

De eerste keer komen de renners na 54,5 kilometer boven op Box Hill en na vier rondes van 15,5 kilometer wordt op 117 kilometer de top bereikt. Daarmee is direct de laatste gecategoriseerde klim van de dag geslecht en gaat het peloton richting het centrum van London. Het parcours is dan overwegend vlak, maar toch zijn er nog drie bulten in de route waar de renners overheen moeten alvorens aan de laatste tien vlakke kilometers te beginnen.

In de straten van Londen kunnen prachtige beelden geschoten worden. De renners volgen een parcours langs onder andere Wimbeldon Village en Chelseas Bridge. In de laatste kilometers raast het peloton zelfs langs Westminster Abbey en de Big Ben. Om na een laatste bocht bij de Victoria Memorial te finishen op de The Mall in Saint James Park.

Favorieten Prudential RideLondon-Surrey Classic

Gezien de namen op de lijst van winnaars van de voorgaande edities is het geen verrassing dat de deelnemerslijst wordt gedomineerd door snelle mannen. Met Adam Blythe, Jempy Drucker, die zijn rentree maakt na een zware val, Alexander Kristoff en Arnaud Démare staan er zelfs vier oud-winnaars aan de start. 

Als we favorieten moeten benoemen, dan kunnen we niet om Caleb Ewan heen. De sprinter van Lotto Soudal was de meest succesvolle van de afgelopen Tour de France en heeft bewezen over een klim heen te kunnen komen. Zijn grootste uitdager lijkt op papier Elia Viviani. De Italiaan won de etappe naar Nancy in de Tour en werd vorig jaar tweede achter Ackermann. Alexander Kristoff staat dus al op de lijst met winnaars en beschikt over een behoorlijke vorm. Met Jasper Philipsen mee in zijn ploeg hebben ze twee paarden om op te gokken, al lijkt Kristoff de voorkeur te genieten.

Ackermann ontbreekt in de selectie van BORA-Hansgrohe. De ploeg lijkt gericht op Sam Bennett. De Ier moest de Giro aan Ackermann laten, terwijl de Tour voor zijn ploeg om Peter Sagan en Emanuel Buchmann draaide. Dit terwijl Bennett in het voorseizoen bewees over rappe benen te beschikken. Deceuninck-Quick-Step heeft naast Viviani nog een ijzer in het vuur. Alvaro Hodeg staat namelijk ook op de startlijst. Natuurlijk kunnen we ook niet om de eerste winnaar van de RideLondon Classic, Arnaud Démare, heen.

Inmiddels hebben we al zeven namen genoemd en dan is er nog een heel contingent van rappe mannen die we niet hebben genoemd.  Wat te denken van mannen als Michael Matthews, Sonny Colbrelli en Jasper Stuyven? Iedere ploeg lijkt in ieder geval ingericht op een mooi sprintgevecht in de straten van Londen. Een ontsnapping lijkt daarmee van tevoren kansloos. Al weten we allemaal hoe de wegwedstrijd van de Olympische Spelen verliep. Aleksandr Vinokourov en Rigoberto Uran bleven het peloton toen voor.

TV en tijden Prudential RideLondon-Surrey Classic

De renners worden om 14.10 uur lokale tijd (15.10 uur Nederlandse tijd) in Bushly Park weggeschoten. De finish wordt rond de klok van 18.00 uur (19.00 uur Nederlandse tijd) verwacht. De Prudential RideLondon Classic wordt door Eurosport in zijn geheel op het tweede kanaal live uitgezonden vanaf 15.00 uur. De wedstrijd zal ook te volgen zijn via de Player van Eurosport. 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven