Voorbeschouwing EK tijdrijden | Alle ogen gericht op Van Dijk en Evenepoel Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing EK tijdrijden | Alle ogen gericht op Van Dijk en Evenepoel

Door Bram van der Ploeg 08 augustus 2019 | 08:00


De koers wacht op niemand, het wordt na het overlijden van Bjorg Lambrecht nog eens pijnlijk duidelijk. Op donderdag 8 augustus gaan de mannen en vrouwen 'gewoon' van start bij het EK tijdrijden in Alkmaar. In de Leiderstrui beschouwt met u voor. 

Historie EK tijdrijden

Veel historie heeft het EK tijdrijden bij de elites niet, omdat deze pas sinds 2016 georganiseerd wordt. Jonathan Castroviejo had de eer om de eerste Europees tijdritkampioen te worden, nadat hij Victor Campenaerts en Moreno Moser achter zich liet. Campenaerts won de titel daarna tweemaal, door in 2017 Maciej Bodnar te verslaan en in 2018 Castroviejo net voor te blijven. Campenaerts zal zijn titel door oververmoeidheid dit jaar echter niet verdedigen.

Geen Nederlandse tijdritmedailles bij de mannen, maar dat is bij de dames wel anders. Ellen van Dijk is een dominante factor in het tijdrijden en dat liet ze ook zien op het EK. In de afgelopen drie jaren was ze telkens de sterkste. In 2016 en 2018 klopte ze een zilveren Anna van der Breggen, in 2017 was de Belgische Ann-Sophie Duyck goed genoeg voor zilver. Van der Breggen pakte daar brons.

Laatste winnaars EK tijdrijden mannen

2018 Victor Campenaerts
2017 Victor Campenaerts
2016 Jonathan Castroviejo

Laatste winnaressen EK tijdrijden vrouwen

2018 Ellen van Dijk
2017 Ellen van Dijk
2016 Ellen van Dijk

Parcours EK tijdrijden 2019

Het parcours van de tijdrit wordt bij de mannen en vrouwen over exact hetzelfde circuit verreden. De coureurs krijgen een parcours van 22,6 kilometer voorgeschoteld in en rond Alkmaar. Veel hindernissen kent de tijdrit niet: op de route liggen amper hoogtemeters. Ook technische stukken zijn niet bepaald te vinden. De renners mogen hun tempo gaan ontwikkelen op lange rechte stukken.

Met slechts 22 kilometer hoopt de organisatie op een spannendere strijd met meer spektakel. Dat is wel logisch, want veel tijd om in je ritme te komen is er niet. Na de start vanaf het Waagplein in Alkmaar gaan de renners en rensters dwars door de stad heen en via een bijna perfecte rechthoek gaan we terug richting Alkmaar, met de finish aan de Kanaalkade.

Favorieten mannen EK Tijdrijden

Het vlakke en rechte parcours zorgt ervoor dat de sterke, wat zwaardere tijdrijders in het voordeel zullen zijn in Alkmaar. Tegelijkertijd zoeken we naar explosieve mannen, met slechts 22,4 kilometer voor de wielen. Dan kijken we eerst naar de Belgen. Remco Evenepoel bewees in de Clasica San Sebastian dat hij goede benen heeft en het korte parcours speelt hem wellicht in de kaart. Ook Yves Lampaert kan een goede tijdrit rijden, maar is hij hersteld van de Tour de France?

Een belangrijke rivaal voor de Belgen komt uit Oostenrijk. Matthias Brändle is een volleerd hardrijder, net als Kasper Asgreen namens de Denen. Italië speelt Italiaans kampioen Filippo Ganna uit en ook  Alex Dowsett (Groot-Brittannië) kan heel hard fietsen. 

Nog een paar namen die dit jaar al snel waren in tijdritten: Stefan Küng (Zwitserland), Tobias Ludvigsson (Zweden) en Jasha Sütterlin (Duitsland). En Nederland? Dat speelt met  Jos van Emden een potentiële winnaar uit en ook Sebastian Langeveld is goed bezig.

Favorieten vrouwen EK tijdrijden

Noemen we bij de mannen meer dan tien potentiële winnaars, bij de vrouwen gaat het meestal tussen een iets kleiner groepje. Ellen van Dijk is als drievoudig winnares natuurlijk de absolute topfavoriete, helemaal nu Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten er niet bij zijn in de tijdrit. Lucinda Brand komt dan ook in beeld. Zij gaf bij het NK tijdrijden slechts zestien tellen toe op Van Dijk. 

Lullig gezegd staan de dames uit de andere landen normaal gesproken in de schaduw van Nederland als het om tijdrijden gaat. Mocht Van Dijk een mindere dag hebben, dan komen vrouwen zoals Lisa Klein (Duitsland), Hayley Simmonds, Alice Barnes ( beide Groot-Brittanië) en Pernille Mathiesen (Denemarken) misschien wel in de buurt. 

TV en tijden EK tijdrijden 2019

Donderdag 8 juli staan zowel de tijdrit bij de vrouwen als bij de mannen op het programma. De vrouwen beginnen om 10:45 uur aan hun race, waarbij de laatste deelneemster binnen wordt verwacht rond de klok van 12. De mannen starten iets later: van 15:00 uur tot ongeveer 16:30 uur. De tijdritten zijn allebei live te volgen op Eurosport 2 en de Eurosport player. In de Leiderstrui is erbij met een liveblog. (foto: Deceuninck-Quick-Step/Sigfrid Eggers)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws