Voorbeschouwing EK wegwedstrijden | Groenewegen tegen sprinttop in Alkmaar Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing EK wegwedstrijden | Groenewegen tegen sprinttop in Alkmaar

Door Bram van der Ploeg 10 augustus 2019 | 17:04


Al voor de derde keer organiseert Nederland het EK wielrennen, maar het is voor de eerste keer dat het gebeurt voor eliterenners. Pas sinds 2016 rijden ook de profs het EK en dat betekent dat Alkmaar de eerste Nederlandse stad is die ook het EK voor elites organiseert. In de Leiderstrui blikt in deze voorbeschouwing vooruit op de wegwedstrijd bij de mannen en de vrouwen.

Historie EK op de weg

Sinds het bestaan van het EK voor de elite is er altijd een rappe man naar voren gekomen als winnaar. Niet dat het overigens altijd een massasprint was, verre van. Op loodzware parcoursen werd echter in een groepje aangekomen en won er altijd een sprinter. In 2016 was dat Peter Sagan, die de eer had om de eerste Europees kampioen te zijn. Hij klopte in een sprint met zes renners Julian Alaphilippe en Daniel Moreno.

In 2017 was het overigens wel een sprint met een grote groep. Alexander Kristoff klopte daar Elia Viviani, Moreno Hofland en Pascal Ackermann in de sprint. Matteo Trentin is de aftredend Europees kampioen, nadat hij de sterren in 2018 in Glasgow pakte. Zijn prestatie raakte echter wat ondergesneeuwd omdat de toen nog kersverse wegrenners en veldritsterren Mathieu van der Poel en Wout van Aert tweede en derde werden. Toen al kwam de klasse die ze dit jaar ontbolsterden op de weg naar boven.

Bij de dames is het vooral veel oranje boven, zoals dat eigenlijk al jaren de trend is in het vrouwenpeloton. Anna van der Breggen sprintte in 2016 naar de eerste Europese titel door Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini te kloppen. Dat kunstje werd een jaar later herhaald door Marianne Vos, die in een groep van drie rensters aankwam en ruim de snelste bleek over Giorgia Bronzini en Olga Zabelinskaya.

In 2018 moest de hattrick voor de Nederlandse vrouwen worden gecompleteerd, maar een veel bekritiseerde ploegentactiek, als die er al was, zorgde ervoor dat die in de soep liep. Van der Breggen was weg met Longo Borghini, maar in het peloton werd er gereden en aangevallen door de Nederlandse dames. Daardoor werd het duo teruggehaald en klopte Marta Bastianella Vos in de sprint.

Laatste winnaars EK op de weg

2018 Matteo Trentin
2017 Alexander Kristoff
2016 Peter Sagan

Laatste winnaressen EK op de weg

2019 Amy Pieters
2018 Marta Bastianelli
2017 Marianne Vos
2016 Anna van der Breggen

Parcours mannen EK weg 2019

De mannen krijgen op zondag als enige een extra lus voorgeschoteld van 46 kilometer. Na een rondje door het centrum gaan we zuidwaarts richting West-Graftdijk. Daar slaan we rechtsaf, om via Grootschemer en Schemerhorn naar Rustenburg te koersen. De weg gaat daar weer richting Alkmaar, waar de mannen na de eerste passage van de finish op de Kanaalkade het 'normale' rondje gaan volgen. 

In totaal koersen de mannen 172,6 kilometer, en dus gaat het stadcircuit de winnaar aanwijzen. De mannen rijden er elf rondjes, eentje meer dan de vrouwen. Draaien, keren, remmen, optrekken... we geven het de renners te doen. In dat opzicht gelden de criteriums na de Tour voor de verandering als een mooie training voor de renners. 

Hieronder de openingslust voor de mannen:

Parcours vrouwen EK weg 2019

Tien rondjes op het parcours van 11,5 kilometer; een totaal dus van 115 kilometer voor de vrouwen op zaterdag. Op papier wordt het net als bij de mannen een vlakke wedstrijd, maar renners uit het peloton die uit Noord-Holland komen, weten wel beter. Met veel bochten en een kasseistrook zijn alle ingrediënten aanwezig voor aanvallers om de koers hard te maken. Bovendien kan de wind een belangrijke rol gaan spelen.

Rensters die niet graag remmen en weer optrekken, krijgen het op dit parcours zwaar. We hebben even geteld; alleen op papier al zien we negentien haakse bochten. Na de start aan de Kanaalkade rijden we richting het zuiden, met uiteraard een mooie Noord-Hollandse molen voor het tv-beeld. Na de tocht richting zuid trekken we terug het centrum in, richting het Kerkplein. Via het Waagplein gaan we het centrum weer uit voor een lus richting het oosten van de stad. Vlak voor de finish aan de Kanaalkade liggen op de Munnikenweg de kasseien te wachten, een strook van 1,1 kilometer.

De stadslus waar het allemaal gaat gebeuren:

Favorieten mannen EK weg

Ondanks een lastig parcours, blijft het een vlak parcours en dus kijken we voor de favorieten opnieuw naar de rappe mannen. Dylan Groenewegen is dan uiteraard de eerste die we noemen. Als thuisrijder zal hij zich willen laten zien, helemaal omdat de Tour de France misschien niet helemaal werd wat hij ervan verwachtte met één ritzege. Net als in de Tour stuit Groenewegen wel op Elia Viviani, die wordt uitgespeeld bij Italië. Daar hebben ze bovendien Matteo Trentin nog achter de hand.

Vanuit de Ronde van Polen komt Pascal Ackermann overgevlogen namens Duitsland. De man van BORA-hansgrohe won twee ritten in Polen, maar besloot in etappe zes af te stappen, met het EK in het achterhoofd. Een leuke strijd kan het duel worden tussen hem en Sam Bennett, de Ier die bij BORA eigenlijk aan de kant is geschoven vanwege de opkomst van Ackermann. Laat Bennett zien wie er echt beter is?

Bij de Fransen rekent men op Arnaud Démare en die heeft goede benen, bewees hij met ritzeges in La Route d'Occitanie en de Ronde van Wallonie. In dat opzicht noemen we ook Luka Mezgec, die echt vliegt de laatste weken. De Sloveen won een rit in de Ronde van Slovenië en was zelfs twee keer de sterkste in Polen. De Noren hebben net als de Italianen een luxeprobleem, met zowel Alexander Kristoff als Kristoffer Halvorsen aan boord. Dark horse is Tim Merlier, die namens de Belgen als Belgisch kampioen mag laten zien wat hij kan bij de grote mannen. Jasper Philipsen is daar plan B.

Favorieten vrouwen EK weg

Lees hier het verslag van de vrouwenwedstrijd. 

TV en tijden

De NOS en Sporza zijn erbij, net als Eurosport. Op zondag zijn de mannen aan de beurt vanaf 11.30 uur. De finish is gepland rond 16.00 uur. (foto: Sirotti)

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws