Voorbeschouwing BinckBank Tour | Van Baarle en Groenewegen tegen de Belgen Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing BinckBank Tour | Van Baarle en Groenewegen tegen de Belgen

Door Jorn Schulting 12 augustus 2019 | 07:55


Eén van de grootste wielerevenementen van Nederland staat weer voor de deur: de BinckBank Tour! Alhoewel Nederland.. dit jaar heeft de organisatie besloten slechts drie van de zeven etappes (gedeeltelijk) door ons land te laten rijden. Het grootste gedeelte zal dan ook in België worden afgewerkt. Desalniettemin geeft de deelnemerslijst van deze rittenkoers aan dat er veel spanning en spektakel kan worden verwacht. In de Leiderstrui blikt voor u vooruit op de 'Ronde der Lage Landen'. 

Historie BinckBank Tour

De BinckBank Tour is de directe opvolger van de voormalige ENECO Tour, dat sinds 2017 afscheid nam als sponsor van de rittenkoers. Oorspronkelijk deed de ronde alleen Nederland aan onder de noemer 'Ronde van Nederland'. Ondanks de mooie naam bleken financiële problemen en de komst van de UCI ProTour een sta-in-de-weg voor dit evenement, waarop werd besloten de ronde samen te voegen met de Ronde van België en de Ronde van Luxemburg. Deze 'Ronde van de Benelux' werd dan ook werkelijkheid met energiebedrijf ENECO als sponsor.

Hoewel de Ronde van Nederland hierdoor definitief verdween, bleven de Ronde van België en de Ronde van Luxemburg bestaan en vinden beide evenementen nog ieder jaar plaats. Toen ENECO in 2017 afhaakte, sprong de BinckBank in als nieuwe geldschieter. Een bekend onderdeel van de wielerronde is de zogenaamde 'Gouden Kilometer'. Dit onderdeel van de koers houdt in dat de renners binnen één enkele kilometer drie verschillende tussensprints voor de kiezen krijgen, waarbij er naast punten ook bonificatieseconden voor het algemeen klassement kunnen worden opgeraapt. Deze kunnen uiteraard aan het einde van de rit bepalend zijn voor mogelijk eremetaal. 

Laatste winnaars BinckBank Tour

2018: Matej Mohoric
2017: Tom Dumoulin
2016: Niki Terpstra

2015: Tim Wellens
2014: Tim Wellens
2013: Zdenek Stybar
2012: Lars Boom
2011: Edvald Boasson Hagen
2010: Tony Martin
2009: Edvald Boasson Hagen

Deelnemende ploegen BinckBank Tour

Vanwege de WorldTour-status van de BinckBank Tour zullen de gebruikelijke achttien ploegen uit deze competitie aan de rittenkoers deelnemen. Daarnaast zijn er vier ploegen aan de deelnemerslijst toegevoegd. Gezien de locatie van het evenement heeft de organisatie besloten de extra plekken aan louter Nederlands of Belgisch getinte wielerploegen te geven, waardoor Wanty-Gobert, Roompot-Charles, Sport Vlaanderen-Baloise en Wallonie-Bruxelles voor hun kansen op het hoogste podium mogen gaan.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Parcours BinkBank Tour

Etappe 1, maandag 12 augustus: Beveren - Hulst (167,7 km)

De eerste etappe van de BinckBank Tour is zo plat als een pannenkoek. De rittenkoers wordt afgetrapt in Oost-Vlaanderen, waar Beveren de eer heeft de eerste startplaats van de ronde te mogen zijn. Temidden van een aantal kasseienstroken zullen de vlakke wegen het peloton door de Vlaamse en Zeeuwse landschappen leiden om vervolgens, mits er geen gekke dingen gebeuren, te gaan sprinten in het Zeeuwse Hulst. Kan de wind hier verandering in brengen? Tevens ligt de Gouden Kilometer op zo'n tien kilometer voor de finish op de loer. 

Etappe 2, dinsdag 13 augustus: Blankenberge - Ardooie (167,9 km)

Daar waar de eerste etappe nog finishte in Nederland, zal de tweede etappe ons land niet doorkruisen. Nadat er wordt gestart in Ardooie, zal het peloton onderweg wederom, op een paar kasseienstroken na, weinig hindernissen tegenkomen. Kortom, hetzelfde recept als op de eerste dag. Kan de wind een pure massasprint voorkomen? Kunnen er renners voor het peloton uitblijven? Een massasprint lijkt desalniettemin de meest logische uitkomst te zijn. 

Etappe 3, woensdag 14 augustus: Aalter - Aalter (137,8 km)

Op woensdag zullen de renners starten en finishen in het Belgische Aalter. Na een aanloop van zo'n 67 kilometer zullen de renners drie lokale omlopen bedwingen waar zij telkens twee kasseienstroken tegenkomen. Deze zijn echter van zeer goede kwaliteit, wat de moeilijkheidsgraad niet bijzonder extreem maakt. Hierdoor kunnen de sprinters zich hoogstwaarschijnlijk opmaken voor nieuwe kansen op eremetaal. De Gouden Kilometer ligt deze dag op iets minder dan tien kilometer voor streep. Gaat deze voor onrust zorgen in de slotfase van de race?

Etappe 4, donderdag 15 augustus: Houffalize - Houffalize (96,2 km)

Een korte, maar zeer explosieve etappe door de Belgische Ardennen moet het eerste vuurwerk van de BinckBank Tour opleveren. Hier zullen de renners namelijk lokale rondes moeten afwerken over heuvels als de Bois des Moines, de Mur de Saint-Roch (900 meter à 11,5 procent gemiddeld!) en de Côte Achouffe, om vervolgens aan te komen in start- en finishplaats Houffalize. In de laatste ronde treffen de renners tevens de befaamde Gouden Kilometer aan, inclusief de bepalende bonificatieseconden. 

Etappe 5, vrijdag 16 augustus: Riemst - Venray (184,9 km)

In de vijfde etappe kunnen de renners wellicht nog een beetje bijkomen van de explosieve Ardennenrit van de dag ervoor. Veel komen zij onderweg niet tegen. Wel zullen zij het Nederlandse deel van Limburg binnenrijden, en lijkt een massasprint in het Nederlandse Venray de grootst mogelijke uitkomst van deze dag te zijn. De Gouden Kilometer zal deze dag daarentegen vlak voor de finish plaatsvinden. Dit zou eventueel de sprint kunnen ontregelen en roet in het eten kunnen gooien van de sprintersploegen. 

Etappe 6, zaterdag 17 augustus: Den Haag - Den Haag (8,35 km)

De een-na-laatste etappe van de BinckBank Tour 2019 is een individuele tijdrit door Den Haag. De renners zullen over het vlakke parcours door de straten van 'de Hofstad' racen om zodoende te strijden voor de ereplaatsen. Heel technisch is het parcours daarentegen niet. Zo zullen de peperdure aerodynamische tijdritfietsen voornamelijk te bewonderen zijn over de Benoordenhoutseweg, waarbij er een keerpunt ligt op de kruising met de Landscheidingsweg in de Haagse buurt Marlot. Dezelfde weg wordt vervolgens terug afgelegd om uiteindelijk te finishen op het Malieveld. 

Etappe 7, zondag 18 augustus: Sint-PIeters-Leeuw - Geraadsbergen (178,6 km) 

En plots zijn we weer middenin België! Heel duidelijk sluiten de etappes van de BinckBank Tour wellicht niet op elkaar aan in de editie van 2019, maar spektakel mag er zeker worden verwacht in deze slotetappe. Hier zullen de renners lokale rondes van 25,6 kilometer afleggen, inclusief de Bosberg (1 km à 6 procent), de Onkerzelestraat (1,5 km à 3 procent), de Denderoordberg (0,7 km à 8 procent) en de Muur van Geraardsbergen (1 km à 8,7 procent). Ook de finish ligt op een helling, waarbij er zo'n 400 meter over kasseien moet worden geklommen à 5 procent gemiddeld, om vervolgens in Geraardsbergen de ronde te beëindigen. 

Favorieten dagzeges BinckBank Tour

Wat betreft de dagzeges in de massasprint kan er in ieder geval op Dylan Groenewegen worden gerekend. Hij zal daarbij echter stevige concurrentie krijgen van onder meer Sam Bennett, Alvaro Hodeg en Arnaud Démare. Ook mannen van de tweede lijn kunnen op een goede dag uitpakken, zoals Jasper Philipsen, Phil Bauhaus, Sacha Modolo, Chris Lawless, Jakub Mareczko, Timothy Dupont, Thomas Boudat, Matteo Moschetti en Ryan Gibbons.

Wat betreft de zwaardere etappes moet Tim Wellens absoluut worden benoemd. De Belg wist de ronde namelijk meerdere malen te winnen door telkens in de zwaardere etappes het verschil te maken. 

Favorieten klassement BinckBank Tour

Wellens is echter niet de enige Belg op wie gelet dient te worden. Zo zullen Philippe Gilbert, Laurens De Plus, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Xandro Meurisse en Sep Vanmarcke het onderste uit de kan willen halen in de lastigere etappes van de ronde met het oog op een goed klassement.

Hierbij zullen zij wel te maken krijgen met een sterke Bob Jungels. De Luxemburger leek in de Giro een beetje uitgeblust na een sterk voorjaar. Wellicht dat hij zijn topvorm wederom te pakken heeft en mooie dingen kan laten zien. Datzelfde mag worden gezegd over Alberto Bettiol. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen heeft immers louter op de Belgische wegen laten zien hoe sterk hij is. Wellicht dat hij zich weer thuis zal voelen op de voor hem bekende overwinningsbodem.

Wat betreft de Nederlanders kijken we toch vooral naar Dylan van Baarle. De man van Team INEOS reed een geweldige Tour de France en wil in deze koers nog eenmaal uitpakken. Ook Zdenek Stybar zal als oud-winnaar van onder meer de Binckbank Tour (toen nog ENECO Tour) gebrand zijn om het goed te gaan doen. Ten slotte lijkt Sunweb op het eerste oog met een sterke formatie aan de start te verschijnen waarbij onder meer Søren Kragh Andersen en supertalent Marc Hirschi mee zouden moeten kunnen doen voor het eindpodium van de rittenkoers. 

TV en tijden BinckBank Tour

Wat betreft de televisie-uitzendingen van de BinckBank Tour wordt u op uw wenken bediend. Alsof de Tour nog aan de gang is, is de koers op liefst drie kanalen tegelijkertijd te volgen. Zo wordt de BinckBank Tour iedere dag door de NOS op NPO 1 en NOS.nl live uitgezonden vanaf 15:00 uur. De Belgen zullen er op Sporza op het Belgische Eén ook vanaf 15:00 uur bij zijn. Ook is de koers live te volgen vanaf hetzelfde tijdstip op het hoofdkanaal van Eurosport en de Eurosport Player. (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws